Gästblogg: Vad är en domän och varför ska du ha en?

Elvira Kavallin är medlem i Better Bloggers. Idag bjuder hon på ett inlägg som hon hade velat läsa när hon var i valet och kvalet om hon skulle köpa en domän eller inte. Hej Elvira!


Domäner är ett vanligt ord som ofta cirkulerar bland bloggare. Men vad är det egentligen? Behöver du det? Hur gör man? Dessa är några saker du kommer få svar på idag!

Vad är en domän?

Domäner, eller domännamn som de också kallas, använder bland annat bloggare, webbshoppar och webbplatser. Kort och gott är det adressen till din webbplats, uppbyggnaden av din webbadress. Om du till exempel bloggar på blogg.se så blir du tilldelad en så kallad subdomän, som kan se ut så här: dittbloggnamn.blogg.se. Blogg.se är i det här fallet huvuddomänen.

Om du istället valt att införskaffa dig en egen domän så får du till exempel adressen dittbloggnamn.se. En .se domän kostar 119 kr per år hos Binero, priserna skiljer lite beroende på vilken ändelse du väljer och vilket företag (registrar) du använder dig av.

Behöver jag en domän?

En domän anser jag är en investering, det är alltid bra att köpa en domän. Det som är positivt med domäner är att de gör så att din blogg känns mer proffsig, det är lättare att komma ihåg och framförallt så gillar Google domäner lite extra.

Sedan är det jättebra att ha en domän om du i framtiden vill flytta till en annan bloggportal, då är det bara att peka om domänen så att dina bloggläsare enkelt kan följa med utan att du behöver meddela dem att du flyttat. Egentligen finns det inget negativt med domäner förutom att det kan vara lite krångligt att få igång.

Hur gör jag?

I denna beskrivning använder jag mig av Binero, detta för jag själv använder dem men även på grund av de har väldigt bra support. Väljer du en annan tjänst kommer det att se lite annorlunda ut, men det finns alltid support som du kan kontakta för hjälp.

Domän - så gör du!

1. Gå in på Binero.se
2. Fyll i det domännamnet du vill ha och klicka på nästa.

Domän - så gör du!

3. Klicka på lägg till på det domännamnet (ändelsen) du vill ha.
4. Klicka på Kundvagnen höst upp i högra hörnet och sedan nästa.

Domän - så gör du!

5. Välj sedan att det är ett domänkonto du vill ha och klicka på nästa.

Domän - så gör du!

6. Fyll i alla uppgifter de efterfrågar, sedan nästa igen.

7. Nu ska du betala din domän, du kan välja mellan att betala med kort, postfaktura eller e-postfaktura. Det är smidigast att betala med kort, men vill du inte det kan du välja något av de andra alternativen. Postfaktura kostar 45 kr extra, men e-postfaktura är kostnadsfritt. Läs sedan igenom och acceptera användarvillkoren och klicka sedan på bekräfta.

Efter detta kommer du få ett mail med en bekräftelse på din beställning, samtidigt får du ett mail med dina uppgifter och du får även fakturan om du valt e-postfaktura. I mailet med dina uppgifter så klickar du på ”klicka här för att få se ditt lösenord”. Då kommer ditt lösenord upp, skriv ned detta för du kommer inte se det igen. Däremot kan du byta när du loggat in. Har du valt epostfaktura så ska även den betalas här. Glömmer du bort att betala så upphör dina domänen att gälla.

Härifrån gäller guiden om du har en blogg på blogg.se!

» Läs även: Egen domän och egen wordpressblogg – så gör du!

8. Nu när du fått tag på dina inloggnings uppgifter så loggar du in. När du loggat in håller du pekaren på ”domäner och webbplatser” och klickar sedan på Webbplatser. Där kollar du om det står DNS under tjänst på din domän. Om det gör det hoppa vidare till nästa steg, gör det inte det så klickar du på ”redigera” och sedan ändrar du till DNS. Klicka sedan på spara.

Domän - så gör du!

9. När du sedan är klar så håller du pekaren på ”domäner och webbplatser” igen, men välj istället DNS.

10. Har du bara en domän kommer den väljas automatiskt, annars väljer du din domän i rutan som kommer upp. Nu har du eventuellt några rader med andra DNS, dessa ska du ta bort. Det gör du genom att klicka på radera och även radera i rutan som kommer upp. Gör detta på alla rader och nu är det dags för dina nya DNS så då klickar du på ”lägg till”.

Fyll sedan i detta:
Subdomän: @
Typ: A
TTL: 3600
Data: 83.140.163.114

Klicka sedan på spara.
Sen klickar du på ”lägg till” igen, denna gång fyller du i detta:

Subdomän: www
Typ: CNAME
TTL: 3600
Data: dindomän.se

På data ska du alltså lägga in din egen domän utan www. Klicka sedan på spara.
Nu ska du klicka på ”lägg till” en sista gång. Denna gång fyller du i:

Subdomän: *
Typ: A
TTL: 3600
Data: 83.140.163.114

Klicka sedan på spara.

