Tech Thursday: Så skapar du lockande miniatyrer till dina youtubeklipp

På Youtube så publiceras 300 timmar av nytt videomaterial varje minut. Det är svindlande mycket och konkurrensen om tittarnas uppmärksamhet blir bara hårdare och hårdare.

Ett viktigt sätt att locka nya tittare och prenumeranter är att göra lockande miniatyr-bilder till sina klipp. Dessa syns på din kanal men kan även dyka upp som rekommendationer i sidospalten eller under olika videos man kollar på i mobilen.

miniatyrer-youtube-dela

Genom att skapa en enhetlig stil på sina bilder kan man skapa igenkänning och stärka sin profil på plattformen. Det ger också ett mer professionellt intryck och visar att du har en tanke och ambition med din kanal och dina klipp.

I det här inlägget tänkte jag visa hur du rent tekniskt går tillväga för att använda anpassade miniatyrer för dina klipp. Jag tänkte även ge några tips på hur du kan göra för att effektivisera skapandeprocessen och hur du får dina omslagsbilder att synas bättre i mängden.

Hur gör man för att ladda upp en anpassad miniatyr till sitt Youtube-klipp?

För att få tillgång till funktionen att ladda upp anpassade miniatyrer på dina klipp måste du först verifiera ditt Youtube-konto.

När du är inloggad på Youtube (på datorn) klicka på din profilbild högst upp i vänstra hörnet. Välj Studio > Kanal > Status och funktioner.

Om ditt konto redan är verifierat så står det ”verifierat”. Om det inte är verifierat så dyker det upp en blå knapp som du trycker på för att verifiera kontot. Det går till så att du skriver in ditt mobilnummer och får ett sms med en kod som du skriver in i en ruta. Enkelt och snabbt!

När ditt konto är verifierat så kommer du få ett alternativ när du laddar upp nya klipp att välja en ”anpassad miniatyr”. Du kan även gå tillbaka och ladda upp anpassade miniatyrer på redan publicerade filmer på din kanal. Bara gå till Studio > Videohanteraren > Videor och tryck Redigera på den video du vill ladda upp en miniatyr till.

miniatyrer-youtube-1

Rätt storlek för anpassade miniatyrer på Youtube

Den rekommenderade storleken för en anpassad miniatyr på Youtube är 1280 x 720 pixlar. Max-storlek på bildfilen är 2 mb. Bilden måste ha en ratio på 16:9 för att det inte ska bli några svarta kanter runt bilden.

Du kan enkelt beskära en bild till rätt dimensioner genom att välja 16:9 i förvalsmenyn för beskärning i Photoshop. Då kommer du få rätt förhållande mellan höjd och bredd. När du sparar ut bilden kan du välja bredd 1280px.

miniatyrer-youtube-9

Skapa mallar för att effektivisera skapandet av miniatyr-bilder

Om du vill få både storlek och ratio rätt direkt kan du följa den här guiden jag gjort på en tidigare Tech Thursday för att göra en förinställning för Youtube-miniatyrer. (Älska mallar!!).

Du kan även göra en ny mall i Photoshop genom att skapa ett nytt dokument och välja 1280 x 720 px som storlek.

miniatyrer-youtube-5

Lägg till bild, justeringar och text-element som du vill ha det på dina bilder. Välj sedan ”Spara som…” för att spara själva photoshop-filen (.psd). Döp filen till ”youtube-mall” eller liknande.

miniatyrer-youtube-4

Varje gång du ska göra en ny miniatyr-bild behöver du bara öppna dokumentet. Välj Arkiv > Montera inlänkat för att hämta in en ny bild. Dra bilden till rätt ställe i lagermenyn och skriv rätt text. Exportera bilden som jpg eller png. Klart!

Om du använder onlineverktyget Canva för din grafik kan du kolla under Skapa en design > Mer… > Sociala medier > Youtube-miniatyr.

miniatyrer-youtube-7miniatyrer-youtube-6

Där finns både färdiga mallar att inspireras av och anpassa eller så kan du göra en egen design att återanvända för nya bilder.

Tips: så gör du en snygg miniatyrbild som står ut från mängden

Det här med grafisk design kan vara svårt och att hitta sin egen stil kan kräva lite eftertanke. Om du redan har valt ut färger och typsnitt som du använder på din blogg eller ditt varumärke generellt kan det ju vara klokt att använda samma för att skapa enlighet.

Text och typsnitt

 • En miniatyrbild måste givetvis inte ha text på sig. Ibland kan en riktigt snygg, lockande bild eller en bild som visar mycket känslor vara bättre.
 • Tänk på att bilderna kommer visas väldigt smått så fokusera på tydliga, lättlästa typsnitt. Skippa allt för snirkliga, konstnärliga och plottriga typsnitt. På Youtube funkar stora, feta typsnitt bra.
 • Se till att texten kontrasterar mot bakgrunden. Mörk text mot mörk bakgrund kommer inte synas. Om bilden i bakgrunden är för varierad med mörka och ljusa partier är det bra att lägga en färgplatta bakom texten så den verkligen syns.
 • Om du vill använda en huvudrubrik och underrubrik på klippet så är det bra att antingen använda samma typsnitt i olika typgrader (t.ex. heavy/bold för huvudrubriken och book/regular för underrubriken) eller två typsnitt som harmonierar med varandra. Försök att hålla dig till 1-2 typsnitt. Att använda allt för många blir lätt rörigt.
 • Tänk på att texten ska vara läsbar även i ganska små format så ”less is more”. Försök hitta en kort text som lockar till klick.
miniatyrer-youtube-2
Inos-medlemmen Johanna Lundström gör det riktigt bra på sin youtubekanal The Last Stitch.
miniatyrer-youtube-3
Den lila texten mot de mörka tangenterna är svår att läsa.

Färger

 • Fundera på vilka färger som passar din typ av videos. Om du gör lugna, eftertänksamma videos kanske skrikiga neonfärger ger lite fel feeling osv.
 • Även om starka färger är bra för att stå ut från mängden så kan det även framstå som lite påträngande och ”reklamigt”. Bra att tänka på.
 • Undvik för mycket färg på färg, det kan försvåra läsbarheten. T.ex. röd text på en grön bakgrund och så vidare. Jobba med skarpa konstraster. Ljus ljus rosa mot mörk mörk blå istället för ljusrosa mot ljusblå.

Bild

 • I redigeringen kan det vara bra att öka kontrasterna och ljusa upp bilden. Det kanske skulle se lite extremt ut på en ”vanlig” bild, på t.ex. bloggen, men kommer funka bra för en miniatyrbild på Youtube.
 • Det är absolut inte fel att fota en ”snyggbild” istället för att använda en bildruta från själva filmen. Miniatyrbilden ska göra reklam för klippet, det är det viktigaste.
 • Om du fotar en särskild bild för miniatyren tänk redan vid fototillfället på hur du kommer kunna placera texten i bilden. T.ex. genom att placera dig själv eller ett objekt på ena sidan i bilden för att lämna plats för text på den andra sidan.

 

Har du ytterligare tips gällande att skapa snygga miniatyrer till youtube? Fyll på i kommentarerna.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>