Sätt SMART:a mål för din blogg under 2016!

Bakom varje framgångsrik bloggare finns en plan. Och bakom varje plan finns ett mål. För hur ska vi veta om vi kommit fram om vi inte vet var vi ska? Att få checka i avklarade steg på vägen till världsdominans är superviktigt för motivationen. Idag ska vi prata om hur vi sätter SMART:a mål för vårt bloggande 2016!

Vi har sammanfattat 2015 och vi går in i 2016 med huvudet högt och motivationen pulserar. Men nu då? Var ska du ta din blogg under 2016?

SMART är ett verktyg som ofta används inom bland annat projektledning och marknadsföring för att ta fram mål för det som ska genomföras. Metoden togs fram på 80-talet och är ett toppenbra sätt att sätta struktur kring dina mål och få ner allt på papper.

Hur funkar SMART-metoden?

SMART är en akronym för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Relevant och Tidsbestämt, alla de saker som ett mål ska vara. Låt oss titta närmare på de olika delarna.

Specifikt

Målet ska vara tydligt och konkret. Det ska inte gå att missuppfatta exakt vad det är som ska hända.

Dåligt exempel: ”Jag ska skriva fler blogginlägg.”
Bra exempel: ”Jag ska skriva fem inlägg i veckan.”

Mätbart

Målet ska gå att mäta. Du ska veta när det är avklarat och dags att checka av det från listan.

Dåligt exempel: ”Jag vill ha fler läsare.”
Bra exempel: ”Jag vill dubbla antalet unika besökare per vecka på min blogg.”

Accepterat

Detta handlar om att alla involverade är okej med målet, till exempel hela marknadsavdelningen om det handlar om en kampanj. I detta fall är det troligtvis bara dig målet gäller, så det håller jag tummarna för!

Realistiskt

Att tro att du ska skriva fem blogginlägg om dagen, jobba heltid och ta hand om din familj kanske inte är realistiskt. Då är det bättre att sätta ett mål som inte antingen kräver att du är superhjälte eller ger dig ont i magen.

Dåligt exempel: Jag ska tjäna en miljon nästa vecka.
Bra exempel: Jag ska få ett betalt samarbete.

Tidsbestämt

När ska målen vara nådda? Detta är en av de viktigaste sakerna att tänka på. Ett mål kan gälla för hela året medan andra kanske den närmaste månaden. Dela upp målen i mindre delmål så att det hela blir mer överskådligt. Du blir också troligtvis mer motiverad när du får bocka av saker på listan och fira lite emellanåt för att du uppnått dina delmål!

Dåligt exempel: Jag ska tjäna pengar på min blogg någon gång.
Bra exempel: Jag ska få ett betalt samarbete inom två månader och tjäna 20 000 på min blogg de närmaste tre månaderna.

Samtliga dessa delar ska vara applicerbara på alla dina mål, då har du störst chans att lyckas genomföra dem. Sådär, hopp iväg och skriv ned dina bloggmål nu!

Nu vill jag höra, vad är dina mål för 2016?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig nedan!

Var ska du ta din blogg under 2016? Sätt SMART:a mål - vi lär dig hur! #betterbloggers Klicka för att Tweeta

 

Sätt SMART:a mål för din blogg!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

14 Comments
 1. Åh, började med att sätta upp mål i höstas! Ett var tex att uppnå ett visst antal besökare i veckan, varje vecka, ett var att blogga ett visst antal gånger i veckan och ett var att nisha mig bättre genom att minst hälften av inläggen skulle röra miljö. Allt under 3 månader. Jag tycker också att en viktig del bland målen var att skriva ner hur jag ska uppnå dem, ex genom att marknadsföra mig bättre på min privata fb-sida, göra upp en bloggplan varje vecka och att verkligen skriva upp alla idéer på inlägg jag kommer på. Och jag uppnådde inte alla målen (de har jag flyttat med till nästa tre månader) men jag förbättrade mig och kom verkligen närmre! Och fick bättre struktur på bloggandet och kontroll på statistiken.

  Men jag vill också tillägga att första gången jag satte upp målen så bara jag skrev dem utan att lägga så mycket vikt vid dem, eller jag hade nog funderat ett tag på flera saker jag ville göra och till slut bara jag samlade ihop dem på en lista och funderade lite på hur jag skulle göra för att nå dem. Men jag hade aldrig kunnat sätta mig ner och ba ”nu ska jag komma på mål”. Och så att inte ta det på för stort allvar om man inte uppnår målen, håll kvar dem till nästa period bara och fundera på vad som inte fungerade, orealistiskt? Eller otydlig plan eller följde jag inte strategin kanske?

  Aja, puss och pepp! Mål funkar faktiskt!

 2. Hej, jag ska starta en blogg tillsammans med min sambo där vi kommer skriva om våra liv samt vår planering inför vår stora resa tillsammans nu till hösten. Vill lägga upp inspirerande inlägg som får folk att vilja läsa om allt vi gör.
  Det svåra nu är vilken bloggportal som är bäst för oss, vi vill ha en bloggportal som är enkel att skriva inlägg på samt ladda upp bilder då vi ska fota hela vår resa så jag vill inte att det ska vara något krångel. Det ska också vara en seriös portal men jag vet inte vilken av alla jag ska välja så jag läser både för och nackdelar på de flesta portaler.
  Skulle betyda guld att få tips från dig på bra portaler!

 3. Väldigt bra tips! Jag hade två teman, mer som du Linda hade lagt upp det. Det ena mer mjukt/personliga mål http://sandranicole.se/goals-for-2016-personal/ och det andra blogg och jobbrelaterat http://sandranicole.se/goals-for-2016-work-blog/ Jag har redan lyckats bocka av ett mål på det jobbrelaterade, en praktik i vår här i Paris!!! 😀 ska bli väldigt kul att gå igenom målen i slutet av året. Funderar även på att göra en ”half time check” innan sommaren typ 🙂

 4. Tack för värdefulla tips.

  Jag har precis gjort om min blogg och ändrat design och upplägg. Mitt mål är nu att få bloggen större.

  Jag jobbar för fullt på att komma på mål som jag kan uppnå men jag tycker att det är svårt.

  Min blogg är liten men så klart önskar jag att den ska bli större 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>