8 podcast-tips från poddproffset

Alexandra Bylund är – förutom en kär medlem i Influences of Sweden – VD för Mama Said Media och ett riktigt proffs vad gäller sociala medier och podcasts. I en takeover av Influencers of Swedens story på Instagram delar Alexandra med sig av sina åtta bästa tips att tänka på i podcastskapandet.

1. Ljudet är viktigast

Vad är viktigast när man gör en podcast? Jo, att ljudet blir bra! Ett bra ljud kan uppnås genom att spela in podden i ett rum klätt med tjocka tyger och saker på väggarna – eller i en stängd bil som står stilla.

Eller – som kanske är det gosigaste av alla förslag – genom att krypa in i en garderob med mycket kläder.

2. En bra mikrofon behöver inte vara den dyraste

Om man inte har möjlighet att köpa dyr, fast utrusning så fungerar även en handmick bra, som till exempel Zoom H2 (som Alexandra själv använder).

3. Mjukare ljud med rätt mickplacering

Håll micken på sidan av munnen istället för mitt framför. Nära, men utan att den skrapar mot kinden. På så sätt blir ljudet mjukare – utan hårda betoningar och pustningar.

4. Redigera i Audacity eller Garageband

Om ni har två mikrofoner och därav två ljudfiler behöver ni synka ihop dem. De gör ni i program som exempelvis Audacity eller Garageband – där man också kan redigera klippen.

5. Klappa händerna

För att göra det enklare att synka ljudfilerna kan ni inleda poddinspelningen med en klassisk klapp. Genom att klappa samtidigt kan ni se vart ljudfilerna ska läggas ihop, så att de synkar snyggt. Kanske höjer det även humöret inför inspelningen!

6. Poddinspelning på distans

Hur gör man då för att spela in en podd med någon som sitter någon annanstans? Jo, genom att ringa upp varandra på Skype och använda programmet Call Recorder – som blir ditt för ca $30.

7. Planera innehållet

Så, till det roligaste av allt – innehållet! Ett bra, välplanerat innehåll är viktigast av allt. Om ni inte vill ha en pladderpodd – där man sitter och pratar om allt mellan himmel och jord – kan ni välja ett nischat ämne. Ett nischat ämne ger fler lyssnare som verkligen är intresserade av det ni pratar om.

8. Dynamik!

Men, det absolut viktigaste av allt är dynamiken mellan dig och din poddpartner. Var genuint intresserad av vad den andra har att säga, och avbryt inte.

Tack Alexandra för 7 värdefulla tips om och omkring att podda! Besök Alexandras blogg här!

Mimmi Sundberg

24 år och journaliststudent. Förvirrad, rastlös och perfektionistisk. Det bästa som finns? Att skratta, dansa och kramas – helst tillsammans med ett glas rött. Jag har en liten och mysig Instagram – @mimmisundberg. Häng med mig!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>