Instagram växer mest – hur kan du tjäna pengar på dina följare?

Så tjänar du pengar på Instagram!

Instagram växer mest. Under 2014 var Instagram det sociala nätverket som växt snabbast i popularitet bland unga svenskar, främst hos kvinnor. Tre av fyra tjejer i åldrarna 12 till 25 år är i dag aktiva på Instagram, enligt en undersökning från Stiftelsen för internetinfrastruktur. Och har du många följare på Instagram kan du tjäna rejäla pengar.

Enligt en undersökning i höstas som gjordes av den amerikanska sajten Social Media Examiner så är visuell marknadsföring framtiden. 92% av de 3000 tillfrågade marknadsförarna planerar att använda mer visuellt material i sin marknadsföring, primärt originalcontent på sociala medier. Och med Tumblr, Pinterest, Instagram som de tre starkast växande sociala nätverken just nu (Källa: Global Web Index) så känns det helt rätt i tiden.

Instagram växer snabbast - så här kan du tjäna pengar på dina följare! Klicka för att Tweeta

Enligt Dagens Industris pod Digitalpodden kan instagramstjärnor som Kenza med sina 911 000 följare teoretiskt sett  tjäna upp till 100 000 kronor – för en sponsrad bild. Denna info kommer från Digitalpodden som grävt fram siffror från den nystartade tjänsten GoSnap som mediebolaget Splay (främst känt för sitt YouTubenätverk) ligger bakom. Här kan du som har mer än 10 000 följare på Instagram gå med och börja tjäna pengar på din kanal. Det påstås att GoSnap betalar mellan 5- och 10 öre per följare.

[pullquote-left]Mitt råd här är alltså – håll ditt varumärke och dina följare högst.[/pullquote-left]

Detta är självklart jättespännande framsteg för Online Influencers som går bortom bloggen. Och här finns stora pengar att tjäna för den med många följare. MEN. Med jakten på likes och följare föds också en bransch för fusk och lurendrejeri. På sajten Mediakungen kan man för 189 kronor köpa sig 1000 nya följare. På så sätt kan man snabbt växa till sig i topplistor och få mer betalt för sponsrade inlägg. Jag avråder dock å det starkaste från detta. Du äventyrar inte bara ditt integritet och ditt förtroende hos dina följare, om du säljer sponsrade inlägg baserat på falska siffror så kommer annonsörerna garanterat inte bli nöjda med affären och ditt förtroende även där kommer att svikta. Så håll dig till organiska och autentiska följare!

Mitt råd här är alltså – håll ditt varumärke och dina följare högst. Lägg aldrig upp något du inte kan stå för och glöm inte att märka ut köpta inlägg som ”sponsrade” eller ”i samarbete med” för att följa marknadsföringslagen. 

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

8 Comments
 1. Spännande! Jag har inte varit så himla medveten om ig:s storhet. Inte riktigt fattat att det går att tjäna pengar på bara ig utan blogg. Nu har jag inga direkta planer på att bli instagramstjärna..hehe. Men jag ska i alla fall bli bättre på att koppla ig till min blogg:)

  Sen vill jag bara säja: WOW! Betterbloggers ser riktigt lovande ut. Så många smarta, tipsiga, informativa inlägg på så kort tid! Grymt!! Ska puffa mer för detta på min blogg.:)

  1. Tack snälla för dina ord! Det känns toppen att vi är på rätt väg!

   Och – jag tror att det är väldigt bra att ha en blogg i ryggen, alltid farligt att lägga över hela sin makt till en tredje parts applikation som man egentligen inte har någon kontroll över. Men, men det sagt, man kan ju synka kanalerna och dra fördelar av båda! 🙂

 2. Hej!
  Måste säga att jag verkligen gillar informationen ni ger ut här på Better Bloggers. Jag är ganska ny på bloggande men har haft ett Instagamkonto ett tag nu. Man blir verkligen peppad av era tips och trix. Så himla härligt med en hjälpa varandra anda än ”hemliga klubben” andan jag har stött på. Keep up the good work! / May

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>