Optimera bilder snabbt för olika sociala medier med hjälp av detta Photoshop-trick

Det är inte lätt att göra alla nöjda – Facebook vill ha lite långsmala bilder, Pinterest bilder på höjden och Instagram kvadratiska. Med det här enkla lilla tricket i Photoshop kan du göra smidiga förinställningar för att snabbt kunna göra flera varianter av samma bild för att passa alla sociala mediers speciella smaker.

Det vi ska göra är att spara förinställningar för beskärningsverktyget utifrån de bildstorlekar som för närvarande rekommenderas för Facebook, Pinterest och Instagram. Kolla in vårt inlägg om bildstorlekar här!

Facebook

bilder sociala medier

1. Välj beskärningsverktyget.

bilder sociala medier

optimera bilder ps 3

2. I rullisten välj ”B x H x Upplösning”.

optimera bilder ps 4

3. Vi börjar med en förinställning baserad på den optimala storleken för en bild som används för delning på Facebook. 1200 x 627 – för upplösning kan du välja 72ppi (pixlar per tum) eller 300, det spelar egentligen ingen roll för webbvisning. Du kan också lämna det helt blankt om du vill.

optimera bilder ps 5

optimera bilder ps 6

4. I rullisten välj ”Ny förinställning för beskärning…” och skriv till Facebook framför dimensionerna och klicka OK.

Pinterest

optimera bilder ps 7optimera bilder ps 8

Nu ska vi göra en förinställning för Pinterest, då ändrar vi siffrorna till: 1472 x 2256. Välj ”Ny förinställning för beskärning..” igen och skriv Pinterest före dimensionerna och tryck OK.

Instagram

Om du vill göra en inställning för Instagram kan du använda dimensionerna 1080 x 1080 och upprepa stegen.

Nu är det enkelt när du redigerat klart en bild och sparat den till bloggen att sedan använda förinställningarna för beskärning vi precis skapat och snabbt få ut en bild i rätt dimensioner och storlek.

optimera bilder ps 9optimera bilder ps 10bilder sociala medier

Bonustips!

Du vet väl om att du kan ladda upp en annan bild än den som ”följer med” ditt blogginlägg när du delar det på facebook?

optimera bilder ps 12

När du klistrat in en länk i ett inlägg så trycker du bara på ”Plus” knappen och laddar upp en optimerad bild – klicka sedan ur bilden som markerat med ”1” (det är bilden som följde med ditt inlägg) så byts bilden ut till den du precis laddat upp.

optimera bilder ps 13

För att se till att en optimerad bild även följer med när andra delar dina inlägg från bloggen så kan du antingen ladda upp en facebook-optimerad bild som ”utvald bild” (WordPress), i pluginnen ”SEO by Yoast” kan du även välja en särskild bild för delning på Facebook för varje enskilt inlägg under ”Dela” > ”Facebook”.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

14 Comments
  1. Vilket bra tips! Undrar bara över varför du väljer 300 pixlar när det är bilder för webben? Jag har för mig att det räcker med 72?

    1. Som jag förstår det så har ppi/dpi ingen inverkan alls på hur bilderna visas på webben – så det går bra att köra på 72 eller 300 eller vad man vill. Kan skriva till det i inlägget för såg att fler frågat om det. Vad brukar du välja?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>