Från hobby till proffs: Sandras Matkrypin

Idag kickar vi igång en ny liten miniserie här på Better Bloggers. I rampljuset står Sandra Callermo som står bakom bloggen Sandras Matkrypin. I den här serien på fyra delar kommer ni få läsa om Sandras väg från hobbybloggare till proffs och de steg hon tagit för att nå dit. 


Sandras Matkrypin

Mitt namn är Sandra Callermo, jag är 26 år och bor i en förort norr om Stockholm och jag har en matblogg som heter Sandras Matkrypin. När jag hittade Better Bloggers förra året blev jag så glad; äntligen fanns det en plats för oss bloggare där vi kan få tips och hjälp, delta i diskussioner och ta del av forum där viktiga erfarenheter delas.

Idén är genialisk och jag är glad att Linda gjorde verklighet av sin idé och nu har skapat en oas där man känner sig hemma och där man får en självförtroendeboost och den där lilla pushen för att våga kalla sig bloggentreprenör.

För det är just det jag vill, gå från hobbyblogg till professionell bloggare där jag kan leva ut min passion och stora lycka i livet, nämligen maten, och faktiskt tjäna några kronor på det. Den drömmen ska bli sann!

Det här inlägget sammanfattar lite kort om min resa de senaste fyra åren och hur jag utvecklar bloggen för att nå min dröm.

Varför blogga?

Men om vi backar lite, hur kommer det sig att jag startade den här bloggen i mars 2012? Jag satt hemma i min studentlägenhet och kom på idén att, förutom mina heltidstudier, två extrajobb och lite ideella engagemang, vore det kul att skapa något. Jag gillade ju att laga mat om än det inte var så mycket mer än så. Men efter lite bollande med min man så kom jag fram till att jag skulle starta en matblogg. Jag hade en kamera, en dator och gillade att laga mat och ville gärna samla alla mumsiga recept så fler får ta del av de så det var bara sätta igång.

Sandras Matkrypin: Gammal design
Bloggens utseende under tiden på Blogspot

Och nu sitter jag här, fyra år senare med över 1000 recept i arkivet och min största passion i livet är mat. På fyra år har vi inte lagat samma middag en enda gång (förutom tacos lite då och då) och jag älskar det! Matintresset har blivit gemensamt och jag och min man står allt som oftast tillsammans i köket. Och det senaste året har bloggen blivit större, fler och fler hittar in till mitt matkrypin och jag vill ta bloggen till nästa steg. Men frågan är hur?

Better Bloggers har hjälpt mig svara på vissa av alla frågor och nu är tanken att jag ska dela med mig av min resa för att förhoppningsvis inspirera några av er fantastiska bloggare där ute som kanske kan känna igen sig i min situation.

Bloggflytt och ny design

Det första steget var att flytta bloggen till wordpress och skapa en ny design som jag kunde vara stolt över. Jag ville ha friheten att styra bloggen som jag vill och ha kontrollen på allt kring bloggen och då kändes flytten som ett måste.

Den designen jag hade på blogspot hade jag gillat från början men nu var det dags för ett ansiktslyft. Jag funderade på vad målet var med den nya designen och sammanfattade det ungefär såhär:

  • Mer fokus på foton
  • Ljust, stilrent och inte för plottrigt
  • Känslan ska vara glatt, hemtrevligt, proffsigt, enkelt och öppet för alla
  • Det måste finnas ett bra receptarkiv med sökfunktion
  • Gå mer mot att vara en hemsida med information om samarbeten, kontaktuppgifter, arkiv, tips och knep och massor med matinspiration

Jag började läsa på och fick stor hjälp av den här artikeln där det beskrevs hur man flyttar bloggen och även den som hjälper till att svara på frågorna kring egen domän och egen wordpressblogg.

Jag hade en egen domän sedan innan men nu skulle jag skaffa webbhotell och jag läste på om de olika. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle samla mycket information och låta den här processen ta tid, för nu skulle jag göra det här ordentligt och det skulle få kosta mycket tid och även lite pengar. Jag hittade ett tema jag gillade men ville ändå göra en del förändringar, få in en del plugins för att få de funktioner jag önskade, justera bilder och inläggsflödet och så.

Sandras Matkrypin: Ny design
Designen efter flytten

Research och att anlita hjälp

Jag googlade fram all info jag skulle behöva och efter mycket om och men fick jag tips av en annan bloggare att ta hjälp av en webbyrå att göra själv flytten och jag fick en offert. Då jag insåg att många av ändringarna jag ville göra skulle kräva mycket av mig (bland annat i arkivet) så bestämde jag mig att ta hjälp med själva flytten och att justera temat. Det visade sig vara en bra investering och den supporten jag har kunnat få har varit väldigt mycket värd.

Förutom designen var det många andra saker som jag ville förbättra och verktyg jag skulle börja använda. Allt informationssamlande hade gett mig många goda råd och Better Bloggers gav mig vägledning så jag visste vad jag sedan skulle undersöka vidare. Jag började knåpa ner en bloggplan och två viktiga punkter började jag genast ta tag i: sökmotoroptimering och Google Analytics.

Sökmotoroptimering & Google Analytics

SEO hade jag inte alls jobbat med tidigare och jag jämförde olika plugins och läste på hur man jobbar med detta utan att det ska ta upp all ens tid. För det är ju så att när bloggen fortfarande är ens hobby och man inte har möjlighet att jobba med den på heltid så måste man prioritera sin tid. Att sökmotoroptimera kan man göra väldigt enkelt men ändå få bra resultat. Numera använder jag detta på alla mina blogginlägg (samt går igenom arkivet för att optimera de inläggen) och jag blir alldeles lycklig när jag får upp mina egna blogginlägg när jag söker efter receptinspiration på Google.

Sedan var det dags att ta det här med Google Analytics på allvar! Jag hade haft det hela tiden på blogspot och kikat in då och då för att se om det var några stora svängningar på statistiken men oj va mycket information jag inte kollade närmre på. Nu har jag förstått mer vilka som är min målgrupp, vart de finns, när de läser och vad de faktiskt gillar. Det är roligt att följa förändringar och se hur statistiken sakta men säkert klättrar.

Nu har ni fått en introduktion och i kommande inlägg ska jag beskriva hur jag t ex skapar mitt egna mediakit, arbetar med sociala medier och hur jag ska göra för att skapa mitt första betalda samarbete. Hoppas ni vill följa med på resan!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

4 Comments
  1. Tack så mycket för alla tips! Jag har själv en stark önskan om att förhoppningsvis kunna utveckla mitt bloggande, så goda råd från proffs tas tacksamt emot! 😀
    Och tack även för en jättebra blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>