Tech Thursday: Få ökat fokus i ditt bloggande med appen iA Writer

Om du känner att du har kört fast i ditt bloggande och behöver lite inspiration för att komma igång igen så är det här inlägget till dig. För vi vet precis hur det känns. Man sitter redo och vill verkligen skriva något, men orden kommer liksom inte.

Ett knep som vi på Influencers of Sweden har upptäckt fungerar väldigt bra är ett miljöbyte. Det kan handla om att rent fysiskt byta miljö, som när Linda jobbar från caféer. Men det kan också vara något så enkelt som en ny applikation att skriva dina blogginlägg i. Vi kan kalla det för ett tekniskt miljöbyte!

iA Writer <3

Det finns en app som står ut ur mängden när det kommer till bra skrivappar. Den heter iA Writer och finns till OS X, iOS och Android. Tyvärr inte till PC ännu. Men det är just den här suveräna appen vi tänkte kika närmare på idag!

Observera att den inte är gratis och priset varierar beroende på om du vill ha den till datorn eller mobilen/surfplattan.

Varför är den här appen bra?

Redan när man kollar på grundidén – en app där allt oviktigt har skalats bort och fokus ligger på texten – så låter iA Writer riktigt bra.
Vi lever i ett samhälle där högt tempo ofta är en självklarhet, och då är det inte så konstigt att det emellanåt är svårt att upprätthålla fokus. Men med iA Writer får du hjälp på traven. Den är stilren, rent av vacker, och den ger dig bara de allra nödvändigaste funktionerna. Dessutom finns snabbkommandon inbäddade i tangentbordet för att du snabbt ska kunna skapa listor, byta till fet stil och så vidare medan du skriver.

Tangentbordet

Såhär ser tangentbordet ut i appen. Du har alla bokstäver som du är van vid. Men ovanför dem har du en extra rad med funktioner. Med hjälp av pilarna på sidorna kan du välja att hoppa mellan bokstäver eller mellan hela ord för att komma fortare fram i texten.
Med alla funktioner du verkligen behöver direkt vid tangentbordet finns inget behov av avancerade menyer, som vanligtvis tar tid att förstå sig på.

iA Writer Tangentbordet

Night Mode

Trots att många funktioner har skalats bort jämfört med vanliga ordbehandlingsprogram så finns night mode tillgängligt. Vilket är suveränt om du vill skriva ihop ett sista inlägg efter att sänglampan har släckts, eller bara gillar mörkare färger!

iA Writer Night Mode

Focus Mode

Även om krångliga menyer och överflödiga funktioner inte distraherar så har vi ofta förmågan att gå tillbaka i texten och korrläsa innan den är helt klar. Något som (om du är som mig) ofta slutar med att man sitter och dubbelkollar, skriver om, och upprepar i evinnerlighet. Med focus mode får vi hjälp att arbeta bort den dåliga vanan.
Så fort du börjar skriva på en ny rad blir den föregående raden grå. Efter några rader är den helt ur bild och du fokuserar bara på det du skriver just nu.
Skulle du behöva så kan du alltid avbryta focus mode och gå tillbaka och dubbelkolla något i texten.

iA Writer Focus Mode

Exportmöjligheter

För det allra viktigaste finns det en smidig liten meny som bara är synlig när du fället ner tangetbordet (så fungerar det på iPad i alla fall). Så när du har skrivit klart ditt inlägg kan du exportera det för att lägga in bilder och annat direkt i ditt publiceringsverktyg.

iA Writer Exportera

Har du någon app som underlättar ditt bloggande? Berätta!

Sara Hellman

Teknikintresserad 25-åring som för närvarande pluggar Digital tjänsteutveckling vid Luleå Tekniska Universitet, med målet att arbeta som webbutvecklare efter studierna.

2 Comments
  1. Jag har länge använt iA Writer på min iPad och har nyligen skaffat det till min Macbook. Det är suveränt verkligen. Känns som en kombo av OmmWriter, Evernote och Apple Notes, men utan allt man stört sig på eller saknat i de apparna. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>