Vad ger din blogg för helhetsintryck? Den gyllene tre-enigheten!

Vilket helhetsintryck ger in blogg?

Du har ungefär tre sekunder på dig att fånga din besökare efter att hen klickat in sig på din blogg. Vad det är som fångar besökaren är självklart väldigt personligt men för att få hen att stanna kvar krävs det att helhetsintrycket klickar. Detta helhetsintryck av bloggen är byggt på tre ben: design, skrivande och foto. Här går vi igenom grunderna du bör tänka på för de tre delarna.

DESIGN

Det absolut första intrycket en besökare får av din blogg är designen. Var unik – men inte för unik. Det finns oskrivna regler för hur en bloggdesign är uppbyggd – meny i toppraden, logo i header, profilbild och kort beskrivning i sidopanelen – håll dig till dessa om du inte har en väldigt bra anledning att gå ifrån dem, och kan rättfärdiga den. Förvirring är inget du vill orsaka din besökare när de precis lärt känna dig.

Använder du WordPress för din blogg (vilket du borde) finns det tusentals teman du kan välja bland, försök att hitta ett som passar just din blogg och dig som person. Om du vill driva din blogg som en business och bygga ditt onlinevarumärke, akta dig för att fastna i standardmallen, det blir förutsägbart och tråkigt och man får känslan att du inte alls bryr dig om hur du uppfattas. Litegrann jämförbart med att gå i mysbyxor till jobbet – bekvämt men kanske inte så proffsigt. Anpassa typsnitt, färger och bakgrunder till din egen stil!

Tänk så här – din layout är som ditt skyltfönster. Det ska dra in folk i butiken!

SKRIVANDE

Som bloggare är dina ord dina grundstenar. Det är här besökaren skaffar sig en känsla av vem du verkligen är. Inte bara genom vad du skriver om utan hur du skriver. Sätt upp värdeord för din blogg och se till att varje inlägg går i enlighet med dessa. Stava rätt. Svär inte slentrianmässigt. Dela upp långa inlägg i stycken, märk viktiga ord/meningar med fet stil. Allt för att det ska bli en skön och flödande läsupplevelse för besökaren.

FOTO

Numera ska man inte räkna med att bloggläsare faktiskt läser hela inlägg. Därför har bilderna tagit en större och viktigare del i bloggandet. Var och varannan bloggare har investerat i en systemkamera och bilder dominerar flödet mer och mer. Men måste jag investera i en svindyr kamera för att mina bilder ska duga? Nej, egentligen inte.

Om du vill implementera mer bilder i din blogg räcker ofta med en vettig kompaktkamera och till och med i vissa fall (helst i dagsljus dock) duger en ny smartphone bra. Det bästa är att börja med att lära sig om komposition och låta tekniken komma i andra hand. Och när du känner att dina bilder är tillräckligt bra – våga låt dem ta plats på bloggen! Snyggast är om bilderna är lika breda som resten av blogginlägget.

Vill du lära dig mer om fotografi och teknik, kolla in Emelie Ohlssons fotoskola och för bildredigering och photoshoptips, spana in Elin Keros blogg här!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>