Använd bilder från Flickr på bloggen

Vi har tidigare skrivit om att Flickr är det ultimata onlinefotoalbumet och ett perfekt sätt att organisera och spara sin bilder för att sedan dela till bloggen. Idag ska vi visa hur du gör detta!

På Flickr kan du ladda upp dina bilder i full storlek och sedan klistra in länken till rätt storlek i html-koden för ditt inlägg. På det här viset sparar du utrymme på ditt webbhotell och du får ett stort fotoalbum för alla dina bilder online! Jag brukar ladda upp alla bilder jag tar (som är bra) och sedan välja ut de bästa och visa på bloggen.

Skapa ett konto här först så kör vi sen!

1. Ladda upp dina bilder till Flickr

Ladda Upp

Klicka på det lilla molnet uppe i menyraden för att ladda upp dina bilder. Ladda upp dem i full storlek, du kan välja storlek till bloggen senare. På det här sättet har du kvar bilderna högupplöst om du vid något tillfälle senare skulle vilja printa dem eller liknande.

2. Namnge och lägg i album

Flickr_2

I nästa steg kan du ändra namn på bilderna, antingen ge alla bilder samma namn genom ”replace all titles”, eller ändra dem en och en. Det senare är så klart att föredra men ibland känns det inte nödvändigt.

Flickr_3

För att ändra namn och beskrivning på enstaka bilder klickar du bara på namnet eller ”Add a description” och skriver i en passande text.

3. Lägg bilderna i ett album & skapa collections

Flickr_4

Klicka på ”Add to albums” till vänster. Här kan du välja att lägga till bilderna i ett redan existerande album eller så kan du skapa ett nytt album bara för bilderna du laddat upp. Du kan även lägga till taggar (sökbara på Flickr) och personer (som finns som användare på Flickr) till bilderna i det här steget.

Flickr_5

Så här ser till exempel mina album på Flickr ut. De dyker upp i den ordning man laddat upp dem, för att få mer ordning kan man även skapa collections. I collections lägger man album så där kan man till exempel ordna efter år eller typ av album.

Så här ser mina collections ut, under dem har jag även sorterat per år:

Flickr Collections

4. Bädda in bilderna på bloggen

Flickr Embed

Dags att lägga in bilderna i bloggen! Gå in på sidan med bilden du vill lägga in och klicka på den lilla pilen till höger under bilden.

Flickr_6

Välj en storlek som är snäppet större än bredden på din blogg, för mig är det 800×534. Bilden behöver inte vara exakt rätt storlek , den kommer att förminskas automatiskt.

Flickr_7

Kopiera koden och klistra in den i ”text” eller ”html”-läget på din blogg. Då blir det så här fint:

Fru Hellmans Choklad

Flickr_8

Koden kommer då se ut ungefär så här. Ta sedan bort <script>-taggen (den lilamärkta texten)  och byt ut texten ”true” mot ”false” så försvinner vattenmärket som annars dyker upp när du för muspekaren över bilden.

Klart!

Använder du Flickr? Har du några andra bra knep som vi inte tagit upp här?

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

6 Comments
  1. Ibland räcker det knte med scriptgrejen har jag märkt, då brukar jag även ta bort det i början mellan a och href så funkar det. Var bara noga med att ha kvar mellanrummet där emellan!

  2. Jag använder också Flickr men ändrar ”true” till ”false” så försvinner vattenstämpeln, hos mig fungerar det inte att endast ta bort scriptet. Tack för att ni/du gör så bra guider till allt!

  3. Tack så mycket för hjälpen jag har provat och provat, men missade att det var i ”text” eller ”html” läget som man skulle fylla i koden, vad bra då är det ”bara” att jobba på att lägga in alla bilder jag har tagit i Flickr 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>