Från hobby till proffs: Sandras Matkrypin – Del 2

Idag fortsätter vi miniserien om Sandra Calermo här på Better Bloggers. Sandra står bakom bloggen Sandras Matkrypin och i den här serien får ni läsa om Sandras väg från hobbybloggare till proffs och de steg hon tagit för att nå dit. 


Nu är jag tillbaka med ännu ett inlägg i min artikelserie här på Better Bloggers. Jag hoppas att det var några som läste och kunde få lite hjälp av mitt förra inlägg som kanske själv är i startgroparna att ta bloggen till nästa steg. Det är ju inget revolutionerande jag beskriver och jag är inget proffs på något av det här men det är just det jag vill få ut.

Med all hjälp som finns där ute (bland annat på Better Bloggers) så kan vem som helst lyckas ta hobbyn vidare och göra just vad du drömmer om. Man får anpassa vägen efter tidigare erfarenheter och komplettera dina nuvarande kunskaper. Men en sak kan jag lova är gemensamt för alla; det kräver mycket tid och passion!

Sandras Matkrypin

Det här inlägget är en fortsättning på vad jag har ändrat och lärt mig mer om och det kommer ha en lite mer praktisk vinkel med fokus på:

 • SEO – sökmotoroptimering
 • Foton och bildredigering
 • Sociala medier

SEO – Sökmotoroptimering

Det första jag tänkte gå in lite mer på är det här med sökmotoroptimering eller så kallad SEO. För ett år sedan hade jag bara hört ordet och hade en vag uppfattning om vad det handlade om men aldrig använt mig av det i praktiken på bloggen. Det är en djungel och man kan läsa hur mycket som helst!

Detta handlar alltså om att bli populär hos Google och se till att just dina inlägg hamnar så högt upp som möjligt i sökresultatet. Jag valde att utgå följande artiklar som finns på Better Bloggers och och ta det vidare därifrån.

» Crash Course i SEO – Sökmotoroptimering för bloggare
» Yoast – det bästa för sökmotoroptimering i WordPress

Självklart är det viktigt att komma högt upp på Google för att fler ska hitta in till bloggen men jag valde tidigt att jag inte kommer vilja lägga alltför mycket tid per inlägg på detta då det tar bort lite av glädjen i skapandet för min del. Jag använder mig därför av Yoast för att få hjälp med att varje inlägg får bra ranking utan att det kräver alltför mycket tid och förkunskaper. Jag ser till att använda rubriker, länka till andra inlägg, använda relevant fokusnyckelord och metabeskrivning.

Eftersom jag har flyttat bloggen från tidigare blogspot och nu ligger på egen domän så märkte jag fort att man ofta får upp receptlänkar till min gamla blogspot-adress på Google. På grund av detta och några till anledningar har jag valt att gå igenom hela mitt arkiv för att redigera inlägg dels gällande SEO men har även gjort en del andra korrigeringar för att mitt receptarkiv ska se bra ut osv.

Detta har krävt mycket tid men jag prioriterade det för att verkligen ha gjort ett bra grundjobb med bloggen för framtidens drömplaner. Jag såg även till att ändra i metabeskrivningen på förra bloggen så det stod direkt på Google att jag har flyttat och vilken som är min nya adress.

SandrasMatkrypin_Google

Sammanfattningsvis har SEO-arbetet gett mig mycket och jag förstår mig på Google mer nu och jag blir lika glad varje gång när jag själv söker receptinspiration och något av mina recept kommer högt upp bland resultaten. Det funkar verkligen!

Foton och bildredigering

I min nya bloggdesign får bilderna större fokus. Jag har ofta 2-3 foton per inlägg och jag har en utvald bild per inlägg som t ex syns i den förkortade versionen av inlägget, i mitt receptarkiv och i autopostningen på Facebook.

När jag startade bloggen för 4 år sedan hade vi relativ nyligen fått en kamera (Nikon D3100) som vi endast använt på en del semestrar och lite annat men den användes inte speciellt mycket. Eftersom detta var en bra kamera har jag fotat med den sedan dess och lärt mig lite hur jag kan göra inställningar för att få till bra matbilder osv. Jag har googlat en del och lärt mig genom övning, övning och ännu mera övning.

När jag ser tillbaka i arkivet kan jag konstatera att mina fotokunskaper har blivit mycket större och jag är numera en helt okej amatörfotograf om du frågar mig (i alla fall när det handlar om matbilder).

Det senaste halvåret har jag funderat på att köpa ny kamera eftersom den nuvarande kameran har 5 år på nacken och jag skulle vilja ha lite fler funktioner och förbättrade prestanda. Så för någon månad sedan slog jag till på en sprillans ny! Jag gjorde research själv samt pratat med en kompis som är fotograf innan jag gick till fotobutiken och kollade vad de rekommenderade och slog ihop det här med råden från min kompis.

Nej, det var inte gratis men jag såg det som en investering som jag vill göra för att ta bloggen och fotona till nästa nivå och ha större chans till samarbeten och på så sätt kommer det löna sig i längden. Så nu håller jag som bäst på att bli kompis med denna nya skönhet.

Förutom att ha investerat i en ny kamera (vilket såklart inte är ett måste) har jag även börjat redigera mina foton. De första 3,5 åren med bloggen redigerade jag inga bilder och levde i tron att det skulle ta mycket tid att börja göra det och jag kan ju dessutom inget bildredigeringsprogram. Men så fick jag tips om Lightroom och jag fick en snabb intro vad jag kan göra och hur användarvänligt det är.

