Tech Thursday: Yoast SEO – tutorial för bloggare

Som bloggare och influencer får man ofta höra hur viktigt det är att jobba med SEO, sökmotorsoptimering. Detta kan kännas lite svårt och krångligt men då är det ju tur att det finns smarta verktyg att ta hjälp av. Vi har tidigare berättat om tillägget Yoast SEO som används med WordPress (egen installation) – i dag tänkte jag hjälpa er i gång med det.

‣ Läs mer: Medlemsfråga: Vad är skillnaden mellan wordpress.com och .org?

I veckans Tech Thursday tänkte jag gå igenom steg-för-steg hur du laddar ned, installerar och använder Yoast på din blogg.

yoast SEO för bloggare

Det finns en premium-version av tillägget men vi håller oss till gratisversionen i detta inlägg.

Installera Yoast SEO på din WordPress-sida

yoast-seo-bloggare-1

 1. Logga in på WordPress och gå till Tillägg (Plugins) > Lägg till nytt
 2. Sök på ”Yoast SEO”
 3. Tryck på Installera-knappen
 4. Tryck därefter på Aktivera knappen

Klart! Nu har du installerat Yoast på din WordPress.

Tips på inställningar

Allmänt

yoast-seo-bloggare-4

I sidomenyn i adminpanelen på WordPress gå till nya alternativet SEO > Panel.

Under fliken Funktioner kan du välja vilka du vill använda. Du kan ha alla aktiverade om du vill. Den viktigaste för dig som bloggare är Nyckelordsanalys. Läsbarhetsanalys kan också vara hjälpsamt.

yoast-seo-bloggare-5

På fliken Din information kan du kontrollera att ditt webbplatsnamn stämmer.

Titlar och meta

Gå till SEO > Titlar & meta.

Under fliken Allmänt kan du välja vilken titelavskiljare du vill vill använda för hur dina rubriker visas på Google.

yoast-seo-bloggare-6yoast-seo-bloggare-7

Sociala medier

Gå till SEO > Sociala medier.

Under Konton kan du lägga till adresser till dina sociala medier för att Yoast ska visa för Google vilka konton som ska associeras med webbplatsen.

Under fliken Facebook kan du välja en standard-bild för delning på Facebook. Så om du har ett inlägg som inte har någon bild så väljs denna bild istället.

yoast-seo-bloggare-8

XML webbplatskartor

Yoast kan automatiskt generera webbplatskartor som hjälper sökmotorer att indexera din blogg.

Gå till SEO > XML webbplatskartor.

Kontrollera att det står som aktiverat.

yoast-seo-bloggare-9

Så använder du Yoast när du bloggar för att förbättra din SEO

När du skriver ett inlägg så kommer du från och med nu få en extra ruta under ditt skrivfönster i WordPress där Yoast SEO analyserar ditt inlägg i realtid och visar vad du gjort bra och vad du kan förbättra sett till läsbarhet och nyckelord.

yoast-seo-bloggare-13

Börja med att fundera på vad som ska vara ditt Fokusnyckelord (det kan vara ett ord eller en fras).

‣ Läs mer: Crash Course i SEO – Sökmotoroptimering för bloggare

Försök tänka vilket ord eller vilken fras någon kan tänkas använda för att söka efter det som ditt innehåll handlar om. Försök vara så specifik som möjligt utan att det blir krångligt.

Man kan med fördel använda sig av Google Trends eller Google AdWords Sökordsplaneraren för att få hjälp att hitta bra sökord och fraser utifrån vad man vill skriva om.

I mitt fall i exemplet här ovanför valde jag ”spara batteri med iOS 11” eftersom jag vet att många upplevt att batteriet dör snabbare efter senaste uppdateringen av iPhones mjukvara.

När du skrivit klart inlägget (eller under tidens gång) kan du kolla i denna ruta.

 • Röda pluppar visar på problem du kan försöka åtgärda.
 • Orangea pluppar är sådan du kan förbättra men som inte är lika kritiskt.
 • Gröna pluppar visar vad du gjort bra.

Genom att försöka få så många gröna pluppar som möjligt så får du slutligen grön plupp på hela inlägget.

Samma sak gäller för läsbarheten.

Ska man alltid sträva efter grön plupp på sina inlägg?

