Månadens Medlem – Elna Dahlstrand

Månadens medlem - Elna Dahlstrand

Säg hej till november och säg hej till Månadens Medlem Elna Dahlstrand som bloggar om något så nischat som cyklande! Vi tog oss ett snack med Elna!


Grattis – du är månadens medlem på Influencers of Sweden, hur känns det?

Oj, tack! Det känns riktigt fint, jag känner mig hedrad och stolt och förstås jätteglad. På riktigt, jätteglad!

En cykelblogg – det är ju rejält nischat, hur kom det sig att det blev en cykelblogg?

Den korta storyn är att jag älskar min sport, cykel, och att jag älskar att skriva – båda är saker jag måste göra för att må bra och den kombon blev en blogg.

Den lite längre storyn är att jag började köra MTB efter ett långt och ganska destruktivt uppehåll från allt vad träning hette och tyckte att det var så otroligt kul, men kände mig lite ensam. Då var det inte så många tjejer som cyklade, jag jagade alltid efter snabba killar på träning, jag kunde inte så mycket och jag hade liksom ingen att bubbla cykel med, ingen att bolla och ventilera med, ingen att berätta för om allt härligt jag fick uppleva och att blogga blev ett bra sätt att kanalisera och skapa kontakter.

Över tid har det gått från att vara min lilla ventil till en plats där jag kan inspirera och engagera och dela med mig av min kunskap och min passion. För mig är varenda träningspass på cykeln ett äventyr och jag försöker förmedla det – att man kan hitta det stora äventyret i det lilla, att backen hemmavid kan bli ditt alperna.

manadensmedlem_elnadahlstrand_02

Sara Rönne (styrelsemedlem i InoS, red anm) har kallat dig en ”ledare i sin genre”, hur känner du inför det? Tar du medvetet täten i din niche?

Jag blev oerhört glad när hon uttryckte sig så. Och tacksamt ödmjuk, det finns liksom ändå ett gäng bloggare i den cykliga delen av bloggosfären och att just jag skulle vara en ledare i genren har jag inte funderat över innan. Jag ser upp till och inspireras av de andra som skriver om cykel men eftersom vår bit av bloggosfären ändå är rätt liten försöker jag att alltid göra saker på mitt vis och fokusera på att bara vara just den jag är. Jag målar naglarna innan jag mekar cykel, ställer en blombukett bredvid verktyg som ska plåtas och jag hänger gärna i garaget och skitar ned mig ordentligt men gillar att vara snygg och välmatchad på cykeln, även om jag ska ut och köra MTB i de mest leriga förhållandena. Jag kör svåra tekniska partier i knallrosa tröja och jag låter hornen växa ut när det är dags att tävla, jag tar mig tid att ta en selfie när jag är ute och cyklar om det så är femton minusgrader – det blir en kontrast på något vis.

Lite har jag väl gått från en tjej som ständigt fått stå på sig när gubbar som hållit på med cykel sedan urminnes tider velat sätta mig på plats, till någon med mycket kunskap och det jag medvetet strävar efter är att försöka vara bloggen jag saknade när jag började cykla. Men jag är också noga med att prioritera att träning ska vara kul, utmanande på ett sunt vis och påklätt och jag blandar upp all min pepp och cykellycka med att faktiskt våga berätta hur det kan vara att fightas med psykisk ohälsa.

manadensmedlem_elnadahlstrand_03

Du har en sida som heter ”bloggens bästa” där du samlat ett gäng inlägg. Hur tänkte du kring den sidan och viktigare – funkar den? Tänker att det kan vara en bra ingång för nya läsare.

Att organisera, kategorisera och hålla reda på är inte en av mina starka sidor – men vid ett tillfälle kände jag att det är synd att många genomtänkta och uppskattade inlägg liksom försvinner direkt och så började jag samla lite av det bästa där. Flera av inläggen där är inlägg som rör frågor jag ofta får och har jag inte tid att svara är det enkelt att referera dit. Den funkar, den funkar såpass bra att jag verkligen borde uppdatera den med en del nytt och jag har tankar på hur jag ska förbättra och förändra den framöver.

manadensmedlem_elnadahlstrand_04

Hur tänker du kring din blogg som en del av din business?

Blogg som business är relativt nytt för mig. Jag var på väg att avsluta min F-skattsedel som jag hade för att frilansa som formgivare för ett år sedan men ett gäng smarta människor omkring mig fick mig på andra tankar och tur var väl det för jag har fått flera fina affärsmöjligheter under året.

Förra året backade jag, i år kommer jag att gå plus, och vi pratar inte stora pengar men ändå – jag är så himla stolt och peppad av det och jag har fått ny kunskap och insikt om branschen under året tack vare det som nu är Influencers of Sweden. Jag börjar se mer och mer att jag faktiskt har en unik och cool grej i min blogg, och jag har många idéer och tankar om hur jag skulle kunna göra ännu mer business, både på bloggen och inom cykelbranschen men jag skyndar långsamt. Ska jag göra ännu mer bloggbusiness behöver jag investera mer tid och jag kan inte ta den tiden från min träning. Nu är jag anställd på 80% och kanske framöver att jag kan gå ned i tid för att satsa mer på bloggandet och saker runt bloggandet. Drömmen är ju förstås att kunna cykla och blogga på heltid.

Nuläget är ju att jag inte skulle kunna hålla på med min idrott på det sätt jag gör om det inte vore för bloggen. Tack vare att jag syns och har räckvidd i mina kanaler har jag grymma samarbeten med stora varumärken och fantastiskt material till träning och tävling. Dilemmat jag stöter på ibland är att det kan vara att det är en balansgång mellan traditionell sponsring av atlet kontra professionellt samarbete med en influencer, men det finns ju de som faktiskt kombinerar dem och då blir det roligt att jobba med bloggen.

manadensmedlem_elnadahlstrand_01

En plan jag har är att tillsammans med en cykelkollega göra grymma inspirationsgrejer nästa år och då blir ju bloggen viktig på ett nytt sätt, som Sara Rönne brukar säga; ett digitalt skyltfönster. Jag gör också lite business genom att skapa content åt andra och jobbar med ett företag där jag själv scannar av lite vad som händer och skriver blogg åt dem när jag snappar upp något bra, en vinkling jag tycker är kul och utvecklande, jag behöver ju tänka igenom saker mer när jag skriver åt andra.

Hursomhelst, jag är tacksam för ni har skapat den här nya branschorganisationen som samlar kunskap och fakta på ett vis som samtidigt stärker och skapar självförtroende och gör att man lär sig se möjligheter.

Besök Elnas blogg här!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>