Tech Thursday: Så aktiverar du Google Search Console på din blogg

Vi har tidigare pratat om SEO och jag har visat steg-för-steg hur du kommer igång med tillägget Yoast SEO till WordPress. För att sedan kunna få en bättre överblick av resultatet, alltså vilka sökningar som faktiskt leder in personer till din blogg, så behöver vi Google Search Console!

google-search-console-share

 

Vad är Google Search Console?

Google Search Console är ett gratisverktyg som kompletterar Google Analytics och ger värdefull information om hur din sida tolkas av Google.

När du lagt till din sida i Search Console får du till exempel över vilka sökord som ofta leder till din blogg. Du får även information om hur du rankas på specifika sökord och sökfrågor.

Genom Search Console kan du också uppdatera Googles indexering av din webbplats om du ändrat något, som URL (t.ex. till https) eller annan information som du vill att Google ska känna till.

Dessutom får du upp olika problem som upptäckts på din sida. Till exempel om det finns delar som inte funkar i mobilen, om du använder länkar som inte leder någonstans och liknande.

Därför är Google Search Console bra för bloggare

Här kommer ett exempel från min blogg. När Pokémon Go släpptes 2016 så hade jag sjukt bra tajming och la upp ett inlägg om det på svenska två dagar innan den svenska lanseringen. Inlägget rankade därför väldigt högt på alla sökfrågor på Google som rörde Pokémon Go på svenska.

I Search Console kunde jag då se att något många sökte på och hamnade på mitt inlägg var ”Pokémon blå bakgrund”. Jag insåg att detta inte fanns med i mitt inlägg, vilket ju såklart skulle göra dem som klickade in på mitt inlägg besvikna. Så då gjorde jag ett nytt avsnitt i inlägget med förklaring om varför det var blått bakom vissa pokémons (det är de nyfångade, om du undrade). På så viss bättrade jag på min ranking och gjorde mitt inlägg ännu mer relevant.

Så aktiverar du Google Search Console genom Yoast SEO

Om du följt min tidigare tutorial för Yoast SEO så är det enkelt att aktivera Search Console genom det tillägget.

Bloggar du inte via WordPress? Kolla längst ned i inlägget för vad du behöver då.

Gör så här:

Gå till Google Search Console och logga in med samma Google-konto som du använder till analytics.

google search console

Tryck på Lägg till egendom och skriv in din bloggadress så som du har den på WordPress (om du är osäker kolla i adminpanelen på WordPress under Inställningar > Allmänt).

Det viktiga är att du har med www om du har detta i din adress på WordPress eller bara http eller https annars.

google-search-console-blogg-2

Rekommenderat är att du lägger in en ny egendom för varje variant på din webbsida. Så både http://dinblogg.se och http://www.dinblogg.se. Men vi börjar med den som är den riktiga!

Nästa steg är att validera din installation. Detta kan göras på olika sätt men i det här fallet ska vi använda Yoast så då trycker vi över till fliken Alternativa metod och väljer HTML-taggar. Kopiera enbart koden som visas efter ”content=” (utan citationstecknen).

google-search-console-blogg-3

På din blogg gå till adminpanelen > SEO > Panel > Verktyg för webbansvariga. Klistra in koden du kopierat i rutan för Google Search Console. Tryck på Spara ändringar.

google-search-console-blogg-4

Gå tillbaka till Google Search Console och tryck på den röda knappen där det står Verifiera.

google-search-console-blogg-5

Om du får en grön bock så är det klart! ✅

Bonus-tips

Yoast SEO kan hämta in viss information från Google Search Console till sin egen panel. Du aktiverar det genom att på din blogg gå till adminpanelenSEO > Sökkonsol och följ instruktionerna.

Aktivera Search Console i Google Analytics

Logga in på Google Analytics och gå till All webbplatsdata > Förvärv > Search Console

Tryck på Ställ in Search Console för datadelning

google-search-console-blogg-7

Scrolla ned till knappen Anpassa Search Console

google-search-console-blogg-8

Tryck på Lägg till

Checka för din webbadress och tryck Spara.

