Yoast – det bästa för sökmotoroptimering i WordPress

Yoast SEO är ett plugin, ett tillägg, till WordPress som hjälper dig att sökmotoroptimera dina inlägg på bästa möjliga sätt och på så sätt skapa en ström av ny trafik direkt från Google!  I tidigare artiklar har vi gått igenom grunderna i sökmotoroptimering och nu är det dags att gå ner lite mer på djupet. Idag går vi igenom Yoast!

Att sökmotoroptimera dina blogginlägg kan vara svårt, dels för att det är många olika parametrar du behöver hålla reda på. Det är här Yoast kommer in i bilden, det underlättar sökmotoroptimeringen av varje blogginlägg du skriver.

När du skapar ett nytt inlägg analyserar Yoast direkt innehållet och bedömer hur sökmotorerna kommer att uppfatta det. I “content-analysis”-delen förses du även med konkreta tips på hur du kan förbättra inlägget ur ett SEO-perspektiv.

Fokus-nyckelord

Yoast

Bilden ovanför visar hur Yoast ser ut när du börjar skriva ett nytt blogginlägg. För att det ska vara möjligt att göra en rättvis analys av ditt blogginlägg behöver du skriva in ett fokus-nyckelord. Det är ett ord (eller en fras) som ska tala om för sökmotorn vad inlägget handlar om. Du ska alltså inte skriva flera keywords med komman emellan.

Sökordet eller frasen bör vara det som du tror att flest människor kommer att använda sig av för att leta reda på den typen av blogginlägg.

Rubrik

Yoast

Rubriken till inlägget bör innehålla fokus-nyckelordet/frasen som du har valt för inlägget, ännu bättre är det om nyckelordet är placerat i början av rubriken. I exemplet i detta inlägg har vi valt nyckelordet ”domännamn”. Det kan kännas onaturligt till en början att göra detta, men det gör skillnad bland sökresultaten sen.

Innehåll

Inlägget bör vara minst 300 ord långt, annars bedömer sökmotorerna att ditt inlägg inte innehåller tillräckligt mycket värde för läsaren. Du kan även förbättra bedömningen av innehållet genom att det innehåller bilder, länkar och mellanrubriker. En bonus är om dessa innehåller nyckelordet/frasen, men där är det även viktigt att man inte överdriver.

En ny funktion i Yoast är även att ditt inlägg genomgår ett Flesch–Kincaid readability test som bedömer om inlägget är enkelt att läsa igenom. Det utvärderas bland annat genom att längden på ord och meningar mäts.

Permalänk

Permalänken är direktlänken till ditt inlägg och ändras under rubriken. Denna styrs normalt av inställningarna du har i WordPress sedan tidigare men skulle du vilja anpassa permalänken för sökmotorernas skull så kan du göra det här.

Min rekommendation är att du alltid har en läsbar och tydlig permalänk som standard. Det kan du ställa in under Inställningar > Permalänkar i WordPress. Jag har valt att ha med datum i permalänkarna på min personliga sajt för att jag tycker det bidrar till en tydlig struktur, men det är inte ett måste.

Metabeskrivning

Metabeskrivningen är textutdraget som visas i sökmotorn under rubriken när ditt blogginlägg dyker upp som resultat. Även den bör innehålla fokus-nyckelordet och på ett bra sätt beskriva inläggets innehåll.

Yoast kommer automatiskt att visa de 160 första tecknen i ditt inlägg men jag skulle rekommendera att du skriver en egen metabeskrivning. Då får du verkligen möjlighet att ”locka in” läsaren med en tilltalande beskrivning.

Målet med allt – grönt ljus

Yoast

När du har gått igenom dessa steg är målet att Content-ikonen ska lysa grönt. Det innebär att ditt blogginlägg är anpassat efter sökmotorernas krav och förväntningar.

Med alla inställningar kan det se ut som på bilden nedan. Yoast bedömmer inlägget och de gröna prickarna representerar det som är “godkänt” medan prickarna som är orange representerar det som tål att förbättras.

Yoast

Använder du Yoast? Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar nedan!

Sara Hellman

Teknikintresserad 25-åring som för närvarande pluggar Digital tjänsteutveckling vid Luleå Tekniska Universitet, med målet att arbeta som webbutvecklare efter studierna.

10 Comments
  1. Jag har skaffat Yoast för ett tag sedan och tycker om det jättemycket! SEO är svårt men det blir väldigt enkelt och överskådligt med Yoast, att den visar hur och vad man ska ändra är guld värt. Ibland är det svårt att välja ett relevant nyckelord och använda det på ett naturligt sätt i texten men man blir bättre och bättre på det hela tiden 🙂

  2. Älskar verkligen Yoast – den plug-inen har sakta men säkert fått mig att fatta grejen med just SEO när det gäller bloggen, o jag hoppas o tror att jag blir lite bättre för varje vecka typ =)

  3. När jag tittar på google analytics så märker jag att folk hittar till min blogg via ord som jag inte ens har sökoptimerat eller ens har grönmärkt inlägg. Det konstiga är att mina inlägg jag har lagt ner vikt på dvs sökoptimerat, perfekt metabeskrivning, döpt bilder med ordet mm inte får en enda sökträff på google. Medans mina inlägg som är slarviga och som dessutom är röd markerade eller grå får in flest besökare, hur kommer det sig? Detta med WP och sök verkar vara något som inte fungerar.

  4. Yoast är ett väldigt kompetent plugin till WP, absolut. När man som läsare följer råden så vill jag klämma in ett litet till: använda möjligheten att optimera enskilda kategorier och etikettsidor med Yoast.
    Om man har publicerat många artiklar om ämnet X som är en kategori så kan mycket väl den kategorisidan bubbla upp i Googles sökresultat, men då behöver man ge sidan lite kärlek enligt guiden ovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>