Sagt och gjort skaffade jag programmet och kollade på en hel del videos på nätet för att lära mig grunderna. Det är väldigt enkelt att lära sig och med enkla medel kan man ljusa upp bilderna, fixa till vissa färger och spara fotona i rätt format (fotar allt i RAW och har alltid kvar de också).

Jag kan verkligen rekommendera det här för dig som vill ge dina foton det där lilla extra utan att det behöver ta mer än 5 minuter per inlägg. För mig är det värt varenda minut!

Tips! Numera finns det en webbkurs här på Better Bloggers för att få hjälp att komma igång med just Lightroom!

SandrasMatkrypin_Lightroom

T v före redigering. T h efter redigering i Lightroom

Sociala medier

Sociala medier är otroligt viktigt för bloggare idag. Det går snabbt och enkelt att nå läsare och sprida sina bilder och sitt budskap men sen är det svåra att få de att faktiskt kika in på bloggen och komma tillbaka.

Jag har arbetat med Facebook och Instagram länge och det är framför allt det sistnämnda som jag lägger mest krut på. Instagram känns som min bästa kanal och ett enkelt sätt att visa upp mina receptbilder och för den som önskar receptet måste besöka bloggen.

Det jag tycker är en svår balansgång är hur man ska tänka med att posta samma innehåll i flera kanaler. Alla inlägg jag skriver postas automatiskt på Facebook och i ärlighetens namn lägger jag ner minimalt med tid på bloggens Facebooksida då jag inte tror det är rätt socialt medium att satsa på just nu för min blogg.

På Instagram lägger jag upp upp en bild med en kort text så fort jag publicerat ett nytt recept på bloggen men jag försöker att inte alltid välja samma utvalda bild på bloggen och Instagram. Förutom detta så klurar jag nu på hur vilka ytterligare bilder jag kan posta på Instagram för att få det flödet lite mer aktivt och inte bara innehålla samma inlägg som bloggen.

Idag lägger jag ut ca 3-4 recept på bloggen varje vecka och jag skulle vilja ha en bild per dag på Instagram för att hålla igång flödet. Det kan t ex vara när jag är ute och äter på restaurang, blir bortbjuden på middag eller varför inte när jag kokar en ny omgång sylt som inte blir nytt recept.

Sammanfattningsvis har jag valt att dubbelposta samma inlägg på Facebook, Instagram och bloggen (men med lite olika bilder och texter) men för att locka läsare att vara på både Instagram och besöka bloggen så måste flödena skilja sig mer.

Här måste man ta ett aktivt beslut hur man vill använda sina sociala medier och hur man tror att man vill ha det långsiktigt. För att få hjälp på traven har jag använt mig av Iconosquare för att se när på dygnet jag bör posta bilder, vilka taggar som lockar följare osv.

Man får inte bli rädd att några följare försvinner när man lägger upp en mobilbild på sig själv eller på sin fredagslunch om det nu är så man vill använda sitt konto. Vissa vill bara ha proffsfoton medan andra gillar variationen och det personliga. Välj din väg och gör en strategi för hur du ska nå ut till rätt målgrupp och förhoppningsvis öka antalet följare! Nästa steg blir att se hur jag faktiskt kan tjäna pengar på följarna på Instagram men så långt har jag inte kommit ännu.

SandrasMatkrypin_Instagram

Fick du med dig några lärdomar från Sandras inlägg?

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

11 Comments
 1. Älskar denna artikelserie!!! Så peppig och inspirerande 🙂
  En inflikning bara när det gäller SEO och att gamla blogspot-adressen kommer upp i Google: Man kan (och bör) göra 301-ompekningar när man flyttar bloggen för att tala om för Google att man flyttat – då börjar Google visa de nya adresserna istället och man får med sig länkkraften. Annars bygger man ju upp SEOn från scratch vilket såklart går men är onödigt jobbigt 🙂

  1. Tack för input! Jag misstänkte att det fanns något sätt att göra ompekningen på men sen kom jag fram till att jag ändå ville bygga upp en bra SEO med rubrik, fokusord, beskrvining osv så jag valde att gå den långa vägen. Kanske var det onödigt? Men bör kanske göra både och?

 2. De här inläggen är så spännande och inspirerande! Att följa dig och din blogg som exempel, ditt resonemang och vilka verktyg du använder gör det hela mycket mer konkret.
  Ser verkligen fram emot nästa inlägg. =)

 3. Tack Sandra för en bra artikelserie. Och för att du avdramatiserar det hela genom att dela med dig av reflektioner som att tex. allt för mkt fix per inlägg tar bort glädjen i skapandet. Jag är en blogg-gröngöling och började blogga på wordpress.com och älskade att skriva och fokuserade bara på det. Sen började jag fundera på egen domän och flyttade bloggen och har sedan dess reflekterat en hel del över hur jag nu istället för att ha min stund där jag skriver och tycker det är kul, istället stirrar mig blind på förklaringar om seo, uppgraderingar, diverse plugins och statistik och allt man nu ska fixa med. Jag har inga klara planer med bloggen mer än att jag skulle tycka att det vore kul om den läses av några.

  1. Ja, det är lätt att man låter annat ta över och så glömmer man bort varför man började blogga och vad det är man tycker är roligt. Förhoppningsvis hittar man en balans där det får gå hand i hand att skriva blogginlägg och samtidigt kunna lägga några minuter på det runt omkring då det ger fler läsare och mer motivation i slutändan. Men låt det ta tid och stressa inte. Läsarna märker om glädjen saknas. Lycka till! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>