Dessa appar hjälper dig förebygga bloggtorka

Visst har vi väl alla varit i den där situationen? När blogginläggen måste skrivas, men inspirationen är lika med noll. Idéerna lyser med sin frånvaro och man vet inte riktigt vart det gick fel. Man placerar sig framför datorn för att tvinga fram något, men det gör bara saken värre. Den ökända bloggtorkan har slagit till.

Dessa appar hjälper dig förebygga bloggtorka

Tidigare har vi tipsat om 5 listor som botar bloggtorkan när den väl är ett faktum. Idag tänkte vi kolla närmare på hur du kan hålla den där bloggtorkan borta även i framtiden.

Vad beror bloggtorka på?

Det finns ofta en mängd orsaker till att en bloggtorka inträffar. Men en återkommande, och kanske den största, anledningen är brist på inspiration. Det händer alla någon gång och det kan vara svårt att förutse när det kommer ske. Hur motverkar man något som är oförutsägbart? Vad sägs om ett lager fullt av bra idéer? Ett kontinuerligt flöde av inspiration? Något att återkomma till varje gång inspirationen inte är på topp?
Vi går igenom tre appar som hjälper dig skapa ett lager av idéer och inspiration.

Anteckningar

Om du har en iPhone så är den medföljande appen Anteckningar väldigt användbar i ditt bloggande. Här kan du snabbt och enkelt skriva ner dina idéer om nya inlägg, sortera dem i olika mappar och till och med rita något om du vill. Men den funktion som jag använder flitigast är att spara undan länkar direkt ifrån Safari (se bilden nedan).

Spara länkar från Safari

Stöter jag på en hemsida som skriver om något intressant, inspirerande eller något jag vill komma ihåg för bloggen så sparar jag länken i Anteckningar. Det går så snabbt att jag knappt behöver tänka igenom det där och då, att gallra mellan länkarna kan jag göra sen. Huvudsaken är att det finns gott om idéer när inspirationen börjar bli en bristvara. Att jag sen har några hundra anteckningar att gå igenom känns som ett lyxproblem!

Anteckningar
Såhär sparar du länkar från Safari som anteckningar

Feedly

Med Feedly kan du följa dina favoritbloggar, hemsidor och nyheter i största allmänhet. Allt med ett RSS-flöde går att följa. Genom att använda en tjänst som Feedly skapar du ett konstant flöde av inspiration åt dig själv, vilket verkligen kan löna sig dem dagar som inspirationen tryter.
Precis som i Anteckningar kan du spara undan sånt som du tycker är extra intressant, här med funktionen “Save for later”.

Lätt att komma åt

Till skillnad ifrån Anteckningar så finns Feedly till både iOS och Android. Dessutom har de en hemsida, så du kommer alltid åt ditt Feedly-konto. Fördelen med att ta för vana att spara undan inspiration i Feedly är att du alltid möts av nya inlägg på startsidan. Så du behöver inte leta efter inspiration, inspirationen kommer till dig.

Feedly
Såhär kan det se ut i Feedly under ”Saved For Later”

Trello

Vi har redan nämnt Trello när vi skrev om Fem verktyg för att organisera bloggeriet. Men det är en väldigt bra app som finns till både mobilen, surfplattan och datorn. Så därför passar vi på att nämna den även här!

Sortera dina inlägg

Genom att skapa en lista som bara består av inläggsidéer kan du spara undan alla idéer som du inte kan eller vill sätta dig ner och börja skriva på direkt. Att ha en lista över påbörjade inlägg och publicerade inlägg kan fungera som en extra motivation. Att flytta ett inlägg från idé till påbörjat gör att du tydligt ser framstegen du gör. Att sen flytta över inlägget till publicerat blir som att checka av det från din ”att göra”-lista.

Trello
Trello med tre listor: inläggstidéer, påbörjat och publicerat

Vad säger våra medlemmar om bloggtorka?

Det här var tre tips på appar som kan hjälpa dig att undvika nästa bloggtorka. Men vad säger våra medlemmar, har de några användbara tips? Vi har kollat runt lite och hittat några riktigt intressanta inlägg!

Louise Stigell: Bloggstressen, och hur jag gör för att få blogginläggsidéer
Maria Gester: 60 grymma tips vid bloggtorka
UnderbaraClara: Hur man botar bloggtorka
Annas Fotnoter: Fem sätt att få nya idéer till blogginlägg
FREEDOMtravel: Sju tips vid bloggtorka

Sara Hellman

Teknikintresserad 25-åring som för närvarande pluggar Digital tjänsteutveckling vid Luleå Tekniska Universitet, med målet att arbeta som webbutvecklare efter studierna.

2 Comments
  1. Superbra inlägg! Feedly är verkligen en life saver för mig, vet inte hur jag hade sorterat all information och inspiration annars.
    Och tack för länken! <3 <3 <3

  2. Det här inlägget, tillsammans med sista tidens tankar, inspirerade mig faktiskt till ett inlägg som kommer upp på bloggen imorgon! Tack allihop bakom Better Bloggers för bra tankar, grymma tips och ett bra initiativ med hela nätverket!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>