Tech Thursday: Så säkerhetskopierar du din WordPress-blogg

Din blogg och allt innehåll du skapat där är ju ovärderligt och något du inte vill riskera att förlora på grund av en hackerattack, att något händer med ditt webbhotells servrar, en misslyckad flytt eller något liknande.

Att säkerhetskopiera hela sin WordPress-blogg är enkelt men det kräver två steg. Dessa tänkte jag gå igenom i veckans Tech Thursday-inlägg. Det här gäller enbart dig som har en egen installation av WordPress på ett webbhotell.

sakerhetskopiera-wordpress-blogg-bild

Hur ofta bör man säkerhetskopiera sin blogg?

Jag tycker att det är bra att göra en fullständig säkerhetskopia som du sparar på din egen dator en gång i månaden. Men i ärlighetens namn kan jag säga att jag kanske gör det ungefär var tredje månad.

» Läs mer: Säkerhet för WordPress: Så stoppar du hackare och spam

Låt WordPress göra dagliga kopior åt dig

Om du tycker att det verkar krångligt att göra det här själv eller vill vara på den säkra sidan varje dag så kan du låta WordPress göra dagliga kopior av din blogg åt dig. Detta sköts via pluginnet Jetpack och det kostar några hundralappar per år.

Förutom att göra dagliga säkerhetskopior så erbjuder de även gratis återställning från kopiorna, spamskydd och enkel migrering av bloggen.

Installera pluginnet Jetpack om du inte redan gjort det, gå till Inställningar > Security och tryck på ”Upgrade” i rutan för Site backups.

Vad gör ditt webbhotell redan i dag?

Många webbhotell gör regelbundna säkerhetskopior av ditt innehåll och kan hjälpa dig att återställa till en tidigare version om du skulle utsättas för hack eller att något annat tråkigt händer. Kontakta din leverantör och kolla hur det funkar och vad du kanske redan betalar för (och spara tid/pengar på att göra det själv eller köpa en backup-lösning).

Säkerhetskopiera din WordPress-blogg – så här gör du

Steg 1: Kopiera databasen

Om du redan läst mitt inlägg om tekniken bakom WordPress så vet du att din WordPress-blogg är en dynamisk webbsida som lagrar och hämtar sitt innehåll från en databas. Så för att kopiera dina inlägg, kommentarer och inställningar måste du exportera och spara en kopia på databasen.

Detta gör du enklast genom att:

 1. Gå in i adminpanelen på din blogg.
 2. Tryck på Verktyg > Exportera
 3. Markera ”Allt innehåll” och tryck på ”Ladda ned exportfil”
  sakerhetskopiera-wordpress-blogg-export
 4. Gör en mapp på din dator på ett logiskt ställe t.ex: Blogg > Säkerhetskopior > blogg-backup-20170209
 5. Spara den exporterade filen i mappen.

Den här filen går jättefort att spara och är en textfil. Text bildar väldigt små filer och är därför superenkla att hantera. Så en kopia på databasen kan du dra i princip när som helt på några sekunder.

Steg 2: Gör en kopia av alla wordpress-filer och bilder

För det här steget behöver du dina FTP-uppgifter (värd, användarnamn och lösenord) som du får av ditt webbhotell. Antingen har du fått det på mail när du registrerade dig eller så kan du hitta uppgifterna via panelen när du loggat in på ditt webbhotells hemsida. Du behöver också en FTP-klient t.ex. FileZilla.

 1. Öppna Platshanteraren och Lägg till ny plats (om det är första gången du loggar in med hjälp av FTP).child themes i wordpresschild themes i wordpress
 2. Skriv in värd, användarnamn och lösenord (om du måste ange port använd värdet 21).
 3. Tryck på anslut
  1. Om du har din wordpress-installation i root-mappen (mappen högst upp i filträdet) på ditt webbhotell så kommer du se en rad filer i den vänstra rutan på FileZilla nu med bland annat tre mappar som heter wp-content, wp-includes och wp-admin.
  2. Om du inte ser detta kan du kolla om du har en mapp som heter www eller namnet på din domän. Öppna i så fall den mappen.
 4. När du hittat var wordpressfilerna är så navigerar du i det vänstra fönstret till mappen vi skapade innan i Blogg > Säkerhetskopior. Öppna mappen. Skapa ännu en ny mapp inuti den mappen och döp den till WordPress. Klicka upp den mappen som nu är tom.
 5. Markera ALLA filerna i det vänstra fönstret (dina wordpressfiler) inklusive de tre apparna wp-content, wp-includes och wp-admin. Klicka och dra över alla filerna till det högra fönstret.
  sakerhetskopiera-wordpress-blogg-filezilla

Det här steget kommer ta betydligt längre tid än det tog att spara ned exportfilen av databasen. Du kopierar nu t.ex. ned hela ditt bildbibliotek m.m.

Om du har bloggat i flera år kan det vara väldigt många, och en hel del stora, filer. Då kan det vara värt att avsätta en 10-15 minuter till den här processen. Sätt igång kopieringsprocessen och gå och gör något annat en stund.

Så där ja, då har du säkerhetskopierat hela din blogg!

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

6 Comments
 1. Om jag kopierar endast steg ett, är all text jag skrivit i alla inlägg sparad då? Inte bara själva inställningarna? Det är mest texten jag är rädd om nämligen så är det jag skrivit sparat så är det ett snabbt och enkelt sätt för mig.

 2. Finns ett mycket smidigare sätt, genom tillägg. Problemet med de flesta säkerhetskopieringstilläggen är att de dels tar upp utrymme på servern och dels att de kopierar och zippar hela sajten, vilket kräver mycket serverresurser. Finns en bättre och smidigare lösning som heter WP Time Capsule. Detta gör schemalagda säkerhetskopieringar och uppdaterar bara det som ändrats i koden. Dessutom kan man enkelt återställa till vilken tidpunkt som helst i en kalender. Vi är riktigt nöjda med detta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>