Instagram Stories utmanar Snapchat

Instagram är det arrangerade, det tillputsade och redigerade. Snapchat är det personliga, det råa och det som händer här och nu. Nu lanserar Instagram dock Instagram Stories, en feature som är läskigt lik Snapchat. Samtidigt lanserar Snapchat ”Memories” som gör det möjligt att ladda upp bilder tagna utanför Snapchat-appen. De närmar således varandra, kommer det finnas plats för båda apparna i våra telefoner?

Instagram StoriesVad är Instagram Stories?

Igår meddelade Instagram via sin blogg att de lanserar Instagram Stories, en feature där du kan ladda upp bilder och filmer som du inte vill ha i din profil utan bara vill visa vad som händer här och nu. Laddar du upp flera efter varandra så skapar de en story, därav namnet.

Tjänsten är läskigt lik appen Snapchat. Precis som i Snapchat försvinner bilderna och videorna efter 24 timmar och kommer inte sparas i din profil. Och du kan lägga på text och rita bilden, också något som redan finns på Snapchat. Det finns ingen plats för likes eller offentliga kommentarer. Som på Snapchat.

Instagram Stories
Bild från Instagram

Du hittar Stories längst upp i ditt flöde, profilbilden kommer ha en färgglad ring runt sig om du inte sett storyn. Dina stories kommer också följa dina normala privacy settings, om du har ett låst konto kommer alltså dina stories bara visas för dem som redan följer dig.

Vad tycker vi om Instagram Stories?

Efter ungefär ett dygn på marknaden är åsikterna hos användarna delade. Vissa anser att Instagram snott Snapchats hela idé (vilket de, let’s just be honest, ju faktiskt har gjort) medan de som inte använt Snapchat innan tycker att det är skönt att få allt i en app. Vissa kallar det ”Snapchat för vuxna” medan många är förvirrade. Vilken ska man använda till vad nu?

Vi kikar lite på fördelar och nackdelar:

Instagram Stories

Fördelar med Instagram Stories

 • Du får allt i en och samma app och behöver inte hoppa mellan.
 • Du kan enkelt dela en del av en story till ditt vanliga flöde för att den ska finnas kvar efter de 24 timmarna.
 • Du behöver inte bygga upp en ny följarskara som du måste på Snapchat. Alla dina nuvarande följare kan redan följa din story.
 • Du kan välja om du vill dölja din story från vissa personer (kollegor, mamma etc 😉 )

Nackdelar med Instagram Stories

 • Din strategi kan bli lite rörig. Personligen tycker jag att det är rätt skönt att ha olika ”känsla” på de olika kanalerna. Instagram är mer urval och uppstyrt och Snapchat är mer ”nära” och inte lika höga krav på kvalitet.
 • Det finns inte lika utvecklade symboler, filter och dylikt som på Snapchat (men det kommer säkert).

Just nu, så här en dag efter lanseringen, verkar alla använda Instagram Stories. Det ska bli spännande att se utvecklingen den närmaste månaden, innan dess kan vi nog inte avgöra om detta blir en hit eller miss för Instagram och hur hotade  Snapchat egentligen är.

Vad tycker du? Kommer du gå över till Instagram Stories eller fortsätta använda Snapchat? Om du inte använt Snapchat, kommer du börja använda Instagram Stories? Berätta i kommentarerna!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

9 Comments
 1. Måste säga att jag är lite nyfiken. Har ett väldigt uppstyrt ig-flöde där det personliga inte passar in och då känns den nya funktionen som ett sätt att personifiera min profil. Har varit för bekväm för Snspchat, inte en app till typ.
  Sen är frågan, hur mycket mäktar man med att underhålla utan att sluta leva i nuet?

  1. Jag tänker att IS (åh vilken olycklig förkortning på Instagram Stories) och Snapchat liksom får hänga på naturligt och inte ska behöva planeras in. Och när man förevigar lever man ännu mer i nuet för man låter inte saker bara fladdra förbi. Så tänker jag iaf. 🙂

 2. Blev aldrig nåt fan av Snapchat pga att det tog sån tid att få nån enstaka följare. Att få nåt liknande på IG kan säkerligen locka lite igen med det konceptet. Fast jag föredrar mest av allt bilder ändå 🙂

 3. Jag har inte hängt med på vad grejen med snapchat är så jag tror jag kommer föredra IGS (IS kändes inte bra så jag kör på InstaGram Stories)
  Säger som Jeanette, föredrar bilder.

 4. Har inte orkat fatta hur man använder Snapchat så Instagram Stories kanske kan vara något för mig. Gillar dock mest bilder. Har även ett konto på Steller Stories som jag gillar men det verkar inte ha slagit igenom hos den stora massan.
  /Ulrica

 5. Jag håller helt med om de olika känslorna i de båda apparna. Med Instagram har det varit skönt att ha en app som bara fokuserar på foto och med väldigt lite text. Snapchat har man kunnat vara mer personlig och flummig, och uppdatera väldigt sporadiskt. Visst är det dock skönt att ha allt på ett och samma ställe men jag vet inte… På snapchat följer jag vänner och familj som jag kanske inte följer på Instagram, men jag kommer nog inte orka med att det ska vara stories på TVÅ ställen och jag tycker om Instagram mest så risken finns väl att snapchat kommer falla bort, även om jag själv inte kommer lägga upp så mycket egna stories. Tiden får väl utvisa vad som sker men jag tycker det är tråkigt att det inte kunde få bara foton på insta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>