Tävling och lotteri på blogg och Facebook – så gör du rätt!

Tävlingar på blogg och Facebook - så gör du rätt!

foto

Sociala medier har blivit vardagsmat för de flesta och så även tävlingar som blivit mycket populära att hålla på Facebook och på bloggar. Det är dock för många inte helt klart vad som gäller när man håller en tävling. Var går egentligen gränsen till lotteri och vilka slags tävlingar är egentligen okej utan att bryta lagens långa arm? 

Linjerna mellan vad som är en tävling och vad som är ett lotteri är luddiga för många. Därför har Lotteriinspektionen tillsammans med Konsumentverket och Skatteverket tagit fram en hyfsat lättförståelig folder där de hanterar ämnet. Jag försöker bena ut det viktigaste nedan.

1. Vad är ett lotteri?

”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.”

Inom ramarna för lotteri räknas bl.a lottning, gissning och vadhållning som är anordnade för allmänheten. Allmänheten är också ett luddigt ord men om du håller din tävling på nätet så anses den vara för allmänheten, om det inte är tex ett stängt forum där inte vem som helst får vara med.

2. Lotteritillstånd och undantag

Lotteritillstånd kan inte sökas av privatpersoner eller företag utan det är i stort sett bara ideella föreningar som kan få tillstånd.

Men vad vore regler utan undantag? Självklart finns de även här. Ibland kan man nämligen få ordna lotteri utan tillstånd. Detta gäller i tryckta skrifter (tex korsord i tidningar) eller i samband med tv- eller radiosändningar. Vinstvärdet i det här fallet får uppgå i cirka 700 kronor.

3. Vad är då en tävling?

En tävling definieras på det sätt att deltagaren presterar något för att vinna. Viktigt här är att personen presterar något som kan särskiljas från de andra deltagarna, som till exempel en slogan eller att personen skapar något som skiljer sig från de andra. Prestationsmomentet får dock inte anses vara ”för enkelt” och det ska tydligt framgå hur vinnaren utses.

4. Hur gör jag då en tävling på ett lagligt sätt på sociala medier? 

Det är väldigt ofta jag ser i bloggar och på Facebook att man bara behöver skriva en kommentar eller ”gilla och dela” (som för övrigt bryter mot Facebooks regler) för att vara med i tävlingen. Detta förfarande bryter mot lotterilagen. För att det ska räknas som en tävling måste du kräva en motprestation och sedan aktivt välja vinnare utifrån denna prestation.

Tips på tävlingformer: 

 • Svara på en fråga om bloggen/produkten och skriv sedan varför just DU ska vinna!
  En klassiker och väldigt enkel. Försök att undvika ordet motivering, det är så dammigt och kan vara en bromskloss för deltagaren.
 • Gilla inlägget på Facebook och skriv nedanför varför produkten skulle passa just dig!
  Att kräva att deltagaren ska gilla inlägget på Facebook är helt okej enligt Facebooks regler.
 • Ta en bild på dig själv när håller upp en skylt med hashtaggen för kampanjen!
  Kräver en kreativ prestation från deltagaren och ger även dig bra innehåll att använda i dina kanaler under och efter tävlingen. Dock viktigt att upplysa om att du ämnar använda bilderna i dina kanaler och att deltagaren godkänner det. Annars kan du bryta mot copyrightlagar.

Att tänka på:

 • Var noga med att annonsmärka tävlingen om den görs tillsammans med ett företag och du fått ersättning för att ha tävlingen.
 • Skriv ut hur länge tävlingen kommer pågå, gärna med ett stoppklockslag.
 • Ange hur många vinster som lottas ut och gärna ett butiksvärde.
 • Ange hur du kommer presentera vinnaren och när hen kommer presenteras.
 • Ange vem som betalar eventuell vinstskatt.

Läs hela foldern här »

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

4 Comments
 1. Hur funkar det här med vinstskatt? Kan det komma ett inlägg om det kanske? Säg att jag tävlar ut något jag gjort själv, hur fungerar det då? Och om man bara har en hobbyblogg, är det annorlunda då än om man har ett företag? Det är mina primära frågor om det där med vinstskatt i alla fall!

 2. Vilket bra inlägg! Inte för att jag på något sätt planerar att starta en tävling inom den närmaste tiden men kanske en dag om min läsarskara ökar. Jag kan ju villigt erkänna att jag inte hade den blekaste aning om reglerna kring vad som klassas som lotteri, ”kommentera inlägget så drar jag en vinnare” är annars en vanlig variant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>