Få koll på din Instatistik med Iconosquare

Är du sugen på att ta din Instagram till nästa nivå? Better Bloggers ger en introduktion i Iconosquare, som ger dig möjlighet att ta del av statistik om ditt konto och dina följare!

Instagram är det snabbast växande sociala mediet med över 400 miljoner aktiva användare, enligt färska siffror från en rapport skriven av Craig Smith, marknadsförare och ägare av sajten expandedramblings.com. De flesta av dessa använder Instagram enbart för nöjes skull – med all rätt! Det är ett enkelt, roligt och framförallt mer avslappnat sätt att kommunicera med sina följare. För andra, som är ute efter effektiv och billig marknadsföring, har Instagram blivit en populär marknadsföringskanal. Har du bestämt dig för att använda Instagram som en medveten del av din marknadsföring tycker jag att du ska läsa vidare!

iconosquare

Egentligen är det ju inte mängden likes som är det väsentliga, men det är ju ofta det som definierar en “lyckad” Instagrammare. Följarantalet syns tydligt i profilerna och det kan kännas hopplöst att försöka få en bit av kakan som miljontals andra också fightas om. Så hur går man tillväga?

Nyckeln är, precis som när det gäller bloggande, att fundera på vad du kan erbjuda dina följare som ingen annan kan. Snegla gärna på andra inom samma nisch eller som du tycker gör ett bra jobb. Vad är det som gjort dem framgångsrika? Använd gärna konkreta exempel när du sätter mål och kom ihåg – det är helt okej att inspireras av andra men inte att kopiera rakt av!

Förra veckan skrev vi en artikel om just differentiering här på Better Bloggers och även om den främst är inriktad på bloggstrategi finns här flera bra tips för dig som även vill utveckla din Instagram!

Iconosquare – lär dig analysera din statistik

Nu – till det som den här artikeln egentligen skulle handla om, nämligen Iconosquare! Iconosquare är ett statistikverktyg för att få lite koll på vad som funkar och inte funkar med din Instagram, när dina följare är mest aktiva och vilka filter som funkar bäst. Det finns andra, mer avancerade, verktyg som gör samma sak och mer därtill, anledningen att vi börjar med Iconosquare är att det är relativt basic samt gratis.

Skärmavbild 2015-11-20 kl. 17.35.03

Hur funkar Iconosquare?

Som ett första steg behöver du koppla ditt IG-konto till tjänsten genom att logga in på ditt konto via Iconosquare.com.

Du kommer in på ”Viewer”-fliken där samlad information om vilka du följer/vilka som följer dig finns. Du kan även se din feed här och de bilder du nyligen gillat.

Skärmavbild 2015-11-20 kl. 19.15.52

Under fliken ”Analytics” börjar det roliga på riktigt! Här kan du se detaljerad information om hur många likes du fått totalt, vilka bilder som är de populäraste, hur ditt följarantal ändrats (vuxit eller minskat) under de senaste sju dagarna, hur ditt konto vuxit totalt sett sedan du startade, ja – you name it! Här är de tre fakta jag tycker är mest intressant:

1. Best time to post

Kanske den mest intressanta statistiken av dem alla! Här ser du en vecko-översikt på när du postar som flitigast vs. när dina följare är som mest aktiva.

Skärmavbild 2015-11-21 kl. 15.17.49

(de svarta punkterna nedan är när vi postar på Better Bloggers och de gråa visar när våra följare är mesta aktiva)

Kanske märker du att måndagar är den mest aktiva dagen i ditt nätverk medan du alltid av någon anledning instagrammar på torsdagar? Byt dag eller kanske bara tidpunkt och se om det ger någon skillnad i engagements.

2. #Tag impact

Iconosquare samlar dina mest använda taggar och jämför dem med de populäraste taggarna totalt sett på Instagram. De taggar du använder som är bland de största får en svart bakgrund och vill du nå ut till fler – använd dig av några i Iconosquares sammanställning!

3. Filter impact

Som rubriken avslöjar kan du här se ett diagram över dina mest använda filter och vilka som genererat mest likes och kommentarer.

Skärmavbild 2015-11-21 kl. 15.21.19

Använder du Iconosquare? Har verktyget hjälpt dig utveckla din Instagram-strategi?


 

Isabel Holm

Skribent. Älskar att skriva, resa och skratta.

4 Comments
  1. Jo, jag använder iconosquare men har mest haft koll på följarna där, dvs. hur många nya och hur många som slutat följa. Men nu tack vare det här inlägget så fick jag en bättre inblick i vad iconosquare också kan användas till. 🙂

  2. Använder Iconosquare sedan ett par månader tillbaka. I början mest på kul, ser nu att det börjar ge effekt med några fler följare och fler likes. Kul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>