Tech Thursday: 301 redirect – så riktar du om länkar utan att förlora SEO

Det finns många situationer när man kan behöva flytta ett innehåll från en webbadress till en annan. Till exempel om man byter namn på sin blogg, ändrar en URL eller vill uppdatera och återpublicera ett gammalt inlägg.

En 301 redirect är ett sätt att leda besökare från den gamla adressen till den nya. Det är också ett sätt att tala om för Google vart ett innehåll flyttat så de kan börja rikta söktrafiken ditåt istället.

Om du inte gör en redirect så kommer all länkkraft din blogg eller ditt inlägg samlat på sig genom t.ex. länkar från andra sidor/bloggar att försvinna.

301 redirect rikta om url länkar blogg byta adress

Det finns olika typer av redirects man kan göra. 301 är det vanligaste, vilket är en permanent redirect. En 302 redirect är en tillfällig variant, om du vill rikta dina besökare åt ett nytt håll tillfälligt för att sedan gå tillbaka till den gamla adressen.

Men i det här inlägget kommer vi fokusera på 301, som är den vanligaste varianten och den du i de flesta fallen kommer vilja använda.

Rikta om söktrafik från ett gammalt inlägg till ett nytt (WordPress)

Om du har ett väldigt populärt inlägg eller en guide som du vill uppdatera eller återpublicera för att göra det mer aktuellt så kan du rikta om söktrafiken från det gamla inlägget till det nya.

Gör så här:

 1. Ladda ned plugginet Redirection.
 2. Aktivera pluginnet
 3. Gå till Verktyg > Redirection
 4. I ”Source URL” skriver du den gamla adressen
 5. I ”Target URL” skriver du in den nya adressen
 6. Välj ”Match: URL only” och ”Action: Redirect to URL” (Lämna checkboxen för ”Regular expression” tom)
 7. Tryck på Add redirection
 8. KLART!

Om du flyttar din blogg till en ny domän

När du ska flytta din blogg och ditt arkiv från en bloggportal till egen domän eller från en portal till en annan så behöver du göra en redirect. För om du bara flyttar ditt innehåll till en ny plats utan att göra en 301 redirect så kommer du få börja om med SEO från scratch (alltså din sökmotorsoptimering som påverkar hur bra dina inlägg rankar på Google).

Obs! Detta gäller enbart om din blogg byter URL. T.ex. om du går från teknifik.blogspot.com till teknifik.se.

Om du flyttar från en portal:

Det luriga med att flytta från en portal är att man inte alltid har tillgång till det man behöver för att kunna göra en 301 redirect. Nämligen ens sidas htaccess-fil eller temafilerna. Därför får du i så fall kontakta din portal och fråga dem om de kan lägga in en 301 redirect från din gamla blogg till din nya sida.

Om du flyttar från Blogspot:

WPBeginner har gjort en jättebra guide över hur du flyttar från Blogspot till egen WordPress-blogg utan att tappa google ranking.

Eftersom du behöver klistra in kod i functions.php-filen i WordPress så kan det vara bra att använda ett childtheme så din redirect inte slutar funkar när du uppdaterar ditt tema.

Om du byter domän:

Om du valt att byta namn på din blogg och byter domän så måste du ha kvar och betala för din gamla domän för att flytta över länkkraften till din nya blogg.

Domänen kan du parkera hos ditt webbhotell och göra en redirect därifrån. I bästa fall kan ditt webbhotell hjälpa dig! Om de inte kan det så kan du, om du har tillgång till den gamla domänens htaccess-fil, skriva in denna kod i htaccess-filen:

Redirect 301 / http://dinnyabloggadress.se

Exempel:

Judy har en bakblogg som legat på domänen judysbakblogg.se. Nu har hon bestämt sig för att bredda sin profil som influencer och vill därför ändra namnet på bloggen och domänen till judyadersson.se.

Hon får då fortsätta betala för båda domänerna hos sitt webbhotell. Den ena domänen, judyandersson.se, kopplar hon till sin WordPress-installation. Den gamla domänen, judysbakblogg.se, parkerar hon hos webbhotellet och riktar om med en 301 redirect mot judyandersson.se.

Så nu om man klickar på en gammal länk på en annan sida, ett gammalt bokmärke eller knappar in judysbakblogg.se i sin webbläsare så tas man sömlöst över till judyandersson.se.

Ett superpopulärt inlägg som Judy får tusentals besökare till varje månad genom Google-trafik är hennes pepparkaksrecept. Det fanns tidigare på adressen: judysbakblogg.se/2012/12/varldens-basta-pepparkakor. All den länkkraft som det inlägget samlat in genom åren förs tack vare 301-omdirigeringen nu automatiskt över till det nya inlägget som nu finns på judyandersson.se/2012/12/varldens-basta-pepparkakor.

Om du flyttat till Squarespace:

Så finns det instruktioner i Squarespace FAQ om hur du går tillväga.

Om du flyttat från Squarespace till WordPress:

På Hostinger finns hjälp för hur du riktar om din Squarespace-domän till din nya WordPress-blogg.

Hjälp, jag kan inte göra något av detta!

Okej, så om du inte har möjlighet att göra något av detta så är det förstås inte fullkomligt kört för dig. Om du inte kan ta bort din gamla blogg efter att du exporterat innehållet så kommer du kanske behöva konkurrera med din gamla adress ett tag.

 • Se till att lägga in både i det översta inlägget och i sidmenyn att din blogg flyttat och din nya adress.
 • Upplys prenumeranter och följare att din blogg har flyttat och be dem att i största möjliga mån uppdatera eventuella länkar till dig från sina sidor samt bokmärken till din nya adress.
 • Jobba på med SEO på din nya blogg så kommer den så småningom vinna över den gamla upplagan i Google-rankingen.
 • Om du flyttat ditt innehåll till en ny domän och tagit bort den gamla bloggen, men inte har möjlighet att göra en redirect, så får du börja bygga SEO igen helt enkelt.

Detta kan vara en bra motivation för att verkligen fundera både en och två gånger inför ett namnbyte eller byte av portal eller domän.

Det är också ytterligare en fördel med att blogga med en egen WordPress-installation på ett webbhotell. Eftersom du har mycket mer kontroll över dina länkar om du bestämmer dig för att byta namn eller återpublicera gamla inlägg.

Om du fortfarande undrar något över 301 redirects – var inte rädd för att fråga!

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

3 Comments
 1. Jättebra guide! Ett tips är att använda ett program som crawlar din webbplats. Då kan du upptäcka 404-sidor (sidor som inte finns längre). Dem bör du också 301:a. Jag kan tipsa om verktyget Screaming Frog. Det går även att upptäcka en del 404-sidor i Search Console. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>