Gästblogg: 7 tips på hur du kan öka din synlighet, tillväxt och ditt engagemang på Instagram

Agnes Gällhagen driver det populära Instagramkontot @cashewkitchen med nästan 42 000 följare. Med anledning till Instageddon delar hon här med sig sina bästa tips för fortsatt framgång på Instagram!


Ingen har väl gått miste om #instageddon och de frustrerade diskussionerna om Instagram som florerar i Facebookgrupper och i debattartiklarnas kommentarsfält. Det snackas hackerattacker, algoritmer, s.k ”shadowbans”, följarantal som rasar och lågt engagemang. Många verkar ha drabbats, men lyckligtvis finns det saker du kan göra för att ditt instagramkonto ska fortsätta att blomstra.

@cashewkitchen

Här har jag sammanställt några tips och tankar om hur en kan se till att ens instagramkonto fortsätter att växa, har högt engagemang och framförallt känns roligt! Tipsen är baserade på min egen erfarenhet och vad som funkat för mitt konto @cashewkitchen under de senaste månaderna. Instagramlandskapet förändras ständigt, så det gäller att vara uppmärksam på hur ens content tas emot och vara öppen för nya strategier.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och tips längre ner i kommentarerna.

Ok let’s go!

1. Var konsekvent i vilket innehåll du delar

Vi hör hela tiden hur viktigt det är att nischa nischa nischa. Detta gäller även på instagram. Om smoothiebowls är din grej så är det pga dessa dina läsare börjat följa dig och följaktligen är det smoothiebowls de förväntar sig att se. Såklart finns det en gräns för hur många smoothiebowls en kan publicera (ELLER??? 😉 ) så en får balansera mellan vad en själv tycker är kul och vad följarna vill se. Försöka skapa ett innehåll som är lagom varierat och intressant inom din nisch.

2. Skit i griden!

Satsa på att publicera så bra enskilda bilder som möjligt istället. Jag upplever att helhetsintrycket i griden blir mindre och mindre viktigt i takt med att följarna får mindre och mindre tålamod för ”mellanrumsbilder” och content som inte omedelbart går att koppla ihop med din nisch. Sedan är det förstås viktigt att undvika upprepning i de typ 9 senaste bilderna, så att flödet känns nytt, inspirerande och generöst.

@cashewkitchen

3. Lägg krut på texten

Uppmuntra dina följare att interagera genom att berätta något personligt/något du tänker på eller ställ en fråga. Bildtexter som skapar eftertanke ger fler och längre kommentarer från de verkliga följarna (i motsats till bottarna alltså) och min upplevelse är att Instagram belönar detta. Inte minst så bygger det en starkare relation mellan dig och dina mest dedikerade följare ♥

4. Svara på kommentarer löpande

Avsätt 10 min efter att du publicerat till att interagera. Mycket aktivitet direkt efter publicering = större chans att du hamnar högt upp i flödet. Och instagram gillar och belönar bilder som snabbt får mycket engagemang. Om du kan få igång en diskussion i kommentarsfältet så ännu bättre! Dessutom visar du att du läser och bryr dig om dina följares kommentarer när du är snabb och generös med dina svar.

5. Utnyttja Stories och Live

När du lägger upp en story på instagram så har du kanske sett att din ikon hamnar högst upp i flödet? Det är det första du ser när du öppnar appen. Om du vill öka din synlighet för dina följare så är det därför en bra idé att lägga upp i alla fall någon story om dagen. Ett par tre stycken om dan tycker jag själv är lagom för vad man orkar ta del av som läsare innan det börjar upplevas som spammigt. Att dela med sig av små behind-the-scenes storys känns bjussigt gentemot läsaren och gör att du känns som en verklig människa som läsaren kan relatera till. Dessutom gillar Instagram när du använder så många som möjligt av deras funktioner. Det verkar ha en positiv effekt på din synlighet i flödet.

6. Om en bild får spinn – låt den spinna på

Jag upplever att när jag publicerar något nytt efter en särskilt framgångsrik bild så ”bryter” jag spiralen. Ofta låter jag därför en bild med högt engagemang ligga kvar som förstabild i typ två dagar innan jag lägger upp något nytt. Detta är dock bara en teori. Någon som känner igen detta?

@cashewkitchen

7. Kör på det som känns kul och hållbart!

I slutändan är det ändå det som är viktigast. En kan inte anpassa sig allt för mycket efter vad Instagram belönar eller vad följarna förväntar sig. Då är det lätt att tappa lusten och orken. Följarantal är inte allt och jag tror verkligen på att sprida sitt innehåll på flera kanaler och stärka den egna bloggplattformen.

Med det sagt så kan förstås ett högst engagemang vara sporrande och göra att det känns roligare att instagramma. Personligen ser jag mitt instagramkonto lite som en utmaning i hur mycket jag kan växa och hur hårt jag kan nischa mitt varumärke. Jag måste inte dela ALLT där. Det som inte passar delar jag helt enkelt på andra kanaler där jag kan vara mer fri (bloggen t.ex). På så sätt känns mitt innehållsskapande ändå varierat och roligt på det stora hela.

Vad har ni för strategi på Instagram? Någon som har något mer grymt tips eller tankesätt att dela med sig av? ♥

Tips på konton med grymt engagemang:
@poppyloveyou
@nourish_atelier
@olivehummer
@jonnajinton

Skrivet av Agnes Gällhagen för Influencers of Sweden.

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>