Tech Thursday: Snabba på bildredigeringen med funktionsmakron i Photoshop

En bra tumregel med allt man gör för sin blogg och sina sociala kanaler är att om du gör något ofta, i princip mer än en enskild gång, försök effektivisera. Hur kan du snabba upp processen? Vad kan förenkla arbetsgången?

Ett supertydligt exempel på det här är om du redigerar bilder i Photoshop. Om du ofta gör ungefär samma typ av redigering och vill att dina bilder ska se enhetliga ut kan funktionsmakron vara ett bra tips. (Actions på engelska)

funktionsmakron-photoshop-insta

Vad är funktionsmakron?

Den här funktionen i Adobe Photoshop gör det möjligt att ”spela in” alla steg i en bildredigering för att sedan återupprepa stegen med ett knapptryck.

Genom att spela upp en funktionsmakro så utför programmet alltså själv alla de förprogrammerade stegen, vilket går på några sekunder. Om du ofta upprepar samma typ av redigering kommer du spara oceaner av tid på att använda denna funktion.

Funktionsmakron – gör så här:

Öppna en bild som du vill ha som förlaga. Det är ju bra om denna bild är så representativ som möjligt för hur dina bilder brukar se ut.

Öppna upp Funktionsmakro-panelen genom att gå till Visa > Funktionsmakron

funktionsmakron-photoshop-2

Skapa en ny mapp för dina funktionsmakron.

funktionsmakron-photoshop-5

Skapa en ny funktionsmakro.

funktionsmakron-photoshop-4

Ett bra tips är att välja en funktionstangent för din funktionsmakro. Om du använder en laptop som inte har F-tangenterna som default använder du ”Fn”-knappen och F-knappen för att utföra din funktionsmakro.

Tryck på ”Spela in”.

funktionsmakron-photoshop-3

Genomför nu redigeringen precis som du brukar, steg för steg. T.ex. lägg till justeringslager, ändra bildstorlek, lägg till filter m.m.

Funktionsmakron spelar in varje steg så om du är osäker på hur du brukar göra kan det vara smart att skriva ned processen först innan du spelar in så stegen i inspelningen blir perfekt.

När du är klar öppnar du funktionsmakron och trycker på ”Stopp”. Nu kan du se exakt vilka steg som spelats in.

funktionsmakron-photoshop-6

Nu när du öppnar en ny bild kan du öppna funktionsmakron och trycka på play för att utföra hela redigeringslistan. Eller så använder du bara den F-knapp som du valde.

Självklart kan du gå in och finjustera justeringslager och effekter i efterhand.

På nätet finns det massor av Photoshop Actions man kan ladda ned för att få snygga redigeringar till sina bilder i ett knapptryck – perfekt om du vill få lite ny inspiration till dina bilder.

En liknande funktion som funktionsmakron finns även i Lightroom, där kallas det förinställningar (presets).

Frågor eller fler tips gällande funktionsmakron får du gärna dela med dig av i kommentarerna.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>