Tech Thursday: Så väljer du rätt dator

Att investera i tekniken som behövs för att på ett enkelt och effektivt sätt kunna sköta sina sociala kanaler och sin business är smart. Dagens utbud är enormt vilket gör att sökandet efter den perfekta datorn ibland blir både långdragen och stressande.

Jag tänkte därför i det här inlägget gå igenom några smarta förhållningssätt för hur du kan gå tillväga när du ska köpa ny dator. Genom att göra ett väl övervägt köp kommer du förhoppningsvis få en dator som blir ett kreativt verktyg och håller i många år framöver.

kopa-dator-influencer-bloggare

Några tips inför köpprocessen

 • Låt det ta lite tid – ett stressat köp blir sällan ett bra köp
 • Gör din research – kolla recensioner på nätet och på youtube (bara googla ”datornamn modell review”).
 • Känn på datorn i butik – även om du tänkt köpa online utnyttja faktumet att du kan få känna på kvalitén, se skärmen och testa tangentbordet i en fysisk butik.
 • Jämför priser – när du väl bestämt dig, jämför priserna på datorn i olika butiker (med t.ex. Pricerunner) så kan du spara en slant.

Mac eller PC?

Det är i princip tre faktorer som väger in när det gäller valet mellan att köpa en Mac-dator eller en av de många PC-alternativen där ute: pris, formfaktor/design och operativsystem.

Mac

När du köper Mac får du en välbyggd premium-dator som har snygg design. Men du kommer betala dyrt för alla komponenter i datorn som RAM-minne, processor och hårddisk. Datorn är dyr att laga och det är i princip omöjligt att uppdatera eller byta ut delar av datorn under tidens gång.

Vad som många upplever som positivt är att operativsystemet (MacOS) och hårdvaran i själva datorn är skapade för att funka tillsammans vilket ger en riktigt bra användarupplevelse. Många upplever också mindre krångel med Mac men den skillnaden mot en bra PC har blivit betydligt mindre de senaste åren.

PC

När du köper en PC får du betydligt mer kräm i maskinen för pengarna. Många PC-tillverkare har också förstått vikten av design efter Apples framgångar och har börjat tillverka datorer i samma stil. En PC kan vara enklare att laga och i många fall kan du byta ut eller uppgradera delar i datorn själv eller med lite hjälp under tidens gång.

Nya Windows 10 har fått mycket beröm och är ett riktigt bra operativsystem. Sedan lägger ofta tillverkarna ned en hel del mjukvara själva som kan vara både störiga och onödiga – så lite eget fix kan behövas för att få datorn som du själv vill ha den.

Det finns mååååånga tillverkare av PC så det kräver såklart lite mer research men den tiden du lägger ned kommer du förhoppningsvis få tillbaka i pengar då du får högre prestanda för mindre pengar när du väljer PC.

Vad är vad i en dator?

Processor

Processorn är i princip datorns hjärna och hanterar alla olika uppgifter vi ger till datorn att utföra. Processorer har en klockfrekvens, som mäts i GHz (gigahertz), och olika antal kärnor. Det är inte helt enkelt att veta vad som skiljer en bra processor från en dålig.

Intel-processorer har en klassificering som är i3, i5 och i7 som i storleksordning ger en ganska bra fingervisning till hur ”bra” de är.

RAM-minne

RAM är datorns inbyggda minne som är viktigt för hur snabb datorn uppfattas och hur många olika saker du kan ha igång samtidigt – till exempel många flikar i webbläsaren, Photoshop och Illustrator samtidigt. RAM mäts i gigabyte (GB). Tumregeln är: ju mer desto bättre!

Hårddisk

Hårddisken är utrymmet på datorn där du kan lagra program och filer. Det finns olika typer av hårddiskar som påverkar hur snabb din dator upplevs. SSD-diskar använder samma teknik som i mobiler och usb-minnen och är betydligt snabbare än de mekaniska hårddiskarna (HDD). Utrymme på en SSD-disk kostar dock mer än en HDD. Så du kan tänka:

SSD – snabbare men mindre plats

HDD – långsammare men betydligt mer plats

Grafikkort

Grafikkortet i din dator har störst betydelse när det gäller att spela spel, animera eller jobba med 3D-animering. Det är lite utav en djungel och kräver en hel del egen research om detta är något som är viktigt för dig.

Skärmstorlek

När det gäller skärmstorlek så gäller det att göra en avvägning mellan mobilitet och stor arbetsyta. En liten skärm, 11-13″, kan vara småjobbig när man t.ex. jobbar i Photoshop, ett filmredigeringsprogram eller Illustrator. Samtidigt är den smidig, passar i de flesta väskor och du kan alltid ha datorn nära till hands.

En större skärm, 15-17″, kostar ofta lite mer men ger en större arbetsyta och gör arbete i ovan nämnda program enklare. Samtidigt blir datorn större och lite mindre behändig att ta med sig.

En bra dator för influencers

Som influencer vill du antagligen ha en dator som är snabb, lättjobbad, inte står i vägen för din kreativa process, har lång batteritid för caféjobb och är smidig att ta med sig samtidigt som du kan jobba i hyfsat avancerade program. Att den klarar av foto- och filmredigering är antagligen också viktigt.

För närvarande tycker jag att du ska leta efter en dator med:

 • 13-17 tumsskärm
 • Minst 8GB i RAM-minne
 • Intelcore i5 eller i7 processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning
 • 8-12 timmars batteritid
 • Vikt max 2-2,5 kg

Plus är:

 • Om den har portar för att föra över filer från kamera eller till extern hårddisk
 • SD-kortläsare
 • Displayport eller HDMI-uttag för att koppla till större skärm

Prisklass

PC: 7000-10 000 kr

Exempel på tillverkare och modeller är: Lenovo Thinkpad, HP ProBook, Dell Latitude

Mac: 11 000 – 16 000 kr

Exempel på modeller är: MacBook Air 13.3”, MacBook PRO Retina 13.3”

Har du fler tips när det kommer till att köpa en bra dator? Vad skulle du inte klara dig utan i ditt dagliga digitala arbete?

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

5 Comments
 1. Måste tillägga att en Mac har längre teknisk livstid än en PC. Man ”behöver” inte byta ut den lika ofta, nåt man får ta med i beräkningen när man tittar på priset. 5-8 år på en och samma Mac är inga problem.

  1. Har den verkligen det? Min förra laptop (hp) hade jag i 7 år och min nuvarande (sony vaio) är inne på sitt fjärde år och jag planerar inget byte. Jag känner även andra som haft sina PCs i många,många år. Samtidigt så tycker jag att jag läser och hör om folk som får problem med sina macbooks stup i kvarten. Inte sagt att Mac skulle vara sämre,men när jag tittar runt så känns det ändå inte som att det är någon större skillnad..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>