Från hobby till proffs: Sandras Matkrypin – Del 3

Idag fortsätter vi miniserien om Sandra Calermo här på Better Bloggers. Sandra står bakom bloggen Sandras Matkrypin och i den här serien får ni läsa om Sandras väg från hobbybloggare till proffs och de steg hon tagit för att nå dit. 


Sandras Matkrypin

Från kreativt intresse till företag med betalda samarbeten

Del 3 av ”Från hobby till proffs” är här och i det här inlägget tänkte jag fokusera på samarbeten, kreativitet, stress och hur bloggen blev ett företag. För det är nämligen så att alldeles nyss blev min enskilda firma registrerad och jag håller just nu på att skicka ut mina första fakturor. Men nu ska vi backa bandet lite.

Stress vs. passion

När jag startade bloggen för fyra år sedan var det en rolig grej som tog sin början i att jag hade lust att skapa något nytt, jag gillade att laga mat och det resulterade i Sandras Matkrypin. Då hade jag inte en tanke på vad det skulle kunna leda till!

Allteftersom åren gått har jag märkt hur min passion för matlagning har växt och jag är stolt över alla recept jag har skapat, maten jag lagat och fotona jag tagit. Det har gått i perioder hur många inlägg jag skrivit och när jag en lång period hade lagt ut 6-7 inlägg per vecka kände jag att jag satte för stor press på mig själv och istället för att det var roligt att laga mat och lägga ut recept kände jag mig tvungen. Den här stressen låg enbart hos mig själv och jag kom fram till att jag ville hellre dra ner på antalet inlägg och satsa på kvalitet framför kvantitet. Och då anser jag att ca 4 recept i veckan fortfarande är rätt mycket för en renodlad matblogg.

Nu har jag hittat en balans där jag lagar mat för att det är roligt, jag hinner få ut recepten i en takt som känns bra och jag har en högre kvalitet på bilderna i och med att jag nu även lägger tid på att få till bra foton och redigera bilderna för att få till det där lilla extra.

För att kunna lägga ut 4 recept i veckan och samtidigt ha ett heltidsjobb så krävs det en passion och ett driv och man måste verkligen tycka att det är roligt. Varje vardagsmiddag är en ny måltid och en chans att laga något nytt. Att jag fotar allt jag äter är bara roligt och ska inte kännas jobbigt. Om jag hamnar i en svacka igen där jag känner att stressen tar över kreativiteten, då är det bara att ta sig tid till att tänka igenom varför jag känner som jag gör och hur jag ska förändra för att skapa en hållbar vardag allteftersom livet förändras.

Att ta nästa steg

Det senaste året har jag funderat alltmer seriöst på att göra bloggen till ett företag. Det ska fortfarande vara utöver min heltidstjänst men ändå kunna dra in en slant eller två vid sidan av. Jag läste på en del om hur man kan gå till väga och vad som är viktigt att tänka på för att ta steget och hur man sen faktiskt kan tjäna pengar. Det var då jag påbörjade resan ni läst om i de tidigare inläggen: jag tog tag i den nya designen, köpte ny kamera och klurade på vad jag vill ta vägen med bloggen.

När dessa bitar lagom hade fallit på plats fick jag inom en kort tid två mailförfrågningar gällande samarbeten och jag kände direkt att jag var på rätt väg. Jag tog reda på mer om dessa samarbeten, vad det skulle kräva av mig och vad jag skulle kunna ta betalt.

Jag kom överens med företagen om vad jag kunde erbjuda och till vilket pris och kort därefter hade vi ett avtal. Det här var ett par månader sedan och dessa två samarbeten är snart redo att faktureras och det ena kanske till och med kommer leda till ett större samarbete, det får framtiden utvisa.

Sandras matkrypin - samarbeten

Skapa samarbeten

Självklart kommer jag behöva arbeta aktivt för att dra in fler betalda samarbeten och min plan för att uppnå detta är att skapa ett mediakit och därefter kontakta de företag jag är intresserad av att samarbeta med och se var det kan leda.

Vad som är viktigt att tänka på innan man börjar arbeta med betalda samarbeten är att samla på sig fakta om marknadsföringslagen, hur man bör gå tillväga för att tydliggöra samarbetet och vart går gränsen mellan PR-utskick och faktiska samarbeten.

När du känner dig trygg i vad som gäller är det dags att börja skriva ner vilka samarbeten du vill ha som du kan stå för och vad du kan erbjuda just dessa företag.

Bloggen blir företag

Samtidigt som de första två förfrågningarna kom hade jag precis börjat fundera på vilken företagsform jag skulle starta och hur jag skulle gå tillväga. Jag kom snabbt fram till att enskild firma är en bra start som passar mig och beroende på hur det går kan aktiebolag bli intressant i framtiden.

Att starta en enskild firma är enkelt och jag gick via verksamt.se för att få information och skicka min ansökan. När jag fått mitt registerutdrag kontaktade jag min bank och startade upp det jag behövde såsom konto, företagskort och bankgiro.

Förutom lite handläggningstid hos Skatteverket så har det gått väldigt smidigt och nu har jag ett aktivt företag! Under processen har jag tagit hjälp av forum (Better Bloggers är grymt!), många Google-sökningar samt familj och vänner med kunskap inom företagande, revision och juridik. Förutom det har jag försökt att lita på min förmåga, våga satsa och samtidigt släppa sargen lite.

Det är läskigt att starta företag och innan man har förstått hur det går till så känns benen skakiga. Men man måste lära sig och för att komma framåt krävs övning och mod. Jag vet att jag är duktig på det jag gör, jag har inte satsat så mycket pengar i mitt företag i dagsläget utan det jag satsat är tid och engagemang och det har jag råd med.

Jag vill se vart det här kan leda och jag är så taggad på att ta nästa steg på resan. Min nästa tröskel att kliva över är att börja sälja in mig själv. Jag måste veta vad jag är bra på och våga säga det. Jag måste våga ta betalt för det jag gör och värdesätta mig själv och mitt varumärke.

Resan har bara börjat!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>