Månadens Medlem: Katarina Jansson // Bucketlife

Vi har gått in i mars månad och medan vi längtansfullt väntar på våren har det blivit dags för ännu en månadens medlem. Den här gången får vi träffa Katarina Jansson, även kallad Katta, som driver bloggen Bucketlife

Låt er inspireras av Kattas livsfilosofi, företagande och kärlek för friluftsliv och natur – varsågoda!

Katarina Jansson Bucketlife
Foto: Sofia Brolin.

Grattis – du är månadens medlem på Influencers of Sweden, hur känns det?

Tack, det känns ju otroligt ärofyllt, jag är skitglad!

Du har ett spännande namn på din blogg, Bucketlife, och det handlar mycket om både friluftsliv och frilansliv – skulle inte du kunna berätta lite mer om allt det här och hur det hänger ihop?

Det började med att jag tröttnade på att livet bestod av måndagar, fredagar och semester några veckor om året. Jag kände mig väldigt ofri och tänkte att det måste finnas mer. Jag ville inte fortsätta bocka av punkterna på min bucketlist för att sen gå tillbaks till en vardag som skavde, jag ville bygga ett friare liv i stället, där vardagen gav energi. Jag tog konceptet med bucketlist och gjorde det till mer av en livsfilosofi – ett Bucketlife.

En viktig del och mitt första steg egentligen, var att bli egenföretagare, så det vävs liksom in i bloggandet det också, även om tyngdpunkten ligger på att skapa upplevelser. Något jag helst gör utomhus i vackra landskap!

Katarina Jansson

Du har varit egenföretagare i nästan 3 år, hur svårt var det för dig att säga upp dig från ett fast jobb för att satsa helhjärtat på livet som egenföretagare och vad var det som gjorde att du vågade ta det steget?

Jag kommer inte alls från en entreprenörssläkt på det sättet, så att vara egenföretagare fanns knappt i min begreppsvärld förrän jag började umgås med bloggare. Farfar var skogsarbetare och min generation var de första som pluggat efter grundskola och gymnasium. Jag skulle ha en trygg fast anställning ju! Men jag föll direkt för frilanslivet och efter några år av mental omställning och inspiration så tog jag steget. Och då var jag inte ett dugg orolig, det kändes så himla rätt. Jag fick ett erbjudande om ett halvtidsuppdrag i 4 månader och bara körde. Tänkte att resten löser sig sen och det har det gjort!

När man går in på din blogg eller Instagram blir man nästan genast inspirerad till att vilja gå ut och njuta av vår fantastiska natur. Har det här intresset för skog, fjäll och friluftsliv alltid funnits hos dig?

Vad kul, det vill jag ju gärna inspirera till!

Som barn var alla våra lov och semestrar friluftsliv egentligen, tror inte vi hade råd med annat ärligt talat! Vi åkte alltid till Särna och där är man ute och fiskar, åker skidor, är i skogen och så. I tonåren tappade jag det där, det var ju roligare att hänga med kompisarna i Stockholm än att åka till en liten by i Dalarna. Sen blev det mer resor utomlands och till andra ställen i Sverige några år, men de senaste tio åren har jag verkligen hittat tillbaks och längtat mer och mer ut i naturen.

Katarina Jansson

Ge dina 3 bästa tips för någon som också vill skapa sitt alldeles egna Bucket Life!

1. Det allra första är ju att fundera på när du mår som allra bäst,
och vad som är viktigast för dig. Sen kan du börja fundera på om och hur du behöver förändra dina förutsättningar för att få mer av det. Hur skulle livet behöva se ut?

2. Hämta in all möjlig inspiration och kunskap utifrån det. Gå på seminarier, prata med andra som gjort det du vill göra, ta en kurs och så vidare. Du kanske behöver söka upp lite andra sammanhang och likasinnade. Sätt upp mål eller framtidsscenarios, vad som passar dig bäst.

3. Börja göra. Ett steg i taget. Man måste inte säga upp sig från världen och kasta sig ut över kanten, det går att arbeta målmedvetet steg för steg och göra små förändringar. Har du riktningen klar så kommer alla steg ta dig åt rätt håll. Kanske börjar du med att se över onödiga kostnader och spara, extraknäcka inom ett nytt område eller gå ner lite i arbetstid till exempel. Allt blir lättare att göra när du har ditt varför.

Du har bloggat i över 10 år, hur skulle du säga att ditt bloggande utvecklats sedan starten? Och vad har du för mål med bloggen idag?

Oj, det är stor skillnad, samtidigt som jag faktiskt tror att mina läsare från 2005 nog skulle känna igen mig. Men på den tiden var jag anonym och hemlig, som alla andra. Hade inga bilder och skrev det mer som en dagbok. Jag har lärt mig mycket tack vare bloggandet, som att fota och skriva bättre. Jag har ju förhoppningvis blivit lite klokare också.

Jag tror mitt huvudsakliga mål med bloggandet är att fortsätta öppna upp häftiga nya sammanhang och hålla mig nyfiken! Jag har träffat många av mina bästa vänner tack vare den, hamnat bland likasinnade jag aldrig hade träffat annars, upplevt och lärt mig massor. Jag vill också ha bloggen (eller vad den blir framöver) som en bas för att kunna försörja mig, kanske framförallt indirekt.

Läs Kattas blogg här!

Du kan även följa Katta och Bucketlife på Instagram och Facebook.

Jennifer Sandström

Förälskad i och beroende av: marknadsföring, att skriva och resor. Egenföretagare och driver bloggen Forever Abroad på jennifersandstrom.se.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>