SEO-stressad? Bli vän med Google – och dig själv

Tillhör du dem som blir stressad över sökmotoroptimering och känner att varje inlägg som inte får den där lilla lampan i Yoast att lysa grönt är bortkastad tid? Ta det lugnt! Idag kommer ett chill pill som får dig att tänka om.

SEO är så klart ett väldigt bra verktyg för synlighet på nätet och en viktig faktor när det kommer till att öka din bloggs trafik. Men på sistone känner jag att det har blivit lite av en besatthet och något som gör att det blir mer jobbigt än lustfyllt att blogga.

Så – hur behåller du passionen för bloggandet OCH din vänskap med Google?

Jag tänker så här – vi delar in våra inlägg i tre olika kategorier.

» Läs mer: Crash Course i SEO – Sökmotoroptimering för bloggare

Inlägg för Google

Inläggen som du skriver för Google är inläggen som du ska lägga ditt SEO-krut på och se till att lampan i Yoast blir grön! Det här är inläggen som du vet att folk kommer in på din blogg via. Kolla din statistik – vilka inlägg kommer Googletrafiken till?

Det kan vara inlägg som recept, guider, träningsprogram eller liknande – helt enkelt matiga inlägg som folk faktiskt googlar sig till. Analysera din existerande Googletrafik och fundera på, hur googlar du själv?

Inlägg för din publik

Det här är inläggen som du skriver för att underhålla din relation till dina läsare, de som faktiskt följer dig och gillar dig! Det här är inlägg där läsaren får följa dig, ta del av dina åsikter och känslor, ditt liv och din vardag.

Det är här din publik lär känna dig och ni underhåller er kompisrelation.

Inlägg för dig själv

Ibland behöver man bara skriva av sig. Eller lägga upp bilder på barnen där de är extra söta. Här platsar inläggen som du skriver främst för din egen skull, för att du vill få ur dig något eller komma ihåg något. Och de inläggen behöver inte ha något annat syfte alls. För allt behöver inte vara strategi.

Här underhåller du helt enkelt lusten för att blogga.

Så egentligen skulle man kunna säga att de bara är en tredjedel av dina inlägg som du behöver optimera för Google. Resten är till för att underhålla och bygga på relationen till dina läsare – och till dig själv. Allt handlar ju inte bara om att jaga siffror eller gröna lampor. Det handlar ju också om att det måste få vara roligt att blogga.

Hur känner du inför SEO? Har du känt dig stressad över det? Dela med dig!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

15 Comments
 1. Jag känner mig chill – noga när jag känner för det, annars inte, jag kan ju liksom inte lägga massa tid på SEO om det tar tid från det som min blogg handlar om: cykelträningen! Fast lite stressad ändå kanske, eftersom jag tyckte att det var skönt att läsa det här inlägget 😀

 2. Tack Linda! Inte för att jag egentligen känt mig stressad över det här med SEO, men håller med om att vissa inlägg känns sådär motiverade eftersom den där ”lilla gröna lampan” måste lysa. Så på senare tid har jag bara ignorerat den ibland. Tack för en ny infallsvinkel på det hela! Så klart ska det finnas inlägg som fokuserar på mina livs levande läsare, inte bara på en Google bot. Och de där inläggen för mig, de är nog så viktiga ibland! Nu kommer jag tänka på dina bra ord nästa gång SEO spöket härjar! 🙂

 3. Haha jag behövde nog höra det här! Så sent som igår satt jag faktiskt och dela upp mina inlägg i tre snarlika kategorier och gjorde upp planer och höll på. En skön frisk fläkt i SEO-världen =)

 4. Känns helt ok, men har fortfarande mycket kvar att lära. Känns snarare kul att å koll på hur allt hänger ihop. Tack för ett superbra inlägg! Kollar Google-analyticsvideon nu, för där är jag fortfarande helt lost 😀

 5. Jag känner mig inte direkt stressad över SEO, men är väldigt tacksam för det bästa pluginet när det kommer till SEO.

  Kan ju lätt säga att jag alla mina inlägg är inte ”gröna” 🙂 Men som du säger, så är det ju vissa inlägg man verkligen ska och bör lägga krutet på.
  Men bra inlägg, då säkert det är flera som stressar sig över att få alla ens inlägg godkända för Google.

 6. Linda, har du koll på hur stor negativ impact det har på sin ranking om man har många ”personliga inlägg” som inte är optimerade? De drar väl ner rakningen på bloggen totalt, eller uppvägs den effekten av att bloggen uppdateras oftare och få fler sidvisningar?

 7. Precis vad jag behövde. Jag har haft bloggtorka för att jag SEO:at för mycket. Jag tycker att det är kul, men saknar min vanliga, ibland tramsiga, stil. Så back to that. Och SEO däremellan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>