Affiliatemarknadsföring – så funkar det!

Affiliatemarknadsföring är ett av de vanligaste sätten för bloggare att börja tjäna pengar på sin blogg och har funnits ända sedan 90-talet. Men konceptet förvirrar många. Och hur kommer man igång? Idag reder vi ut affiliatemarknadsföring!

Affiliatemarknadsföring är mer eller mindre som att sälja produkter eller tjänster på provision, det vanligaste är nämligen att publicisten (t.ex. bloggaren, den som publicerar marknadsföringen på sin kanal) får en procent av försäljningen när något säljs via dess site. Men vi tar det från början.

Affiliatemarknadsföring - Så funkar det!

Vad är affiliatemarknadsföring?

Affiliatemarknadsföring är enkelt förklarat en form av digital marknadsföring som är prestationsbaserad. Annonsörer belönar alltså publicister som presterar i form av att skicka besökare till deras webbplats och i många fall även handlar där. För denna prestation får publicisten provision, alltså ersättning.

Vi tar ett exempel. Jag (Linda) har till exempel min blogg lalinda.se kopplad till affiliatenätverket Adtraction (mer om affiliatenätverk nedan). På min blogg skriver jag ett inlägg om en produkt från t.ex. Ellos och använder en spårningslänk från Adtraction. När en besökare klickar på den länken på min blogg och sedan köper något hos Ellos i anslutning till det så får jag 8% av den försäljningen i provision. Hur mycket det är beror helt på hur mycket besökaren handlade för. Är du med? 🙂

Vilka olika betalmodeller finns?

Det finns ett antal olika modeller för hur man som publicist får betalt. Dessa är vanligast:

 • CPA (Cost Per Action) eller CPS (Cost Per Sale) – Du får betalt per händelse/köp, vanligtvis i procent men kan även vara fast kostnad. Denna är absolut vanligast.
 • CPC (Cost Per Click) – Du får betalt per klick från din site.
 • CPL (Cost Per Lead) – Du får betalt per ”lead”, alltså när besökaren gör något speciellt på annonsörens site. Det kan vara t.ex. prenumererar på ett nyhetsbrev eller blir medlem.
 • CPI (Cost Per Impression) – Du får betalt per visning av annonsen. Kombineras ofta med uttrycket CMP (Cost Per Mille) som betyder vad du får betalt för att en annons visas 1000 gånger. Mille betyder 1000 på latin. 

Affiliatenätverken

Ett affiliatenätverk är ett företag som agerar mellanhand mellan annonsörer och publicister. Särskilda spårningslänkar och bannerannonser till annonsörerna hämtas från affiliatenätverkens site och sedan spårar de hur många klick och försäljningar som kommit från publicisten så att denna kan få betalt.

Några av de största affiliatenätverken i Sverige är:

För en komplett lista på affiliatenätverk, besök annonsering.se. Där kan du även se vilka program (annonsörer) de olika nätverken har.

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

13 Comments
 1. Spelar det någon roll om bloggen ligger på egen domän eller på (som i mitt fall) wordpress.com? Alltså kan man använda sig av affiliate länkar även på gratis bloggar?
  /Carolina

 2. Men hur funkar det att få länken på sin hemsida? Får man fråga företagen (t.ex Ellos i ditt exempel) eller affiliatenätverk förts för att använda eller ur funkar det.
  Jättebra artikel dock har jag mer frågor än svar nu 🙁
  TACK!

 3. Hej Linda!
  Jag är frilansskribent och håller på med en artikel om affiliate-program och hur det går till.
  Kan jag få ställa några frågor till dig och ha med dig som ”expert” i artikeln? Blir mer trovärdigt så.

  De frågor jag har i dagsläget:

  1. Kan man livnära sig enbart på att vara medlem i olika affiiate-nätverk?
  2. Har alla medlemmar samma förutsättningar eller är det lättare att tjäna pengar om man är ”kändis”?
  3. Dina tre bästa tips för att lyckas som affiliate-medlem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>