Månadens Medlem: Anna Fernmo // Schysst Va

Låt oss presentera månadens medlem för maj och kvinnan bakom Schysst Va. Anna Fernmos hjärta klappar för grön skönhet och medveten konsumtion, utan att handla om vetegräs-dieter och hampa-outfits, som hon själv beskriver det. Utöver bloggen och YouTube-kanalen är hon även grundare till webbshoppen Stil och Ansvar. Varsågoda!

anna-schysstva

Grattis – du är månadens medlem på Influencers of Sweden, hur känns det?
Det känns verkligen skitkul och som världens bästa vårpepp för att fortsätta satsa på bloggen 🙂

Varifrån kommer ditt intresse för hållbarhet, medveten konsumtion och skönhet?
Jag växte upp i Paraguay där mina föräldrar jobbade med mänskliga rättigheter och drev diverse sociala projekt, så det här med hållbarhet och medveten konsumtion blev en så självklar del av vardagen. Att leva så nära naturen och omringad av fattigdom gör ju något med en, det går inte att förneka.

Det här med konsumtion är ju ganska intressant egentligen. Oftast konsumerar vi för att det får oss att må bra för stunden, eller för att man kan visa upp det man köpt. Men vi fick exempelvis aldrig avslöja att vi hade fått gå på bio när jag var liten eftersom våra vänner aldrig hade råd att gå. Jag tror att vi bara gick på bio två gånger under hela min tid i Paraguay. Vi hade sällan nya kläder utan ärvde också allt från släkten i Sverige. Så jag tror att jag fått med mig den här ”medvetenheten” från min barndom.

Skönhetsintresset föddes å andra sidan när jag var runt 18-19. Jag led av acne och försökte febrilt få ”fin” hud. Så jag testade ALLT. Och från att en gång i tiden vara ett nödvändigt ont så har det här med skönhet numera blivit en stor passion.

cocos-schysst-va

Dina YouTube-videos är både mysiga och proffsiga, och vi har två frågor: 1. har du någon strategi för ditt YouTubande? Och 2. vilka är dina bästa tips för att bli bekväm framför kameran?
Tack!

1. Jag tror min allra största strategi är kontinuitet och att producera regelbundet. Och inte skämmas för att jag kanske har ”för få” visningar eller följare, eller att ljuset inte är perfekt. Jag tror det viktigaste är att bara köra!

Jag har en tendens att vilja ha allt perfekt och en stor rädsla över att uppfattas som ”B”, men risken blir att man blir handlingsförlamad och man inte gör något alls istället. Det är väl B om något? Så för att svara på frågan, kör ba kör. Kontinuitet is king och om du inte är helt nöjd med något så har du alltid chans att förbättra det till nästa video!

2. Ta en drink (skoja). Men öva. Prata, prata, prata. Tillslut tänker du inte ens på att det kanske ser lite löjligt ut att du pratar för dig själv framför en kamera. Men att uppdatera kontinuerligt bidrar verkligen till att du kommer känna dig mer bekväm framför kameran, för du vänjer dig helt enkelt. Tro’t eller ej!

liptints-schysstva

Du håller igång blogg, Instagram, YouTube och webbutik, hur fördelar du din tid och ditt fokus mellan de olika kanalerna? Och hur får du det att fungera?
För att kunna jonglera webbshopen, Youtube och bloggen krävs noggrann planering. Jag har helt enkelt inte tid att tillägna en hel eftermiddag åt att fundera på vad som ska publiceras på någon av kanalerna, utan när jag väl har tid så vet jag precis vad som ska göras.

Dessutom är det supervikigt med framförhållning! Jag ser exempelvis till att planera in när något ska publiceras, på så vis har jag tillräckligt med framförhållning att förbereda med fotografering, filmning eller redigering eller vad det som nu krävs för att färdigställa inlägget eller videon. Det är när jag inte vet vad jag ska göra som jag blir stressad och handlingsförlamad.

anna-och-bosse-schysst-va

När det kommer till medveten konsumtion så gillar vi vad du säger om att ”Denna blogg kommer alltså inte med några pekpinnar, istället menar jag att vi alla har ett egenansvar och bör inte ta för givet att ”hållbara” varumärken är 100% rena. ” – men om du måste ge din absolut bästa rekommendation åt någon som vill börja handla hållbart, vad skulle du rekommendera då?

Jag tror det allra viktigaste är att hitta sitt ”varför”. VARFÖR vill man handla hållbart? Gör man det för sin egen skull? För att man är allergisk mot något ämne i dagkrämen, för att man inte vill belasta miljön, för att man vill sätta stopp för djurplågeri eller för att man tycker att man tycker att alla människor har lika mycket rätt att skapa sig ett värdigt liv. Är man inte säker på varför man tar den ”hållbara” vägen så kommer det inte vara hållbart i längden utan snarare en temporär grej.

Jag vet att det kan uppfattas som att hållbara grejer är dyrare än konventionella grejer. Jag menar, en ekologisk och rättvist producerad t-shirt kan kosta en femhundring medan en likadan t-shirt kan kosta en hundring i din vanliga modebutik. Det är klart att det svider lite i plånboken.

Det är därför det är så viktigt att man vet sitt varför, annars kanske man inte är tillräckligt motiverad att spendera 400 kr mer på den där rättvist producerade tishan. Men vill också tillägga att den där ekologiska och rättvist producerade t-shirten inte alls är för dyr, istället bör man kanske ställa sig frågan ”hur kan den här t-shirten vara SÅ billig?”.

well-people-schysst-va

Sedan tror jag att det är viktigt välja sina krig. Med det så menar jag att nej, det är inte många av oss som bara kan slå om och ändra ALLT man har till det hållbarare alternativet. Åtminstone har inte jag ekonomin att göra det i detta nu-nu. Jag lägger exempelvis mina pengar på grön skönhet och då finns det inte mycket över till annat.

Jag skulle såklart gärna vilja äta 100% ekologiskt och bara bära schyssta kläder men har inte riktigt råd med det i dagsläget. Där jag befinner mig i livet just nu är prio 1 grön skönhet, prio 2 schyssta kläder, prio 3 ekologisk mat. Så för att sammanfatta svaret; hitta ditt varför och rösta sedan med plånboken.

Läs bloggen Schysst Va här!

Du kan även följa Anna och Schysst Va på Instagram och YouTube.

Jennifer Sandström

Förälskad i och beroende av: marknadsföring, att skriva och resor. Egenföretagare och driver bloggen Forever Abroad på jennifersandstrom.se.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>