Mitt svar är nej. Alla inlägg på din blogg behöver inte vara sökmotorsoptimerade. Mer personligt innehåll tjänar sällan på att optimeras. Detta handlar mer om guider, recept, tips och annat där du ger ett värdefullt innehåll som du tror att många googlar efter.

Ska man sträva efter att fixa alla röda och orangea pluppar?

Även här är svaret nej. Detta är enbart en rekommendation från Yoast, en sorts tipslista. Du kan få jättebra söktrafik på ett inlägg som du inte optimerat alls och du kan få dåligt med söktrafik på ett som är superoptimerat. Fördelen med att kika på listan och försöka få en grön plupp på vissa inlägg är att du åtminstone gjort vad du kan för att optimera.

Därefter är det många fler saker som spelar in: länkar andra till ditt inlägg? Hur läsvärt är det? Hittar folk det som de söker? Lever innehållet upp till vad rubriken utlovar? Är nyckelordet något folk faktiskt söker efter?

Allt detta påverkar hur värdefullt Google kommer anse att ditt innehåll är och hur högt det hamnar på folks sökresultat.

Redigera förhandsvisningstext

En bra sak kan vara att redigera förhandsvisningstexten till inlägget, det vill säga informationen som dyker upp på Google när man får upp ditt inlägg som en sökträff.

Här kan du med fördel skriva en egen förhandsvisningstext av inlägget, en sorts ingress, som tydligt visar vad man kan vänta sig av inlägget samt såklart din sökfras/ditt sökord.

yoast-seo-bloggare-10yoast-seo-bloggare-11

Kom också ihåg att själva URL-en (permalänken) till inlägget inte behöver vara exakt samma som rubriken på inlägget. I många fall kan det vara fördelaktigt att korta ned den och hålla sig till nyckelfrasen.

Så använder du Yoast SEO för att ändra hur inlägget ser ut när det delas på Facebook eller Twitter

Ytterligare en bra funktion med Yoast är att du kan ändra både titeln, metabeskrivning och bild för hur inlägget ska se ut när det delas på Facebook. Detta kan vara bra om ditt tema kräver kvadratiska bilder utan text som ”utvald bild”, något som inte funkar lika bra på Facebook (som vill ha bilder i formatet 1200 x 627).

yoast-seo-bloggare-12

Bara byt flik från Analys till Delning i Yoast-rutan under inlägget och där kan du fylla i Facebook-titel, Facebook beskrivning och ladda upp en bild för delning.

Tips om du ändrar bild på ett inlägg som redan delats på Facebook tidigare

Ett problem som kan uppstå är att du ändrar Facebook-bild för ett inlägg du redan delat (eller klistrat in så du ser förhandsvisningen) på Facebook. Då när du delar länken igen så uppdateras inte bilden. Detta beror på att Facebook skapar en kopia av bilden och informationen för inlägget. Du kan tvinga Facebook att uppdatera den kopian genom att gå till:

https://developers.facebook.com/tools/debug/

Klistra in adressen till inlägget och tryck ”Debug

Tryck på ”Scrape again” tills den uppdateras till den rätta bilden och informationen.

Nu kan du dela länken på nytt på Facebook.

 

Detta är de grundläggande sakerna du behöver veta om Yoast SEO för att börja använda det som ett verktyg för din blogg eller WordPress-sida.

Har du fler SEO eller Yoast tips? Dela gärna med dig i kommentarerna – och ställ såklart alla eventuella frågor.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

5 Comments
 1. Så himla superbra genomgång av Yoast Elin!! Och tänk att man alltid lyckas hitta något man glömt. Jag fick gå in och lägga till lite länkar till mina sociala kanaler, undra om det är en uppdatering de gjort på senare tid – kan inte minnas att jag sett det förut 😉

  Och vilket lustigt sammanträffande att jag också publicerade ett inlägg om just SEO i veckan. Kan tipsa om det för den som går i tankarna om att publicera innehåll under julen, 7 tips du kan ta hjälp av angående SEO inför julen: https://jennifersandstrom.se/2017/10/24/7-seo-tips-infor-julen-till-dig-som-bloggar/

  1. Ja, det kommer ju nya grejer hela tiden. Jag lärde mig också lite nytt när jag grejade med guiden – bara en sådan sak. Ditt inlägg om SEO var toppbra ju! Bra länkat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>