Översätt ditt WordPress-tema till svenska

I princip alla WordPress teman jag har stött på är på engelska. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ett språk som de allra flesta får lära sig. Men det behöver inte betyda att ditt WordPresstema ska fortsätta vara på engelska när du använder det på din blogg.
I den här guiden tänkte jag visa hur du gör för att översätta ett WordPresstema till svenska. Det är enklare än du tror! 😉

Notera att du behöver ha en egeninstallerad version av wordpress (wordpress.org) för att kunna göra detta! Läs om skillnaden mellan wordpress.com och wordpress.org här!

Ladda ner Poedit

Börja med att ladda ner och installera programmet Poedit. Det är riktigt smidigt att använda sig av för att översätta WordPressteman. Det är gratis och finns till både Windows, OS X och Linux!

Leta fram språkfilerna

När du har Poedit behöver du leta fram språkfilerna i ditt tema. De finns på webbservern i mappen wp-content > themes > ”namnet på ditt tema” > languages.
Filen med ändelsen .po är den du letar efter, den öppnar du i Poedit för att översätta temat från engelska till svenska.

Översätt temat

Poedit gör översättning väldigt smidigt. Börja med att markera en rad, som i bilden nedan.
Poedit - Såhär kommer du igång

När du markerat en rad som ska översättas visas texten på engelska i den gröna rutan nedan.
Poedit - Textrad att översätta

Den röda rutan i bilden nedan visar vart du ska skriva in din översättning.
Poedit - Här skriver du in din översättning

Spara språkfilen i rätt filformat

När du är klar med översättningen sparar du språkfilen med namnet sv_SE och i formatet .po. Ytterligare en fil kommer då att skapas med samma namn, den kommer däremot att ha filändelsen .mo. Det är en binär version av din översättning som är viktig att ha med då det är den servern läser informationen ifrån.

När du har sparat filerna har du alltså:
sv_SE.po
sv_SE.mo

Ladda upp översättningen

Det som återstår nu är att ladda upp språkfilerna. Det gör du till din webbserver, samma plats som du hämtade dem ifrån från början. De bör alltså placeras i mappen wp-content > themes > ”namnet på ditt tema” > languages.

Då vart det klart! 🙂

Kommer du översätta ditt wordpress tema till svenska?

Sara Hellman

Teknikintresserad 25-åring som för närvarande pluggar Digital tjänsteutveckling vid Luleå Tekniska Universitet, med målet att arbeta som webbutvecklare efter studierna.

4 Comments
  1. Jag upplevde Poedit som lite krånglig.
    Laddade istället ner tillägget WPide och ändrade manuellt i filerna. Kan inte så mycket om kodning men det gick bra ändå 😉

  2. Åh jag har översatt allt och laddat upp rätt men mitt tema har inte bytt språk ändå 😖 borde inte ändringen synas direkt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>