10 bästa bildbankerna med gratis bilder till bloggen

Vi har tidigare pratat om upphovsrätt och vilka bilder man inte får använda på nätet. Men vilka bilder får man då använda? Det ska vi kika på idag!

Bloggar blir mer och mer fokuserade på bilder och även om du skriver långa texter så är det bra att lätta upp innehållet med en bild för att sidan ska bli mer överskådlig och för att läsaren lätt ska få en känsla av vad innehållet handlar om. Har du inte en talang för fotografi själv så kommer här räddningen. Idag listar jag de 10 bästa sajterna där du kan hämta bilder att använda i din blogg. Och det bästa – det är helt gratis!

Majoriteten av bilderna på dessa sajter är publicerade under creative commons-licensen ”public domain”, vilket innebär att du kan kopiera, ändra och publicera bilder fritt, även i kommersiella sammanhang utan fotografens medgivande. Mer om Creative Commons-licens kan du läsa här.

1. Kaboompics

Kaboom är en fantastisk site för gratis bilder att använda till bloggen. En av mina personliga favoriter med en soft ton och lite mer konstnärlig känsla.

1016_min.jpg

2. StockSnap.io

Ett stort arkiv av gratis bilder men en toppenbra sökfunktion. Här är alla bilder fria från copyright och du behöver inte ange källa!

stocksnap.jpg

3. Unsplash

Unsplash bjuder bland annat på fina naturbilder och lägger upp 10 nya bilder var 10:e dag.

Unsplash

4. Gratisography

Fotografen Ryan Mcguire delar med sig av sina fantastiska bilder – helt gratis!

157H-1024x683.jpg

5. Jay Mantri

Ännu en grym fotograf som delar med sig av sina bilder gratis. Mycket natur- och stadsbilder.

jaymantri-1024x682.jpg

6. Picjumbo

Picjumbos bilder har ett härligt dis över sig, lite drömskt sådär.

picjumbo.com_HNCK4385.jpg

7. Life of Pix

Skapad av LEEROY creative agency som erbjuder högupplösta foton utan copyrightavgränsningar. Nya bilder läggs till varje vecka!

2015-01-Life-of-Pix-free-stock-photos-wine-stopper-cork-leeroy.jpg

8. SplitShire

En grym samling av gratis bilder på nätet, som du fritt får ändra och använda som du vill!

Untitled-2.jpg

9. Foodie’s Feed

Fantastiskt fina matbilder som är fria att använda på bloggen.

foodiesfeed.com_macarons-drink-book.jpg

10. Pexels

Pexels samlar gratis bilder att använda på bloggen från olika sajter. En bra sökmotor och snyggt utbud!

Untitled-1.jpg

Linda Hörnfeldt

Grundare av Influencers of Sweden. Bloggveteran sedan 2001. Bloggar nu på lalinda.se.

25 Comments
  1. Tack för bra tips! För några år sedan använde jag mycket blider från istockphoto. De var prisvärda om du ville köpa bilder och hade också flera gratisfoton och illustrationer varje vecka.

  2. Bra och viktig artikel!
    Kul också med ytterligare lite tips på gratis bildbanker. Där var några jag inte hade hört talas om innan. Perfa! 🙂

  3. Tack för dessa tips! Dessa kommer med stor sannolikhet att användas! Jag har hittills varit väldigt försiktig med att använda bilder från internet, så det är skönt att få konkreta tips på bilder att använda sig utav.

  4. Hej Linda! Ville bara säga att jag använder den här listan HELA tiden. Har den som en favoritflik och klickar in på den minst en gång i veckan. Så himla smidigt att ha alla de här bildbankerna listade så jag slipet favoritflika dem var för sig 🙂 Tack för en bra hemsida och pod! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>