Alexandra ”Kissie” Nilsson åker på stor skattesmäll

skatt_kissie

Alexandra ”Kissie” Nilsson får böter av Skatteverket på 160 000. Detta efter att inte ha redovisat gratis skönhetsprodukter och skönhetsbehandlingar.

Skatteböterna gäller Kissies inkomster för räkenskapsåret 2013 och Skatteverket höjer hennes beskattningsbara inkomst för året och ger henne skatteböter för oredovisade förmåner och intäkter. Bötesbeloppet landar på saftiga 160 000.

I en kommentar till Skatteverket i mars 2015 gällande fallet, skriver Kissie att hon inte alls fått gratis produkter eller tjänster, något som Skatteverket anser inte stämmer i nedan kommentar till Kissie.

”Av bloggen framgår att du gör reklam för ett flertal andra företags produkter och tjänster. Det framgår även av din blogg att du har erhållit tjänster och har fått produkter hemskickade till dig. I din deklaration finns inga sådana förmåner redovisade.”

Skatteverket ifrågasätter bland annat Alexandras besök hos Rapunzel, inköp av lösnaglar och semesterresor.

”Av din blogg framgår att du har gjort fler besök än fyra hos salonger som gör nya naglar. De bilder som du frekvent har lagt ut på din blogg visar inga tecken på att du någonsin brukar ha dina egna naglar”.

Skatteverket fortsätter:

”Enligt ett inlägg i din blogg med rubrik ”Lista för år 2013!” från den 27 december 2013 har du fått en fråga om vad du spenderade mest pengar på. I ditt svar skriver du ”Resor, annars har jag inte slösat så mycket pengar under 2013 faktiskt. Jag menar varför ska jag spendera pengar på kläder och sånt, jag äger ju ett klädföretag och alla företag vill sponsra mig lixom hah.”. Enligt ditt kontoutdrag verkar det du skriver inte ligga långt ifrån verkligheten. Skatteverket bedömer att du har gjort stora inbesparingar av privata levnadskostnader genom din verksamhet.”

Alexandra menar att inköpen är skäliga eftersom hon har ett rykte och en livsstil att uppehålla mot sina följare. Detta har dock inte Skatteverket godtagit i sitt beslut.

Det här beslutet kommer onekligen att sätta igång diskussioner ännu mer kring beskattning av bloggare. Hur går dina tankar? Är Skatteverkets beslut korrekt?

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

3 Comments
  1. OMG stackars Alexandra!! Det är inte lite pengar vi snackar om. Det är tufft det där, att förstå och hänga med i hur och vad man ska göra..

  2. Utan att kommentera själva beslutet (har ej läst det än) skulle jag bara vilja förtydliga skillnaden mellan ”ytterligare skatt att betala” samt den ”straffavgift” (skattetillägg) som påförs. I Alexandras fall beslutades att hon skulle betala ytterligare knapp 130 000 kr i skatt. Skattetillägget uppgick sedan till knappt 27 000 kr. Ett resonemang om rätt eller fel bör avse beloppet 130 000 kr, eftersom det andra kommer ”per automatik” som en procentsats av det första. Oavsett vad man kallar de olika beloppen är det fråga om ganska stora summor, även om Kissie tjänar nästan en miljon per år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>