Gästblogg: 6 saker som hjälper dina läsare att må bra på internet

Idag kan vi bjuda på ett gästbloggsinlägg från grymma Emilia Westerström. Tidigare i år skrev hon ett inlägg om hur vi framställer oss själva på sociala medier och idag tar hon det ett steg till – hur hjälper vi våra läsare att inte trilla dit i hetsen 


emilia_1
Emilia Westerström

Det händer mig då och då att min dag plötsligt blir förändrad efter att jag läst ett par bloggar eller tre och jag kan ofta tydligt känna hur mitt självförtroende stegvis krymper och blir allt mindre bland kokosdrinkar, dyra designklänningar och thigh gaps.

Det finns många steg i bloggprocessen som filtrerar bort delar av verkligheten och trots att vi är väldigt medvetna om att det som syns på internet inte är hela sanningen är det ofta svårt att låta perfektionshetsen glida obemärkt förbi. Att bilden av det perfekta blogglivet skadar oss på något vis känns inte som något annat än ett faktum.

Med det långa förloppet mellan idé och färdigt inlägg är det inte konstigt att det hamnar ett filter mellan oss och våra identiteter på internet, men med detta sagt är det fortfarande väldigt viktigt att vi gör vad vi kan för att skapa ärligare relationer till våra läsare och minska idén om det perfekta livet vi faktiskt inte ens lever. För, visst vill vi att våra läsare ska känna sig upplyfta, motiverade och inspirerade när de lämnar vår blogg, snarare än nedstämda och fyllda av komplex?

Idag har jag listat 6 fler saker att tänka på för att hjälpa dina läsare att må bra på internet.

Prata om det

Det allra enklaste sättet att påminna dina läsare om att de är precis lika bra som du, och som resterande bloggare på hela internet är att prata om det. Skriv ett inlägg. Påminn dem om vilken liten del av ditt liv de får ta del av, berätta om varför du väljer att utelämna vissa saker och var noga med att få fram att de mindre perfekta sidorna av dig är just utelämnade, inte obefintliga.

Redigera sparsammare

Inte bara för dina läsares skull, utan även för din egen, är det en bra idé att hoppa över några steg i photoshop. Att redigera bort en såsfläck på köksbordet kan absolut vara okej om det bidrar till en mer harmonisk bild utan störande moment som stjäl fokus, men de där mörka ringarna under ögonen, torra huden på näsvingarna och det ytliga blodkärlet på kinden?

Låt dem vara så slipper du sitta och leta fel på dig själv samtidigt som dina läsare inte behöver jämföra sig med ett ideal ouppnåeligt utan finlir i datorn.

Visa dina brister

Visst känns det skönt ibland att läsa om storbloggarnas knakiga familjerelationer eller dåliga hy? Inte för att det spelar någon roll egentligen, och trots att det självklart är tråkigt att höra, hjälper det oss att humanisera internetprofilen och således inse att denne också har fläckar, trots att det vanligtvis kanske inte ser ut så på sociala medier.

Våga prata om dina problem även i bloggen och visa att du också är en människa med brister. Vill du inte vara för personlig i bloggen? Hjälp dina läsare att måla upp en ärligare bild av dig genom att nämna småsaker som kanske inte gick som det skulle. Du kanske tappade mackan upp och ner imorse, glömde socker i kaksmeten eller vaknade med huvudvärk för att grannen hållit igång hela natten? Berätta!

Släpp pressen

Det är okej med ett gult stick i den vita väggfärgen, det är okej med en mobilbild, det är okej med tre dagars blogguppehåll. Det är okej att vara oinspirerad, att ha skrivkramp, att posta två #tbt på följd. Det är okej. Starta trenden där vi släpper pressen!

Dela med dig av dina hemligheter

Låt andra få vandra vägen uppåt precis som du. Har du ett busenkelt tips på hur du kommer på dina finurliga rubriker? Hade du också en groende ångest över hur du aldrig.kommer.nå.dina.mål, men sen ändå lyckades?

Dela med dig till dina läsare och få dem motiverade istället för att lämna dem med tankefällan att du klarade det, men att de personligen aldrig kommer kunna.

Var ödmjuk

Tacka dina läsare för vad de gör för dig, ta dig tid att svara på frågor och kommentarer. Uppmärksamma andra som gör ett bra jobb och kom ihåg att det faktiskt är mötet med likasinnade som är det fantastiska med att blogga.

Hjälp dina läsare att må bra på din blogg

Har du fler tips? Lämna en kommentar!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

3 Comments
  1. Vilket jätteklokt och vänligt inlägg och det behövs ju verkligen! Jag tror jag är ganska bra på att dela med mig av ups & downs, men ibland är det ganska bra att gå tillbaks och läsa sin egen blogg med de här glasögonen. Själv har man ju hela bilden och kanske inte noterar att vissa viktiga delar inte alltid är med och formar den ”tvådimensionella” bilden.

  2. Så bra inlägg! Verkligen nyttigt att tänka på. Det viktigaste tänker jag kanske ändå är att om jag känner mig bekväm med mitt innehåll och får utbyte med mina läsare så kommer de nog också känna det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>