#prestationspassion – vi är medarbetare och chef i samma person

Vi är alla konstnärssjälar på ett eller annat sätt. Personer som har ett behov av att uttrycka oss och få respons. Som drivs av bekräftelse och att vara en som människor vill följa. Vi är personer som bryter mot normer, som vill hitta vår väg. Många av oss känner att vi inte riktigt passar in. Vi använder vår plattform för att uttrycka oss. Få säga det vi vill ha sagt på det sättet som vi själva vill.

Jag har aldrig sett mig som kreativ eller konstnärlig. Jag har däremot alltid älskat att stå i centrum. Få uppmärksamhet och vara förebild. Göra skillnad och påverka. Det har varit mina drivkrafter. Andra har ett brinnande behov av att få kommunicera känslor och tankar.

linda-engstrom_foto-sara-ingman-2
Jag som skriver det här inlägget heter Linda Vismer och jag är medlem i Influencers of Sweden. Jag hoppas att det här inlägget kan vara startskottet för ett öppet och ärligt samtal inom föreningen. Foto Sara Ingman

Med kroppen som verktyg

Det som förenar konstnärer är att med kroppen som verktyg uttrycka något och med det vilja förmedla det till fler. Det har länge uttryckts genom böcker, sång, musik, dans, poesi, teater, målningar och foto. Idag uttrycks det i bloggar, poddar, vloggar, bilder, filmer.

Jag har bloggat sedan 2005 men började kalla mig, och se mig som, influencer först 2016. Sedan dess har det blivit uppenbart att väldigt många influencers har det tufft. Jag har inom en och samma grupp aldrig mött så hög koncentration av personer med erfarenhet av sjukskrivning, utmattning och ångest. Det är väldigt många som lider av psykisk ohälsa.

Det är sorgligt men faktiskt inte så konstigt. Psykisk ohälsa är vanligt. Konstnärssjälar är ofta ömtåliga. Vi verkar i en stenhård bransch fylld av konkurrens. Vi kämpar för att just vårt uttryckssätt ska bli, inte bara accepterat utan även respekterat och erkänt. Förutsättningarna är långt ifrån optimala.

2015-04-18-16-43-33
Vi måste ta hand om varandra!

Dubbelt uppdrag – dubbelt så viktigt

Influencers of Sweden är en intresseorganisation som i första hand finns för oss själva. Vårt ansvar är att skapa en rimlig arbetsmiljö för oss som verkar i denna växande bransch. Vi är som ett fackförbund där chefen och medarbetaren är samma person. Visst vi ska kämpa för bra villkor och vårt anseende i förhållande till de vi gör uppdrag för men vi ska också skapa en främjande kultur i vår egen bransch. Mellan oss. Vi som kollegor. Vi som konkurrenter.

Vi vill alla att det ska gå bra för oss. Både som individer och grupp. Men om vi måste välja, helt ärligt, hellre bra för mig än för dig om vi verkar inom samma genre. Vi menar med all säkerhet inte illa och jag tror att jag själv är med och bidrar till det osunda. Jag jagar också siffror, jag drivs av att prestera, jag vill visa när det går bra. Jag tror det är oundvikligt att dessa delar finns inom och mellan oss. Just därför är det nödvändigt att vi hittar former för samtal.

hammarbybacken-oktober-resa-medvetet-se-1
Vi vill att alla sa komma upp till toppen. Men ändå att vi ska komma upp först av alla. Den här utmaningen behöver vi prata om tillsammans.

Vi måste skapa plattformen för vårt eget samtal

Vi behöver hjälpas åt för att kunna prata om att passion före prestation. Vi måste hitta sätt att prata om att jämföra sig, hets och den ständiga strävan efter utmärkelser och uppmärksamhet.

Jag har inga lösningar eller svar på utmaningarna vi står inför som grupp. Jag vet bara att vi måste påbörja ett samtal om hur vi tillsammans bäst bygger en trivsam, stärkande och sund gemenskap trots att vi ibland är varandras konkurrenter. Där vi hjälper varandra att sätta hälsan först så ohälsa aldrig behöver uppstå. Jag tror att steg ett är att just erkänna oss som både kollegor och konkurrenter och därifrån hitta former för samtal så vi kan hjälpas åt. Det samtalet börjar nu. På valfri plattform, på valfritt sätt.

/Linda Vismer, medlem i Influencers of Sweden och resebloggare på resamedvetet.se

Om du vill dela med dig av tankar på ämnet i sociala medier, använd gärna hashtaggen #prestationspassion så att vi kan ta del av varandras historier.

Linda Engström

Styrelseledamot i Influencers of Sweden som resebloggar på Resa medvetet.se

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>