Domän - så gör du!

11. Nu ska det finnas minst 3 rader.

Domän - så gör du!

12. Nu loggar du in på blogg.se och klickar på inställningar > blogginställningar. Längst ned, där det står domän, fyller du i din nya domän.

Ibland kommer det en röd text upp, det innebär att din domän inte slagit igenom än. Alltså får du pröva lite senare, det kan ta upp till 24 timmar. När du lyckats skriva in din adress utan att den röda texten kommer upp, då ska det funka. Annars får du fråga support där du köpt din domän.

Denna guide är alltså för blogg.se, använder du någon annan sajt så kan du mejla supporten och fråga hur du gör. Har du följt denna guide så kommer du snart ha din domän igång, hoppas det inte var för svårt.

Lycka till med din nya domän!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

13 Comments
 1. Tack för det här inlägget! Står själv i valet och kvalet och har tänkt använda mig av Binero. Bra guide! Kanske ska förtydligas att det kostar 119 kr per år och inte som en engångssumma (eller så är jag bara petig).

 2. Bra inlägg! Mitt tips är att kolla runt bland leverantörerna (registrarerna) eftersom det ofta händer att någon har ett erbjudande. En bra start är Internetstyrelsens hemsida (https://www.iis.se/domaner/aterforsaljare/) där de listar registarer. Sen tycker jag att man ska fundera på hur man vill göra med whois-informationen. Om du går till http://who.is och knappar in ett domännamn får man ju upp information om vem som äger domännamnet. Vill du ha info där eller vill du inte det? Min erfarenhet säger mig att det skiljer ganska mycket när det gäller möjligheterna att styra över informationen där. Jämför t.ex. whois-informationen för min blogg (skattmasen.nu) med mitt demoprojekt (ghostnewbie.com). Jag skulle kanske inte rekommendera någon att lägga ut så mycket info som jag har gjort i det senare fallet. Vidare ställer jag mig tveksam till att använda en så låg TTL som 3600 men det är självklart en smaksak. Mitt webbhotell anser att 14400 är lämpligt.

 3. Mycket bra guide! Jag som ändå gick en webbutbildning behövde fråga en kompis när jag skulle köpa min första domän. Det var en sådan sak de aldrig gick igenom.

 4. På wordpress kan jag välja att köpa en betalversion och då få ett eget domännamn. Vad finns det för fördelar med att välja att köpa ett domännamn av tex binero? Är det inte smidigare att köpa en premiumversion av wordpress och få ett eget domännamn istället för att köpa domännamnet från binero separat?
  Tack för bra beskrivning!

 5. Vi har just köpt domän till vår blogg och ska nu göra allt detta du skrivit om, men vi har ju blogspot.se och inte blogg.se. Kan vi ändå följa dina instruktioner till punkt och pricka eller gör vi på ett annat sätt, (din beskrivning är så enkel att följa så vi hoppas verkligen det)? Vi har kikat på nätet efter instruktioner specifikt för blogspot men de vi hittar är gamla och verkar inte riktigt stämma när man kikar på bilder och text.

 6. Jag har haft min domän (köpt från Binero) pekad till blogspot tidigare men vill nu byta till blogg.se.
  Men, det funkar inte. Jag har tagit bort min gamla blogg på blogspot, ändrat DNS-koderna till beskrivningen ovan och skrivit in min domän på blogg.se
  – men får bara till svar från blogg.se att domänen används redan. Vad menas med det?
  Och om jag skriver in min domän i sökrutan, så ändrar den sig till den blogspot-domänen jag hade när jag var på blogspot, varpå det sedan står ”bloggen på blablabla.blogspot.com har tagits bort”.
  Ska den liksom inte känna av att jag kopplat om den till blogg.se nu?

  Behöver jag…köpa en ny domän för detta? Eller ska jag kontakta någon support hos Binero eller Blogg.se? Det har varit såhär i en vecka och jag tänkte att..tja, det borde lah funka nu. Håhå.

  Tack för en bra sida! <3

  1. Hej där! Den här guiden skrevs i januari 2016 och de kan ha ändrat sina rutiner sedan dess så kontakta supporten på blogg.se så att du får rätt dns-information och sedan kontaktar du binero! 🙂

 7. Hej,
  Jag är på gång att starta en blogg. Jag funderar på att använda wordpress men blev osäker vilken jag ska använda, man googlar och hittar wordpress.com och wordpress.org

  Vilken ska man välja? kan tänka mig att betala för tjänsten , är det skillnad på .com eller .org?

  MVH
  Stefan Andersson

  1. Hej!

   På wordpress.org så måste du själv hosta din webbplats genom webbhotell osv. På wordpress.com skapar du konto direkt på wordpress. wordpress.com är gratis i grunden men genom att betala kan du får tillgång till mer av vad wordpress har att erbjuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>