Månadens Medlem: Robbans Bästa

Våren är här med full kraft och det är dags att kora Månadens Medlem för april – Robert Kwok som skriver fikabloggen Robbans Bästa! Vi tog oss ett litet snack med Robban!

Robert vann Hederspriset vid Matbloggspriset 2015. Foto: Anders Vikhult
Robert vann Hederspriset vid Matbloggspriset 2015. Foto: Anders Vikhult

Grattis Robban, du är Månadens Medlem! Hur känns det?
Tack Linda. Jag blev superglad när du informerade mig om att jag är månadens medlem. All positiv uppmärksamhet är av godo och extrakul då detta är ett nätverk med bloggkollegor.

Du är ju känd i bloggvärlden för att sprida mycket bloggkärlek och lyfta andra bloggare i dina kanaler. Det gillar vi ju massor här på Better Bloggers! Hur kommer det sig att du gör det?
Jag har varit verksam en hel del inom affärspress och upplevt det allt tuffare klimatet. Idag är det enkelt att slänga ur sig negativa kommentarer till höger och vänster samtidigt som nättrollen krupit allt längre ut från sina gömmor. Resultatet har blivit att majoriteten av tidningarnas sajter har stängts ned för kommentarer, vilket är en trist utveckling.

Nu har diskussionerna istället flyttats till andra forum och jag har själv lämnat många av dessa på grund av idioter som bara förstör för andra. I grunden tror jag mycket handlar om avundsjuka och man brukar säga att avundsjuka är konsten att räkna andras glädjeämnen i stället för sina egna. Det offentliga rummet är en viktig plats och jag har svårt att förstå varför vuxna människor inte kan föra en saklig debatt!

Jag började med det jag kallar för ”veckans blogg” i januari 2015 och det handlar om ren och skär bloggkärlek där jag lyfter fram en bak- och dessertrelaterad blogg som får synas på Robbans bästa i en vecka. Aktuell bloggare svarar på fem stycken frågor samt bidrar med ett par foton på bakverk plus länkar till aktuella recept.

Att ge är att få och jag finner stor glädje i att lyfta fram andra duktiga bloggare med passion för bakning. Jag har fått många nya vänner genom att sprida bloggkärlek och all glädje och uppskattning som jag får ger mig blodad tand att fortsätta. Jag gör det här på min fritid utan ersättning från något håll.

Enskedeparkens bageri

Varför blev det en fikablogg?
Min fru och jag gillar att upptäcka olika fik, allt från trendiga kaféer i storstan till undangömda små pärlor på landsbyggden. Vi fick ofta frågan från vänner och bekanta om tips på bra fik och två av mina gamla kompisar kläckte idén med att börja blogga. I juli 2013 startade jag bloggen men det var först ett år senare som jag började skriva mer frekvent. Därefter har jag utvecklat bloggen genom att jag intervjuar bagare, konditorer och kaffespecialister och flera av dem har även medverkat som gästbloggare. Jag genomför Stockholms största semmeltest (45 semlor) samt kanelbulletest (51 kanelbullar) som brukar få stort genomslag, samt publicerat trendrapporter inom kaffe och bakverk.

Alla som driver en blogg eller känner någon som gör det, vet att det är ganska så tidskrävande. Som bloggare blir man glad för positiv feedback och i mitt fall blev priset som jag fick motta på den stora matmässan Mitt Kök i november 2015 en härlig bekräftelse för att det arbete jag lägger ned uppmärksammas av folk.

Min blogg är en fikablogg men den kategoriseras under matbloggar och där är konkurrensen mördande. Jag snappade upp en siffra i höstas på att det finns mellan 4-5000 matbloggar i Sverige. Det som särskiljer min blogg mot en renodlad matblogg är att jag inte lagar mat eller bakar speciellt ofta. Ledordet för bloggen är informativ underhållning, gott och blandat helt enkelt.

Slutligen – bästa fikat?
Jag får oftast den frågan från olika håll och i och med att jag är en fikanörd som rör mig i olika miljöer så är det svårt för mig att ge ett kort svar därför att det finns så många favoriter. Genom åren har jag börjat uppskatta kaféer som har en historia och med en lokal som känns genomtänkt. Det finns allt för många ställen med cappuccino-färgade väggar, bruna skinnmöbler och med ett utbud av muffins stora som tefat och latte med kolasmak. Det är inte min grej att besöka dem och oftast tar de även överpriser för undermåliga produkter.

Generellt förordar jag att supportera småföretagare kontra kedjor och nu när vi går mot varmare årstider så passar jag på att lyfta mysiga fik med underbara miljöer som exempelvis Äppelfabriken, Vaxholms Hembygdsgårds café, Enskedeparkens bageri, Svindersviks Brygghus, Herrängens gård, Stora Henriksvik, Zetas trädgårdscafè och Koloni i Saltsjö-Duvnäs.

Läs Robbans blogg här!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>