Fem verktyg för att organisera bloggeriet!

De bästa idéerna ploppar alltid upp precis innan man ska somna, när man är ute och går eller när man har något helt annat att göra och inte riktigt kan sätta sig och skriva en avhandling om valfritt ämne just då. Planeringen är den utmaning där de flesta av oss stöter på patrull. But no more! Idag bjuder vi nämligen på några verktyg som kommer göra dig till drottningen of all things ordning!

Jag är en organiseringsnörd. Något som är lite motsägelsefullt eftersom jag är aningen utmanad som organisatör. Men det hindrar mig inte från att grotta ned mig i nya listappar, anteckningsböcker och to do-program som att det inte fanns någon morgondag. Och när jag hittar det där perfekta skrivprogrammet som backar upp till både Dropbox och iCloud, eller to-do-appen som plingar på det där magiska sättet när jag checkar av en uppgift, ja, då är det lite julafton.

Så, som en liten present till er denna vackra dag tänkte jag dela med mig av de fem verktygen som jag älskar mest just nu.

1. För organisering – Trello

Trello

Ordning och reda är Trellos melodi och jag älskar det! Här strukturerar jag upp teman för bloggen, idéer för inlägg och kalender – vad ska ut vilken dag? Trello är uppdelat i listor och kort, listorna kan jämföras med projekt och korten med uppgifter. Till exempel kan en lista vara ”Inläggsidéer oktober” och korten är då ”Skär en Halloweenpumpa” eller ”Min Halloweenkostym”. Förstår du?

På varje kort kan man sedan lägga bland annat en färg (påbörjat, akut, klart tex), en checklista och anteckningar. Trello finns för Android, iPhone, iPad, Windows 8 Tablet och i din webbläsare på trello.com.

2. För anteckningar och utkast på inlägg – Evernote

Evernote

Jag tycker inte om att skriva långa inlägg direkt i WordPress, det har hänt lite för många gånger att internet pajar eller datorn fryser och helt plötsligt så är en halvtimmes jobb borta. Så jag använder Evernote! Jag skriver i Evernote just nu, när jag gör utkastet till det här inlägget. Det är lite som Word, fast mycket bättre. En ordbehandlare (SÅ osexigt ord) där du kan dela in dina texter i olika ”häften” efter projekt, ämnen eller liknande.

Du kan även klistra in bilder och ljud, lägga till påminnelser och listor och alla möjliga tekniska snitsigheter, dock använder jag det främst för text. Stort plus att det även finns som app så jag kan helt enkelt fortsätta skriva på mobilen om jag vill! Samt – de har en elefant som logo. ‘Nough said.

3. För to-do-listor – Wunderlist

Wunderlist

Äntligen har jag funnit en to-do-lista som nästan (men bara nästan) slår penna och block (även om INGET kan slå känslan av att fysiskt stryka över en avklarad uppgift). Precis som i Evernote och Trello kan man ha olika mappar för olika projekt och sedan fyller man på med uppgifter som man sedan kan sortera i den ordningen man vill ha dem.

Man kan lägga till påminnelser och när uppgiften ska vara klar och du kan även skriva en anteckning och kommentera på de olika uppgifterna. Det ska kanske sägas att jag inte använder alla dessa features men ibland är de väldigt bra att ha! Finns som app både för Mac och iPhone!

4. För backup – Dropbox

Dropbox

Halleluja för Dropbox! Detta fantastiska moln har räddat mig från tråkig och tidsödande backup på dyra och dammiga externa hårddiskar och det här med USB-stickor för att flytta över bilder är ett minne blott. Nu laddar jag upp bilder från mobilen till Dropbox som jag sedan kan hämta på datorn.

Alla mina bilder och filer synkas automatiskt till Dropbox, jag kan enkelt välja vilka mappar jag vill lägga på Dropbox och vilka jag även vill ha på datorn. Jag kan spegla allt innehåll men även bara låta vissa saker ligga på datorn och vissa i molnet. Och jag kommer åt alla filer oavsett var jag är! Tjänsten kostar 10 dollar i månaden för 1 TB utrymme och är värd varenda krona.

5. För foton – Flickr

Flickr är det ultimata onlinefotoalbumet. Här kan du ladda upp dina bilder i full storlek och sedan välja bland fyra andra storlekar och klistra in länken till rätt storlek i html-koden för ditt inlägg. Bilden behöver inte vara exakt rätt storlek utan ta den som är snäppet större än bredden på din blogg så förminskar den automatiskt.

På det här viset sparar du utrymme på ditt webbhotell och du får ett stort fotoalbum för alla dina bilder online! Jag brukar ladda upp alla bilder jag tar (som är bra) och sedan välja ut de bästa och visa på bloggen.

Sandra Beijer Flickr

Förra året skrev Sandra Beijer en grym guide om hur hon strukturerar upp sin Flickr, det var därifrån jag fick inspiration att styra upp min egen Flickr!

Din tur – har du några grymma verktyg du använder för att styra upp ditt bloggande? Tipsa i kommentarsfältet nedan!

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

11 Comments
  1. Vilka supertips! Jag använder Evernote som app, typ när jag springer omkring och behöver skriva ner saker och idéer, men aldrig som ett verktyg på datorn.

    Annars är jag en sucker för systemet Bullet Journal, som Sandra på atilio skrev om för ungefär ett och ett halvt år sen första gången, och som jag fastnat totalt för! Enkelt, smidigt, och man kan göra lite vad man vill med det! Ska faktiskt spendera kvällen med att titta på ”plan with me”-videos på youtube som fokuserar på just bullet journaling. Bara för att det är så bra!

  2. Tack för alla tips! Ibland blir man lite inrutad i dem verktygen man själv använder, så att man behöver se hur andra gör för att inse att det man själv sysslat med ett tag inte är det effektivaste och smartaste.

  3. Alltså den här listan, tack! Wunderlist är som svaret på mina jobbigaste organisationsproblem nu.
    Du som verkar ha stenkoll på allt som har med bloggande att göra- har du något bra tips på gratis webbverktyg att skissa upp en ny webbdesign i, lite wireframe-tänk?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>