Tech Thursday: Creative commons – musik och bilder du får använda

Som innehållsskapare är det inte alltid man har möjlighet att skapa allt content själv. Om du gör en podcast kan du vilja ha med musik som jingel eller stingers mellan segment. På bloggen kan du vilja bildsätta ett inlägg med en färdig bild. På Instagram kan du vilja hitta fina bilder att pynta din feed med.

Däremot så får man ju inte bara ta vilket innehåll man vill från nätet, eftersom upphovsrättslagen finns. Precis som att du inte vill att någon ska sno dina texter eller bilder och använda hur som helst så vill ju såklart inte andra det heller.

Och nej, ”Källa: Google” eller ”Källa: Pinterest” tar dig inte runt upphovsrättslagen.

Det finns en lösning på detta problem och den stavas: Creative Commons.

creative-commons-bilder-filmer-share

Creative commons (CC) är en amerikansk organisation som jobbar för att det ska finnas innehåll (t.ex. bilder och musik) som är fria att använda, dela och bygga vidare på.

De har skapat olika CC-licenser som tydliggör både restriktioner och rättigheter. T.ex. att en bild får användas och ändras men inte i kommersiella syften. Eller att en bit musik får användas för alla syften så länge skaparens namn finns med.

Fotografer, musiker och andra innehållsskapare kan ladda upp innehåll på nätet med en CC-licens för att göra den tillgänglig för andra att använda.

Så här gör du för att hitta och använda CC-licenserat material på rätt sätt:

Creative Commons-licenserade bilder

Sök med Google Bild-sök:

creative-commons-sok-google

  • Sök på den typ av bild du behöver
  • Välj: Bilder
  • I den grå verktygsraden välj Verktyg > Användarrättigheter
  • Välj den nivå på rättigheter du söker.

Se till att klicka in till bildens källa och kontrollera att det verkar vara den verkliga ägaren som laddat upp bilden. Se även vilken typ av CC-licens som gäller, t.ex. om du behöver nämna skaparen i bildtexten.

Sök på Creative Commons:

Creative commons hemsida kan du söka efter bilder på Google, Flickr och andra sajter som kan organisera bilder efter licenser.

Bara klicka i vilken sida du vill söka på och vilken nivå på rättigheter du vill söka efter.

Här hittar du en lista på andra sidor där du kan ladda ned och använda gratisbilder.

Creative Commons-licenserad musik

Creative Commons hemsida kan du också söka efter CC-licenserad musik att använda i en podcast eller i dina youtube-filmer.

Klicka i vilken nivå på rättigheter du söker efter och välj vilken sida du vill söka på, t.ex. Soundcloud. Det är en bra sida att hitta lite mer unik CC-licenserad musik på. Särskilt om du orkar rota runt lite. Då kommer du förhoppningsvis hitta musik som inte alla youtubers och andra podcasts redan använder.

Youtube har ett bibliotek med CC-licenserad musik som du kan ladda ned och använda. Bara se till att läsa det finstilta för vad som gäller, om du behöver credda musikskaparen och om du får ändra i musiken t.ex.

Andra bra sidor för att hitta CC-licenserad musik är:
freemusicarchive.org
bensound.com
jewelbeat.com
jamendo.com

Var bara noga, som alltid, med att läsa vad som gäller för varje enskild låt du laddar ned. Om du hittar en låt med Madonna som laddats upp av användaren ”Mishjv12” med CC-licens bör du anta att den INTE laddats upp av Madonnas skivbolag, CC-licensen gäller då alltså inte.

Brukar du använda dig av CC-licenserat material? Tipsa gärna vidare i kommentarerna!

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>