KO stämmer Kissie och Kenza flyttar till Tourn

Ett nytt inslag här på Better Bloggers är att vi då och då sammanfattar vad som händer i branschen, det där bakom kulisserna som våra följare kanske inte tycker är så intressant men som vi som arbetar i svängen kanske borde ha koll på. Häng med!

Tourn värvar Kenza..

Det har varit en stor vecka för influencer marketingbolaget Tourn. I tisdags blev det offentligt att profilerna Alexandra Bring och Bianca Ingrosso går över till Tourn från Cube respektive Modette. Och i onsdags kom nyheten att Kenza lämnar Tailsweep efter 10 år hos agenturen och även hon går över till Tourn. Anledningen ska vara den nära relation hon har med Nader Chebaro och Max Hoffman, tidigare säljteam på just Tailsweep som nyligen även de rekryterats av Tourn.

…och stäms av KO

I samma andetag som Tourn gör dessa enorma värvningar dras de även inför domstol. Konsumentombudsmannen, KO, menar att det måste bli tydligare vad som är reklam i bloggar och sociala medier och stämmer bloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson tillsammans med samarbetspartnern Tourn. Målet handlar om att Nilsson på sin blogg och på sitt Instagramkonto har gjort reklam för företaget Mobilåtervinning, marknadsföring som strider mot marknadsföringslagen på flera punkter. Tourn får, enligt KO, anses medskyldig eftersom de bland annat förmedlat uppdraget.

» Läs mer om stämningen hos Konsumentverket.

KO debatterar hos SVT

Konsumentombudsmannen, Cecilia Tisell, i sin tur har skrivit en debattartikel hos SVT där hon tar upp stämningen mot Alexandra Nilsson och även berör anmälningar som kommit in gällande Native Advertising hos traditionella medieföretag.

”Vilken är skillnaden, kan man fråga sig. Framför allt tycker jag att det här är en fråga som mediernas företrädare själva bör ta tag i. Det handlar om pressetik och huruvida läsare kan lita på det som skrivs i medierna. En i mina ögon överlevnadsfråga för branschen”, skriver Tisell på SVT Opinion.

Kisse släpper bok

För att knyta ihop säcken – Alexandra ”Kissie” Nilsson släpper sin första bok om ca två veckor. I ”Hatad och älskad” berättar hon om sitt provokativa alter ago ”Kissie” som hon skapade när hon var 15 år. I den får vi läsa om det som media missat, vad priset för berömmelse egentligen är och om bloggvärldens brutala baksida.

Tipsa oss gärna om branschnyheter här i kommentarsfältet eller skicka ett mail till linda@betterbloggers.se!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>