Tech Thursday: Bästa apparna för att redigera video i mobilen

Att göra videos är ett grymt sätt att skapa engagemang, nå ut längre, bygga relation till sin målgrupp och ranka högre i sociala mediers algoritmer.

Eftersom vi idag bär med oss en filmkamera+dator i fickan hela tiden är det enklare och mer tillgängligt än någonsin att gå från ax till limpa – enbart genom mobilen.

Med mobilen kan du filma, spela in ljud, redigera och publicera. Här kommer mina bästa tips på appar att använda för att skapa snygga videos till sociala medier!

redigera-video-mobilen-appar-share

iMovie

imovie__2013_

iPhone (gratis)

Om du använder iPhone så är den medföljande gratisappen iMovie ett bra tips. Den är enkel att använda och har många bra funktioner.

Du kan klippa, lägga in övergångar mellan klipp och lägga in bilder som animeras för att röra på sig. Dessutom finns det flera olika varianter på text-titlar och undertexter du kan använda för att texta ditt klipp (80 % av de som tittar på film på facebook gör det utan ljud!).

Ett extra plus är också att det finns musik med i appen som är fri att använda.

‣ Läs mer: Tech Thursday: Hitta rätt kamera för dina filmer och vloggar (2017)

Apple Clips

ladda-ned-1

iPhone (gratis)

Att göra fyrkantiga videos är optimalt för att ta upp mycket plats i det mobila flödet på såväl Instagram som Facebook.

Apples app Clips gör enbart videos i fyrkantigt format. Arbetssättet liknar lite hur man gör en Instagram Story eller Snapchat Story. Du håller ned inspelningsknappen för att spela in – oavsett om det är något du filmar i stunden eller om du väljer bilder/videos från bildrullen.

Det finns en rad snygga, animerade titlar att använda. Du kan även ”live-texta” ditt klipp. Det innebär att mobilen lyssnar på vad du säger och textar.

Även i Clips finns det musik du kan lägga in och använda, vilket är ett stort plus.

Adobe Premiere Clip

ladda-ned

iPhone / Android (gratis)

Adobes app Premiere Clip är en enkel och användbar app för att redigera video. Importera videoklipp och bilder för att sätta ihop dessa med effekter. Du kan antingen använda det automatiska läget och låta Premiere Clip själv välja ut delar av videoklipp och bilder och sätta ihop dessa med musik. Om du vill ha mer kontroll väljer du det fria läget där du själv bestämmer allt.

Du kan lägga till text och även musik. Bilder får en animering så att de inte blir statiska.

Om du har Adobe Creative Cloud kan du synka dina filmfiler mellan mobilen och datorn. Så om du påbörjar ett projekt i mobilen kan du avsluta det i datorn och vice versa.

FilmoraGo

unnamed

iPhone / Android (gratis med betalalternativ)

FilmoraGo är en populär redigeringsapp för video för framförallt android. Här finns många snygga filter, teman, titlar och grafiska element att lägga till för att ge din film en lite mer ”hipstrig” touch.

Självklart kan du också göra alla standardsaker som att klippa, lägga ihop och göra övergångar mellan klipp. Det finns även musik att använda.

En fördel med FilmoraGo är också att du kan göra din film till fyrkantigt format!

Bonustips: Vont – text på bild

175x175bb

iPhone (gratis men värt att betala för pro-varianten som kostar ca 20 kr)

Om du redigerat en film i iMovie eller Premiere Clip och vill göra den kvadratisk så kan du använda appen Vont. Den är egentligen gjord för att lägga text på filmklipp, men den har ckså en crop-funktion där du innan du lägger texten kan göra filmen kvadratisk.

Sen har du många möjligheter för att lägga till text på filmklippet med ett stort utbud av typsnitt att använda.

‣ Läs mer: Tech Thursday: De bästa apparna för text på bild

Perfekt för att skapa Kit/Buzzfeed-style filmer. Kom bara ihåg att klippa ihop hela filmen och lägga till musik INNAN du lägger in i Vont. Tänk också på att filmen ska bli kvadratisk när du väljer ut dina klipp eftersom det som är på sidorna inte kommer komma med.

Vilka appar använder du för att göra film i mobilen? Har du fler tips? Dela gärna i kommentarerna.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>