Instagram personaliserar sitt flöde – vad betyder det för dig?

Härom dagen gick Instagram ut i sin blogg och meddelande att förändringens vindar blåser för den populära bilddelningsappen. De följer nämligen ägaren Facebooks exempel och inför ett algoritmstyrt flöde. Men vad betyder detta i praktiken?

”Ordningen av bilder och videos i din feed kommer baseras på troligheten att du skulle vara intresserad av det innehållet, relationen till personen som postar och tiden av posten.”

”Alla bilder kommer fortfarande finnas där, bara i en annan ordning”.

Så beskriver Instagram förändringen som appen kommer genomgå den närmaste tiden. Man kommer alltså att lyfta fram innehåll från personer du ofta interagerar med och innehåll som Instagram bedömer att du ”gillar” istället för de inlägg som senast postats av personer du följer. Funktionen kan nog lättast jämföras med valet mellan ”Topphändelser” och ”Senaste” i nyhetsflödet på Facebook.

Hur påverkar detta mig?

Det återstår att se hur detta kommer att påverka influencers och engagemanget på era kanaler. Min gissning är att de konton som har hög engagemangsnivå kommer att premieras (synas högre i flöden) ungefär som det fungerar för Facebooksidorna. Alltså – relevans och engagemang är nyckeln. 

Instagram gör så klart detta för att förbättra användarens upplevelse, något som är ett måste för att folk ska fortsätta använda appen.

Hur kommer jag runt det?

Det finns en genväg kring detta – en genväg som dina följare verkligen behöver gilla dig för att ta. Den innebär nämligen att de kommer få en avisering varje gång du lägger upp en ny bild (ni som blir galna på alla aviseringar från alla tusen Facebookgrupper fattar var jag menar).

Det funkar så här:

Instagram

 1. Klicka på de tre prickarna längst upp till höger på den profilen du vill aktivera aviseringar för.
 2. Välj ”Aktivera aviseringar om inlägg”
 3. Klart!

Personligen så vill jag dock åter igen trycka på att man kanske borde tänka efter innan man lägger alla sina ägg i någon annans korg. Bloggen – hubben – är din viktigaste kanal, den enda du faktiskt äger. När sådant här händer blir det tydligare än någonsin.

Hur känner du spontant inför Instagrams förändring? Hiss eller diss?

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

19 Comments
 1. Jag tycker att det är skit trist att Instagram har valt att göra detta, som bloggare når man kanske ut till fler men de flesta som har Instagram är inte bloggare. Och följer man mer än 300 konto som jag gör så är det rätt jobbigt att få 300 notiser på telefonen hela tiden. Det är trist att när man ändå själv valt att följa gammal skolkamraten från förr så kommer inte deras bilder upp då de inte har flera tusen följare..

 2. ”Instagram gör så klart detta för att förbättra användarens upplevelse, något som är ett måste för att folk ska fortsätta använda appen”

  Skitsnack!
  Att facebook ändrar tillbaka till ”topphändelser” trots att jag själv klickar på ”senaste” flera gånger per dag är GALET irriterande….. 😛

  1. Dock måste ju poängen vara att förbättra flödet? Varför skulle man genomföra en förändring med syfte att få folk att lämna appen? Makes no sense. Intentioner goda – resultat sådär.

 3. Men gnnnnnnnnn… Inte Instagram också. Jag HATAR att Facebook ska in och styra och ställa och sortera om i mitt flöde. Jag litar inte på deras algoritmer, och blir stressad över att missa något.
  Jag är väl lite utav ett kontrollfreak I guess, men jag känner mig rätt kapabel att själv skumma och filtera mina flöden. Den förmågan bygger man upp efter många år i sociala medier.
  Det är okej att den här funktionen finns för de som vill ha den, men jag gillar inte att den ska vara default.

 4. Ghaaaaaahhhhhh!
  Blir det verkligen ett bättre flöde för mig? Jag undrar jag. Jag anser mig vara helt kapabel att sortera själv och väljer att se det jag vill se. Ju större du är ju mer syns du och ju mer du syns ju större blir du. Är det inte så detta moment 22 fungerar eller är det jag som går igång för hårt nu? Som du skriver, man måste veeeeerkligen gilla någon om man ska välja att få aviseringar så fort hen lägger ut något. Idag får man ju aviseringar till höger och vänster som det är redan för att få ihop sitt sociala medie-liv. :/

 5. Jag är ju spontant skeptisk då jag inte alls gillar att inte se i kronologisk ordning på Facebook. Förut använde jag Instagram mer privat men nu är den mer en del av mitt företag och jag hoppas såklart förändringen kommer betyda bra saker, men det återstår att se. Som tur är lägger jag redan mest krut på bloggen och Instagram såväl som min Facebook sida är endast ett komplement till den vilket känns bra!

 6. Jag har just den senaste tiden tänkt på att mer betrakta min blogg som navet i mitt internetliv, och det här förstärkte den intentionen. Precis som du säger – det är ju den enda kanal en själv rår över…

  Tack för info!

 7. Diss big time. Använder Instagram just för att den INTE är (eller snarare, var) som Facebook. Tragikomiskt också hur flödet hela dagen varit fyllt med ”turn me on”-uppmaningar från användare som är skitskraja av blotta tanken att försvinna in i bakgrunden.

 8. Helt värdelöst. Vill se vad som händer nu idag inte en bild jag gillade för 5 dagar sen som dyker upp som andra inlägg nu som jag redan sett och gillat……

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>