Nu om du går tillbaka i Analytics till Förvärv > Search Console så kommer du se interfacet. Observera att det tar några dagar för Google att samla in data.

Vad ska jag kolla efter i Google Search Console?

Sen när datan börjar trilla in kan det ju vara intressant att se vad man ska hålla koll på för siffror.

google-search-console-blogg-10

Visningar

Genom att klicka på de olika flikarna kan du lista resultaten utifrån den parametern. Om du tittar på ”Visningar” så kan du se hur många gånger ett av dina inlägg visats i någons sökresultat för en viss sökning.

Klick och frekvens

”Klick” visar hur många som faktiskt klickat på just din länk. Ju högre ”CTR”, alltså klickfrekvens, desto bättre. Du vill ju att just din länk ska vara den som de som söker på Google väljer att klicka på.

Genomsnittlig position

”Genomsnittlig position” visar precis det, din genomsnittliga position bland sökresultaten. Har du genomsnitt 1,0 betyder det att du oftast ligger i topp! Det är ju målet, såklart. Det är genomsnittlig eftersom allas sökresultat anpassas efter hur vi surfar, vad vi brukar klicka på och vad Google bedömer som intressant för oss.

Detta är det absolut mest trovärdiga sättet att se hur du rankar på ett visst sökord. Att själv göra en Google-sökning för att kolla detta är inte trovärdigt eftersom din egen blogg kommer ranka högt för dig eftersom du är inne på den så ofta.

Populära sökord kan ge nya idéer

Bland sökorden som gett visningar och klick till din blogg kan du lära dig massor av vilka nyckelord och frågor personer har som är knutna till din blogg. Jättebra info att ha när du spånar på nya inlägg och hur du ska SEO-optimera befintliga inlägg.

Genom att kolla på frågor kan du se vilka sökord som lett över personer till din blogg. Genom att gå över till vyn för sidor/målsidor kan du se hur mycket trafik olika sidor på din blogg fått från Google.

Jag har inte Google Analytics på min blogg

Det enklaste sättet att installera Google Analytics på din WordPress-blogg är att använda pluginnet Google Analytics Dashboard for WP (GADWP).

▸ Läs mer: Google Analytics – the rookie guide

Om du vill lägga in Analytics-scriptet manuellt så bör du använda ett Child theme eller en plugin för att klistra in koden i-elementet på din blogg. Jag rekommenderar pluginnet Header, footer and post injections för detta.

Jag bloggar inte via WordPress

Om du bloggar via en portal behöver du antingen ha tillgång till källkoden för att kunna klistra in kod i head-sektionen. Alternativt får du kolla om det finns någon flik i inställningarna för din blogg där du kan klistra in din Analytics- eller Search Console-kod.

I övrigt går du till väga på ungefär samma sätt men för Search Console så kopierar du in hela HTML-koden i head-sektionen av din blogg innan du kan verifiera.

Frågor och funderingar kring Search Console? Langa i kommentarerna så försöker vi lösa det tillsammans.

Elin Häggberg

Digital designer, teknikbloggare och journalist. Bloggar om teknik och internet på egna bloggen Teknifik. Brinner för jämställdhet inom tech och älskar att koda!

5 Comments
 1. Bra artikel och det är riktigt bra att ni får fler att börja använda Search Console. Tänkte bara tipsa om ett steg som saknas. När man lagt till alla sina versioner http/https samt www/non-www så bör man även välja den önskade domänen.

  Detta görs genom att klicka på kugghjulet i högra hörnet och sedan Webbplatsinställningar. Där kan man sedan berätta för Google om man vill att de visar webbadressen med eller utan www.

  Ett bonussteg skulle sedan även kunna vara att skicka in XML-sitemapen som genereras av Yoast (eller något annat plugin). Det kommer att göra att innehållet på sajten indexeras snabbare.

 2. Hej,

  Tack för ett bra inlägg. Du skriver ‘Detta kan göras på olika sätt men i det här fallet ska vi använda Yoast så då trycker vi över till fliken Alternativa metod och väljer HTML-taggar.’ Men jag förstår inte alls vad du hittar det?

  Med vänlig hälsning,
  Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>